AMX: de 25 middelgrote beursgenoteerde ondernemingen

AMX index

AMX staat voor Amsterdamse Midkap Index. In de AMX zijn de 25 middelgrote beursgenoteerde ondernemingen opgenomen. De naam Midkap komt van de samentrekking van kapitalisatie en midden. Inmiddels is het al een aantal jaren mogelijk om in de AMX te beleggen of opties af te sluiten met het oog op de ontwikkeling ervan. In dit artikel vertellen we u graag meer over de Amsterdamse Midkap Index. Wanneer werd de index bijvoorbeeld opgericht? Dat en nog veel meer!

In de AMX handelen? Open een account bij CFD-aanbieder Plus500! *CFD service. 76,4% verliest geld

 

Historie AMX

De historie van de AMX gaat al even terug. De index bestaat al sinds 1995. Het is dus al een aantal jaren mogelijk om in deze index te beleggen. De AMX staat voor de tweede 25 bedrijven aan de Amsterdamse beurs, wat betekent dat het gaat om de nummer 26 tot en met 50. De verschillende ondernemingen worden op een rij gezet op basis van het handelsvolume. Op basis daarvan wordt een keuze gemaakt.

De reden voor de oprichting was de behoefte aan een index van bedrijven waarin veel gehandeld werd en die niet in de AEX waren opgenomen. Koopt u AMX aandelen? U belegt dan in bedrijven die ook bij andere beleggers in trek zijn. En dat maakt het natuurlijk interessant voor beleggers. In één oogopslag is te zien welke bedrijven niet in de AEX index staan en welke door veel of grote beleggers gekozen worden.

 

Kleinere broer AEX

De AMX wordt vaak als de kleinere broer van de AEX gezien. In de volksmond wordt er ook wel over de Midkap gesproken. Een leuke vergelijking is die met het voetbal. De AEX is dan de eredivisie. En de AMX is de eerste divisie. Het is de kweekvijver met alle talenten die het al dan niet tot de AEX kunnen schoppen. De AMX bestaat uit de wat kleinere bedrijven. Hierdoor is de index wat volatieler. De volgende ondernemingen zitten in de AMX:

[table “2” not found /]

De ondernemingen Corbion, Eurocommercial, Fagron, Flow Traders, Galapagos, IMCD, Intertrust, NSI, TKH en WDP zitten in de AMX, maar Aandelenkopen.nl heeft ervoor gekozen om geen artikelen over deze ondernemingen te publiceren, aangezien het om ondernemingen gaat die bij het grote publiek onbekend zijn. Wij vinden het altijd belangrijk dat onze informatie een groot publiek bereikt en dat was niet het geval bij de 10 bovengenoemde ondernemingen.

 

Pieken en dalen

Door de volatiliteit zijn de pieken en dalen ook wat heftiger aanwezig. De bedrijven uit de AEX zijn echte multinationals. De bedrijven in de AMX zijn zoals gezegd minder groot. Hoog- en laagconjunctuur zijn daardoor ook eerder te zien. Bij een echte crisis zijn de dalingen over het algemeen groter. Het herstel is daarentegen ook sneller. Zeker voor de meer avontuurlijke beleggers biedt de AMX opvallend veel mogelijkheden.

 

Winstgevende en groeiende bedrijven

Er staan veel winstgevende en groeiende bedrijven genoteerd op de AMX. U kunt daar op eenvoudige wijze in beleggen. Er zijn daarnaast ook andere producten die gebaseerd zijn op de Midkap. Denk bijvoorbeeld aan: opties, futures, sprinters en turbo’s. De grootte wordt zoals gezegd bepaald door marktkapitalisatie. Met andere woorden: op het moment dat de grootte bepaald wordt, wordt de koers van dat moment vermenigvuldigd met het aantal uitstaande aandelen.

 

Tweemaal per jaar herzien

De index wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. Hierdoor krijgen ook nieuwe ondernemingen de kans om te worden opgenomen. Dit zorgt er bovendien voor dat de AMX een goede afspiegeling blijft van de tweede 25 aandelenfondsen die er op de Amsterdamse beurs verhandeld worden.

Omdat bedrijven groeien maar zeker ook krimpen, wordt de AMX tweemaal per jaar herzien. Op de eerste handelsdag van september en maart wordt de samenstelling van deze index aangepast. De fondsen die wat lager genoteerd zijn en waar dus minder in gehandeld wordt, worden gedegradeerd naar de AScX. Euronext regelt de herwaarderingen van de index.

 

Eigen wegingsfactor

De verschillende bedrijven binnen de AMX kennen hun eigen wegingsfactor, op basis waarvan de totale index bepaald wordt. Afhankelijk van het handelsvolume krijgen de ondernemingen een eigen weging mee, al is deze nooit hoger dan 15% van het totaal. Het is mogelijk om de AMX te berekenen, door de verschillende ondernemingen met hun wegingsfactor te vermenigvuldigen. Wat dat betreft zit de weging op een relatief eenvoudige manier in elkaar en is het niet nodig om hier een ingewikkelde formule voor toe te passen.

 

Beleggen in AMX aandelen

Lang niet iedere belegger voelt zich aangetrokken tot AMX aandelen omdat de bedrijven door hun grootte ook minder grote prestaties leveren dan de multinationals. Toch zijn er genoeg aansprekende fondsen te vinden die goed zijn voor interessante beleggingen. Er zijn wel degelijk bedrijven die internationaal goed aan de weg timmeren en in hun eigen segment tot de absolute top behoren.

 

Prestaties bedrijven

U begrijpt vast dat het niet eenvoudig is om te zeggen in welke aandelen uit de AMX u het beste kunt kiezen. Wij kunnen daarom geen beleggingsadvies geven. Kijk dus zeker niet alleen naar het feit of de aandelen in de AMX opgenomen zijn, maar zeker ook naar de prestaties ervan. Het kan namelijk best zo zijn dat een fonds veel verhandeld wordt, maar de prestaties daarentegen minder zijn. Bijvoorbeeld wanneer veel beleggers van de aandelen af willen.

Doe dus goed uw huiswerk om een goed beeld te krijgen van de prestaties van het bedrijf, alvorens u een beslissing maakt. De CFD-broker Plus500 *(CFD service. 76,4% verliest geld) maakt het mogelijk om op eenvoudige wijze te handelen in AMX. Dat kan door een persoonlijke account aan te maken. Beleggen in AMX aandelen kan al vanaf 100 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *