Hoe zit het met de nadelen van aandelen?

Nadelen van aandelen

De nadelen van aandelen hebben vooral betrekking op het risico dat u als belegger kunt lopen op uw investering van eigen geld. Het risico van aandelen is groter dan dat van geld op een spaarrekening, maar ook groter dan het beleggen in beleggingsfondsen.

U kunt het risico van aandelen vermijden door een beleggingsfonds te selecteren, of zelf voor een goede spreiding van de aandelen te zorgen. Houd rekening met zowel met marktrisico als het bedrijfsspecifieke risico. Het is mogelijk om dit tweede risico zoveel mogelijk te beperken, door een gespreide portefeuille aan te houden.

Toch aandelen kopen? Begin hier direct!

 

Wat is het risico van aandelen?

Het risico van aandelen zorgt ervoor dat u een aantrekkelijk rendement kunt maken, maar het aan de andere kant niet gegarandeerd is dat uw kapitaal meer waard zal worden. Gaat het slecht met een onderneming waar u aandelen van heeft? Dan is de kans groot dat de koers zal dalen en u te maken heeft met een negatief rendement. Gaat het juist goed met het bedrijf waarin u investeert? Dan is de kans groot dat u meer rendement zal maken dan wanneer u uw geld op een spaarrekening zou zetten. Door meer risico te nemen is het te verwachten rendement hoger, maar dat kan er aan de andere kant ook voor zorgen dat u verliezen maakt.

 

Welke risicoprofielen zijn er?

U kunt kiezen uit een groot aantal risicoprofielen, die iedere investeerder net weer anders aan zal duiden. Houd er rekening mee dat u defensief of offensief kunt beleggen en dat er tussen die twee begrippen een hoop ruimte voor menging is. U kunt de traditionele spaarrekening of obligaties zien als een defensieve belegging, terwijl groei aandelen en zeer specifieke aandelen een offensieve belegging vormen. Het is verstandig om goed na te denken over de hoeveelheid risico die u wilt nemen, om daar vervolgens uw portefeuille op af te stemmen.

Indien u niet direct offensief wenst te beleggen, maar dat u het risico van aandelen hoger op wenst te laten lopen dan dat van obligaties kunt u kiezen voor een matig defensieve of een matig offensieve portefeuille. In het eerste geval zit u deels in obligaties, maar voegt u daar ook een aantal aandelen aan toe, waarmee u in een periode van ongeveer 7 – 10 jaar een aantrekkelijk rendement kunt maken. Kies u voor matig offensieve spreiding? Dan koopt u wat meer aandelen dan obligaties in, maar is het verstandig om in ieder geval meer dan 10 jaar te beleggen, zodat u een stabiel rendement kunt maken.

 

Hoe kunt u risico mijden?

Vindt u het risico van aandelen op dit moment te hoog oplopen? Dan is het een goed idee om voor wat meer spreiding te zorgen, of bijvoorbeeld meer obligaties aan te kopen. Wilt u wel graag in aandelen beleggen? Probeer dan eens te beleggen in een beleggingsfonds, waarmee u automatisch kiest voor een uitstekende spreiding. Houd er aan de andere kant rekening mee dat u daar beheerkosten voor betaalt. Het rendement is dus wat lager, al zorgt u er wel voor dat ook het risico van aandelen af zal nemen.

Beginnen met beleggen is hier mogelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *