Wat is een IPO?IPO

De IPO zorgt voor een gang naar de beurs, die bedrijven kunnen gebruiken om kapitaal op te halen. Ze doen dit over het algemeen nadat er sprake is geweest van andere investeringen, die de mogelijkheden voor een verdere groei hebben aangebracht.

Nu is er meer kapitaal nodig om door te groeien en er daarmee bijvoorbeeld voor te zorgen dat de onderneming nieuwe winkels kan openen, nieuwe technieken kan omarmen, andere bedrijven over kan nemen of internationaal uit kan breiden.

 

Initial Public Offering

IPO staat voor Initial Public Offering, de primaire aandelen emissie van een onderneming. Het is de eerste keer dat het bedrijf openbaar aandelen uit zal geven, die beleggers naar wens aan kunnen kopen. Facebook is bijvoorbeeld onlangs naar de beurs gegaan en beleefde daarmee haar IPO. Het is voor investeerders heel interessant wanneer er sprake is van een IPO, aangezien de waarde van de onderneming vanaf dat moment over het algemeen flink toe zal nemen. Aan de andere kant worden de aandelen vrij verhandelbaar, dus kan de waarde daarvan ook sneller afnemen.

 

Investeren en groeien

De meeste ondernemingen kiezen voor een IPO op het moment dat ze opnieuw meer kapitaal nodig hebben en er al diverse investeerders aan boord zijn die hun geld erin hebben gestoken. Zij doen dit vaak in ruil voor een bepaald belang in de onderneming. Door aandelen uit te geven kan een onderneming het eigendom gedeeltelijk weggeven, in ruil voor meer kapitaal dat door de markt bijeen wordt gebracht. Een IPO levert voor grote ondernemingen doorgaans honderden miljoenen tot miljarden op, waardoor het mogelijk is om flink in te groei van de onderneming te investeren en deze (veel) verder uit te bouwen.

 

Begeleiding door een bank

Een onderneming kan zelf niet zomaar zorgen voor een IPO, er is over het algemeen sprake van begeleiding door een bank. Deze zal onder andere zorgen voor de due diligence, waarbij het zaak is om het bedrijf goed door te lichten. Is de prospectus duidelijk en is er sprake van correcte informatie? Op het moment dat beleggers de mogelijkheid hebben om in de onderneming te investeren dient er voldoende juiste informatie beschikbaar te zijn. Wat dat betreft is de begeleiding door een goede bank essentieel, die hier uiteraard behoorlijke kosten voor in rekening zal brengen.

 

Internetzeepbel

Tijdens de internetzeepbel hebben we gezien hoe een IPO tot problemen kan leiden. De ondernemingen binnen de wereld van het internet leken een enorme waarde op te kunnen bouwen, door haar aandelen aan het publiek aan te bieden. Er vonden massale investeringen plaats, die uiteindelijk niets tot heel weinig waard bleken. Dit heeft gezorgd voor een grote bubbel op de markt, waarna er een correctie is gevolgd. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat veel beleggers het vertrouwen in aandelen rond die tijd verloren. Een IPO brengt wat dat betreft altijd wat risico’s met zich mee, maar kan ook snel voor een mooi rendement zorgen.

IPO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.