ASML aandelen

ASML aandelen kopen? Groot potentieel!

ASML aandelenASML Holding N.V. is wereldmarktleider op het gebied van chips die nodig zijn voor de productie van o.a. computers, tablets en smartphones. ASML bouwt geavanceerde machines die nodig zijn voor de productie van deze chips. Het hoofdkantoor bevindt zich in Veldhoven. ASML heeft zo’n 14.000 mensen in dienst, van wie de helft in Nederland. De twee belangrijkste klanten zijn Samsung en Intel. ASML is ontstaan door een joint venture tussen ASM International en Koninklijke Phillips Electronics.

Koop of verkoop ASML bij CFD-aanbieder Plus500! *CFD service. 76,4% verliest geld

 

Over ASML

ASML is een wereldwijde multinational, maar de meeste klanten van de onderneming bevinden zich in Azië. In 2015 werd dan ook ongeveer 66% van de omzet in Azië behaald. 6,69% van de AEX is gebaseerd op de koers van deze multinational. Bekijk de onderstaande video om meer kennis op te doen over de operationele werkzaamheden van deze onderneming.

 

Beursagenda ASML 2018

    • 18-04: Resultaten 1e kwartaal 2018
    • 25-04: Algemene Aandeelhoudersvergadering 
    • 27-04: Notering ex-dividend
    • 18-07: Resultaten 2e kwartaal 
    • 01-11: Resultaten 3e kwartaal 
 

ASML cijfers

In 2016 behaalde ASML een recordomzet van €6,89 miljard, hierbij werd een nettowinst van €1,47 miljard geboekt. De winstmarge lag in 2016 op 44,8%. Dit is een winstmarge waar veel bedrijven jaloers op kunnen zijn. ASML is er de afgelopen tijd in geslaagd om stabiele en mooie cijfers te presenteren. Jaar op jaar neemt de omzet en winst toe en er zit nog veel groei in dit aandeel.

Eind 2016 bedroeg het balanstotaal van ASML €13,3 miljard, met een eigen vermogen van €8,4 miljard. Daarnaast zijn er de volgende kerncijfers per aandeel vast te stellen:

ASML is één van de weinige ondernemingen die voor zichzelf een prognose voor het jaar 2020 vaststelt. De onderneming wil dan een jaaromzet van €11 miljard behalen. Daarnaast wil de multinational dat de winst per aandeel dan is verdrievoudigd tot ruim €9,-. Ook wordt er begonnen met het inkopen van 1 miljoen eigen aandelen.

Op 19 oktober 2016 werden de 3e kwartaalcijfers gepubliceerd. Uit het kwartaalrapport hebben we de onderstaande grafiek gehaald. Er is te zien dat het 3e kwartaal van 2016 erg goed was. Het heeft de lagere omzet van de 1e en 2e kwartalen van 2016 goed gemaakt. Het zal erom spannen of de omzet in 2016 hoger komt te liggen dan in 2015. De brutowinst lag in het 3e kwartaal van 2016 op 46% en het lijkt erop dat de totale nettowinst van 2016 hierdoor wel hoger komt te liggen dan in 2015.

net-sales-asml  

ASML aandelen

Wanneer er grondig wordt gekeken naar de aandelenkoers van deze onderneming, kan er maar één woord worden gezegd…wow! In 2008 zakte het aandeel met 40%, maar alle jaren daarna is er een mooie winst behaald. In 2009 steeg het aandeel met maar liefst 85%. In 2012 was er een stijging van 48%. 2014, 2015 en 2016 waren ook redelijke jaren voor de onderneming.

De multinational heeft de afgelopen jaren zijn technologische voorsprong op concurrenten enorm vergroot. De aanstelling van de nieuwe CEO Peter Wennink is ook iets dat als positiefs kan worden gezien. ASML heeft de afgelopen jaren de operationele efficiëntie verbeterd en hierdoor is de winst minder cyclisch. De komende jaren zijn er nog meerdere technische hobbels die moeten worden genomen. Het is nog de vraag in hoeverre ASML zijn goede marktpositie en zijn technische voorsprong kan behouden. ASML is wel goed op weg om zeer geavanceerde machines te ontwikkelen die werken met extreem ultaviolet licht, op deze manier kunnen er nog kleinere chips worden geproduceerd en dit komt de marktpositie zeker ten goede. De toekomst ziet er hoe dan ook erg goed uit en er geldt daarom een koopadvies voor dit aandeel.

Maak altijd uw eigen beslissingen. Aandelenkopen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele adviezen van onze experts.
 

Hoe kunt u ASML aandelen kopen?

Het is bij de CFD broker Plus500 mogelijk om te handelen in deze aandelen. ASML aandelen kopen kan erg eenvoudig bij de broker. De koers kan 24/7 worden bekeken en wanneer u de juiste analyses maakt, is het mogelijk om mooie rendementen te realiseren. Het is bij de broker ook mogelijk om te handelen met een levenslange demo-account. Als u met echt geld wilt beleggen kan dit al vanaf €100,-! Het is hieronder direct mogelijk om te beleggen in deze aandelen!

 

Geef een reactie