Hoe kunt u koopwaardige aandelen herkennen?Koopwaardige aandelen kopen

Als belegger heeft u keuze uit duizenden verschillende aandelen. Bepalen of een aandeel koopwaardig is of niet, is een vraag die erg belangrijk is bij het succesvol beleggen op de beurs.

Veel beleggers denken dat een aandeel koopwaardig is als een aandeel bijvoorbeeld 10% is gedaald ten opzichte van vorige week. Dit is onjuist! Een aandeel kan goedkoop zijn, maar u kent ongetwijfeld ook het gezegde goedkoop is duurkoop. Wanneer de koers van een aandeel op een laag niveau ligt wil het niet zeggen dat het ook slim is om het aandeel te kopen. Het aandeel kan tenslotte nog veel verder dalen.

Hoe bepaalt u dan of een aandeel koopwaardig is of niet? Kijk naar een aantal belangrijke aspecten zoals de schulden van een onderneming, de winst die de onderneming behaald enz. Ga voor meer hierover vooral naar de artikelen over fundamentele analyse.

 

Koopwaardige aandelen kopen doet u hier!

 

Wat maakt aandelen koopwaardig?

Om te bepalen welke aandelen koopwaardig zijn of niet, is het verstandig om eerst duidelijk te maken voor welke termijn u een aandeel wilt vasthouden. Als u een korte termijn belegger bent is het niet zo van belang hoeveel schulden een onderneming heeft. Wilt u een aandeel voor een langere termijn aanhouden, dan is het verstandig om hier beter naar te kijken. Uw beleggingsdoel en beleggingshorizon zijn hierbij van belang.

Een hele belangrijke maatstaf bij het bepalen van de koopwaardigheid van een aandeel is de koers-winstverhouding. De koers-winstverhouding geeft aan wat de belegger bereid is om voor een aandeel neer te leggen. Door de koers door de winst per aandeel te delen komt u uit op een bepaald getal, dat het aantal keren de winst aangeeft, die men wil betalen. Bekijk ook de onderstaande tabel om de koers-winstverhouding beter te begrijpen.

Koers-winstverhoudingBetekenis
n.v.t.Heeft een onderneming geen winst? Dan is de koers-winstverhouding niet te berekenen.
0 – 10Dit geeft een ondergewaardeerde koerswaarde aan, of de winst zal afnemen
10 – 17Dit geeft een redelijke koers-winstverhouding verhouding aan
17 – 25Dit geeft een overgewaardeerde koerswaarde aan, of er wordt een hogere winst verwacht
25 +Deze onderneming heeft een zeer zonnige toekomst, of er kan sprake zijn van een zeepbeleffect

 

Lijst van AEX aandelen

De onderstaande lijst geeft de koers-winstverhouding per aandeel weer van alle AEX aandelen. De meting is gedaan op 8 juli 2015 en de huidige koers-winstverhouding kan dus afwijken van de werkelijkheid. De koers-winstverhouding geeft een indicatie en het kan voorkomen dat een aandeel daalt, terwijl de koers-winstverhouding er goed uitziet. Aandelenkopen.nl is niet verantwoordelijk voor de juistheid en/of volledigheid van deze gegevens.

[table “17” not found /]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.