Long gaan: wat houdt deze beleggingsmethode in?

Long gaan

Long gaan is een bekende beleggingsmethode onder beleggers. Het is de meest gekozen optie op de beurs. U koopt bij long gaan een beleggingsproduct (aandeel, valuta, grondstof, index et cetera). De belegger gaat er van uit dat de koersen zullen stijgen. Ontdek meer over deze interessante strategie.

Long gaan. Het is een beleggingsmethode die bekend is bij beleggers. Vooral de startende beleggers vragen zich af wat het verstandigste is, long of juist short gaan. Long gaan is de meest gekozen optie door beleggers op de beurs. Short gaan is dus het tegenovergestelde. Er wordt in dat geval niet gespeculeerd op een stijging, maar juist op een daling. Dan weet u dus alvast één groot verschil tussen deze twee beleg strategieën.

Aandelen kopen en verkopen kan bij Binckbank!

 

Beleggingsproduct kopen

U koopt bij long gaan een beleggingsproduct (aandeel, valuta, grondstof, index et cetera). Met andere woorden: u bent daadwerkelijk eigenaar van een werkelijk stuk. Natuurlijk verwacht u dat de prijs gaat stijgen. Er wordt dan winst gemaakt wanneer de koers stijgt. In tegenstelling tot short gaan koopt u dus daadwerkelijk het beleggingsproduct. De meeste beleggers zijn deze vorm van beleggen gewend.

 

Positie langer vasthouden

Eigenlijk betekent long gaan niets anders dan het voor langere tijd vasthouden van een positie. De belegger gaat er in dit geval van uit dat de koersen zullen stijgen. Het is dus een speculatie op een stijging van het financiële product. Long gaan kan bij aandelen, maar bijvoorbeeld ook bij futures en turbo’s.

 

Stijgende koers

De effecten worden bij een long positie gekocht en de positie is zichtbaar in de portefeuille. Long gaan is verstandig wanneer de koers zich in een omhooggaande trend bevindt. Wanneer de koers voornamelijk stijgt, is het verstandig om te kopen. Timing speelt hierbij een erg belangrijke rol. Wat long gaan een unieke methode van beleggen maakt, is het effect van de zogeheten hefboom.

 

Rol van hefboom

Simpel gezegd is de hefboom een factor waarmee de inleg vermenigvuldigd wordt. U kunt dan handelen met een groter pakket aandelen dan u zonder hefboom zou hebben. Laten we het nog eens uitleggen aan de hand van een voorbeeld in de praktijk. Jan denkt vooruit en verwacht dat het goede nieuws over Vapiano zal zorgen voor een koersstijging van de Vapiano aandelen.

 

Een voorbeeld

Jan is daarom van plan om Vapiano aandelen aan te schaffen zodra de beurs geopend is. Jan hanteert de long gaan beleggingsstrategie. Jan koopt dus geen 50, maar 500 aandelen bij Vapiano, via de online broker Binckbank. Binckbank is een soort makelaar die de aankoop en verkoop mogelijk maakt. Het kost Jan in dit geval 500 euro. Hij betaalt namelijk maar een deel van de waarde van elk aandeel. De rest wordt door de broker betaald, die hem in staat stelt om long te gaan. Jan kan dus handelen met een aandelenpakket dat in totaal 5.000 euro waard is. En dit terwijl hij slechts 500 euro hoefde te betalen.

 

Voordelen long gaan

Het grote voordeel van long gaan op beurskoersen is dat het vooral een vorm van investeren is. Het geld wordt voor een langere periode vastgezet, bijvoorbeeld bij een bepaald bedrijf waar u veel vertrouwen in heeft. Dat geld vastleggen doet u op een moment dat de koers laag staat of omdat u denkt dat het bedrijf in de toekomst zal groeien. Bij long gaan gaat u niet slechts één week wachten of er verandering optreedt. U legt geld in om pas na langere tijd een mooi resultaat te zien. Tenslotte hoopt u dan een mooi rendement te halen.

Het liefst wilt u natuurlijk een rendement wat vele malen hoger ligt dan een spaarrekening. Gemiddeld gezien levert het long gaan op beurskoersen meer op dan een spaarrekening van vandaag de dag. Zo kunt u al snel een rendement van wel 8% of meer behalen. Let wel: het spreiden van de kansen en het kiezen voor de juiste aandelen is dan wel zo verstandig!

 

Nadelen long gaan

Natuurlijk zijn er niet alleen voordelen van long gaan. De snelheid op de beurskoersen bij long gaan is een nadeel. Zo kan een aandeel in een aantal dagen minder waard worden. Het stijgen van de aandelen in waarde kan soms maanden duren. Een aandeel stijgt bijna altijd trager, dan dat het in waarde daalt. Met andere woorden: geduld is een schone zaak. Resultaat halen kan lang duren, maar als u dan resultaat haalt, is het rendement veelal hoger.

 

Zelf long gaan

Mogelijk bent u nieuwsgierig geworden naar long gaan op bijvoorbeeld aandelen. U kunt dit gratis uitproberen om optimaal te oefenen met deze belegstrategie. Online broker Binckbank biedt gratis software, die naast het beleggen met echt geld, ook een speciale demo modus aanbiedt.

Het grote voordeel is dat u in de demo modus echte en actuele aandelenkoersen ziet. U leert zo exact hoe long gaan op aandelen in zijn werk gaat. Meteen met het echte werk aan de slag gaan, kan natuurlijk ook. Maak in dat geval direct uw persoonlijke account aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *