Google
Google

AMX

Leer hier alles over de AMX!

AMX indexDe AMX index wordt berekend op basis van de tweede 25 ondernemingen, genoteerd aan de Amsterdamse beurs. Het is daarmee een broertje van de AEX, die staat voor de eerste 25 ondernemingen aan diezelfde beurs. In plaats van AMX spreken we ook veel van de Amsterdam Midkap Index, wat overeenstemt met het type index waar het om gaat. De index werd in 1995 opgericht, waardoor het inmiddels een aantal jaren mogelijk is om hierin te beleggen, of opties af te sluiten met het oog op de ontwikkeling hiervan.

 

AMX aandelen

De AMX staat voor de tweede 25 bedrijven aan de Amsterdamse beurs, wat betekent dat het gaat om de nummer 26 tot en met 50. De verschillende ondernemingen worden op een rij gezet op basis van het handelsvolume, om op basis daarvan een keuze te maken. De index wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld, om ook nieuwe ondernemingen de kans te geven hierin te worden opgenomen. Dit zorgt er bovendien voor dat de AMX een goede afspiegeling blijft van de tweede 25 aandelenfondsen die er op de Amsterdamse beurs verhandeld worden.

De volgende ondernemingen zitten in de AMX:

AandeelSectorIndexweging
Air France-KLMTransport & Logistiek5,05%
AperamBasismaterialen4,92%
ArcadisBouw3,94%
ASM InternationalTechnologie6,19%
BAMBouw4,00%
BESITechnologie2,14%
CorbionConsumenten goederen4,42%
Delta LloydFinanciële dienstverleningOnbekend
EurocommercialFinanciële dienstverlening5,45%
Flow TradersFinanciële dienstverlening4,04%
FugroOlie & Gas3,05%
GalapagosGezondheidszorg5,64%
GrandvisionFarmacieOnbekend
IMCD GroupBasismaterialen4,58%
IntertrustFinanciële dienstverleningOnbekend
Nieuwe Steen InvestmentsVastgoed1,82%
OCIIndustrieOnbekend
PostNLIndustrie4,93%
Sligro Food GroupConsumenten goederen2,59%
TKH GroupIndustrie4,57%
TomTomTechnologie3,39%
USG PeopleIndustrie3,55%
VastNed RetailVastgoed2,58%
WDPFinanciële dienstverleningOnbekend
WereldhaveVastgoed6,65%

De ondernemingen Corbion, Eurocommercial, Fagron, Flow Traders, Galapagos, IMCD, Intertrust, NSI, TKH en WDP zitten in de AMX, maar Aandelenkopen.nl heeft ervoor gekozen om geen artikelen over deze ondernemingen te publiceren, aangezien het om ondernemingen gaat die bij het grote publiek onbekend zijn. Wij vinden het altijd belangrijk dat onze informatie een groot publiek bereikt en dat was niet het geval bij de 10 bovengenoemde ondernemingen.
 

Weging van de bedrijven

De verschillende bedrijven binnen de AMX kennen hun eigen wegingsfactor, op basis waarvan de totale index bepaald wordt. Afhankelijk van het handelsvolume krijgen de ondernemingen een eigen weging mee, al is deze nooit groter dan 15% van het totaal. Het is mogelijk om de AMX te berekenen, door de verschillende ondernemingen met hun wegingsfactor te vermenigvuldigen.

Wat dat betreft zit de weging op een relatief eenvoudige manier in elkaar en is het niet nodig om hier een ingewikkelde formule voor toe te passen. Ieder jaar in maart en september gaat men opnieuw na hoe het zit met het handelsvolume van de ondernemingen. Dit maakt het mogelijk om een herweging uit te voeren en daarmee te zorgen voor de beursgenoteerde ondernemingen die in deze index thuis horen. We houden u op de hoogte, mochten er wijzigingen in de samenstelling van de AMX plaatsvinden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met een demo account kunt u goed oefenen!

Google

Een echt geld account is zeker aan te raden!

Google

Direct CFD’s kopen?

Broker Plus500 logo

*Voorwaarden van toepassing

  • Rating: 9,2
  • Binnen 5 minuten geregeld!
Open gratis demo met €20.000!  

Plus500 biedt een CFD service aan. Dit is alleen geschikt voor gevorderden en dus niet voor beginners. Zorg ervoor dat u alle risico's m.b.t. tot CFD's kent.

Plus500 is geautoriseerd en wordt gecontroleerd door de CySec (Cyprus Securities and Exchange Commision). Licentie nr. 250/14.

Plus500UK Ltd is geautoriseerd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority (FRN 509909).

Google