AkzoNobel aandelen

AkzoNobel aandelen kopen? Groot potentieel!AkzoNobel aandelen

Akzo Nobel N.V. is een Nederlandse multinational en is gevestigd in Amsterdam (Tot augustus 2007 in Arnhem). De multinational is opgericht in 1994 en is ontstaan uit een fusie tussen AKZO en Nobel industries. AkzoNobel houdt zich bezig met performance coatings, decoratieve verven, lakken en speciaal chemie.

(Ter verheldering, in 2008 werd de naam Akzo Nobel gewijzigd in AkzoNobel. Ook werd er een nieuw logo geïntroduceerd.) AkzoNobel is ontstaan uit vele fusies. De multinational heeft dan ook een heel rijk verleden en heeft met vele verschillende bedrijven te maken gehad.

 

Over AkzoNobel

AkzoNobel is een multinational met veel historie. De roots gaan zelfs terug tot het jaar 1777. Momenteel is de multinational werkzaam in maar liefst 80 verschillende landen. Met 46.000 werknemers, een stabiele jaaromzet van zo’n 14 a 15 miljard euro en een beursnotering bij zowel Euronext als Nyse is AkzoNobel de moeite waard om u in te verdiepen.

AkzoNobel is vooral bekend vanwege merken Flexa en Sikkens. Ook Ceta Bever en Jozo-zout zijn ook grote merknamen op deze markt. Naast deze belangrijke merken beschikt de multinational over nog producten die zich op verschillende markten richten. Het is hieronder mogelijk om de verschillende categorieën waarin AkzoNobel actief is te bekijken. (bron: AkzoNobel.com/nl/our_key_markets/).

Markten Akzo

AkzoNobel heeft het moeilijk gehad toen grondstofprijzen flink waren gestegen. De marges hebben hier zwaar onder geleden. De slechte markt voor auto’s, bouwmaterialen en  industriële producten heeft ook geleidt tot een flinke druk op winstmarges. Het nieuwe managementteam heeft zijn best gedaan om veranderingen in de bedrijfsvoering te brengen. De CFO van AkzoNobel Maëlys Castella zei op 21 april 2015 dat het concern ‘op koers’ is. ‘Dankzij ons optimalisatieprogramma en de lagere herstructureringskosten gaan de cijfers omhoog.’

In 2013 werkten er nog 50.200 mensen bij AkzoNobel. Momenteel is dit aantal naar 46.000 gedaald. Een belangrijke reden hiervoor is dus dat er nauwkeuriger naar kosten wordt gekeken en dat er op deze manier wordt getracht een zo hoog mogelijke winst te realiseren. De aanpak van het nieuwe team werpt dus zijn vruchten af. Sinds 2013 is de omzet namelijk niet toegenomen, maar de winst is wel verdubbeld.

Cijfers van AkzoNobel

In 2016 wist AkzoNobel een omzet van 14,20 miljard euro te realiseren. Er werd daarbij een mooie winst van 970 miljoen euro behaald. Het balanstotaal van Akzo was maar liefst €16,2 miljard en het eigen vermogen bedroeg €6,55 miljard. Als we naar deze cijfers kijken, kunnen we constateren dat de multinational over voldoende eigen vermogen beschikt voor het geval er een tegenvaller zou ontstaan. Het is ook goed om de volgende kerncijfers per aandeel te bekijken:

  • Eigen vermogen per aandeel: €26,01
  • Koers-/winstverhouding: 15,43
  • Winst per aandeel: €3,85

De cijfers van AkzoNobel zien er goed uit, er is voldoende eigen vermogen ten opzichte van het totaal vermogen. Doordat AkzoNobel veel aandelen heeft is het wel zo dat het eigen vermogen per aandeel wel wat lager ligt, dan de koers van het aandeel, maar dit kan niet altijd als een probleem worden gezien. De koers-/winstverhouding is best hoog. Dit is zeker iets dat u als belegger in de gaten moet houden. AkzoNobel is interessant als u vertrouwen heeft in deze onderneming en de jaarrekening etc. ook daadwerkelijk goed onder de loep heeft genomen.

 

Beursagenda Akzo Nobel 2018

  • 08-02: Jaarresultaten 2017
  • 24-04: Resultaten 1e kwartaal 2018
  • 26-04: Algemene Aandeelhoudersvergadering
 

Overname door PPG

In maart 2017 ontstonden er geruchten over een mogelijke overname door de Amerikaanse concurrent PPG Industries. Bloomberg meldde dat de Amerikanen adviseurs in de arm hebben genomen om een bod te onderzoeken. PPG is de afgelopen jaren flink bezig geweest met allerlei overnames. De honger lijkt dus nog altijd niet gestild.

PPG plaatste een eerste bod van 21 miljard euro, maar dit bod werd door Akzo afgewezen. De aandelen schoten omhoog zodra het bod naar buiten werd gebracht. Het is nu afwachten op een mogelijk tweede bod en de manier waarop dit overnamespektakel zich zal gaan ontwikkelen. We houden u uiteraard op de hoogte over de laatste ontwikkelingen.

 

Wilt u AkzoNobel aandelen kopen?

Het is eenvoudig om AkzoNobel aandelen te kopen, dit kan bijvoorbeeld bij de CFD broker Plus500. De broker Plus500 biedt de belegger verschillende mogelijkheden om in deze aandelen te beleggen. Handelen is al mogelijk vanaf een bedrag van €100,-. Er hoeft dus helemaal niet veel geld te worden gestort om met echt geld te kunnen beleggen. Het is ook mogelijk om te handelen met een levenslange demo-account, u ontvangt €40.000,- demo geld en met dit geld kunt u dus flink gaan experimenteren. Wij wensen u veel succes bij het kopen van deze aandelen.

 

Geef een reactie