Inflatie…de sluipmoordenaar in de economie!

In de economie is er een erg belangrijke factor die al jaren het verloop van de economie bepaald. Het gaat hierbij om inflatie. Inflatie is niks anders dan geldontwaarding, doordat er meer geld in roulatie komt. De inflatie in Nederland is ook sterk aanwezig!

Bij de inflatie in Nederland gaat het over de inflatie op basis van de consumentenprijsindex. Dit wordt ook wel afgekort als CPI. Er kan ook worden gesproken over de Nederlandse CPI, deze CPI geeft de prijsontwikkeling aan van een standaardpakket van goederen en diensten, het gaat dan over deze goederen en diensten die de Nederlandse huishoudens aanschaffen voor de consumptie.

De inflatie kan niet zomaar bepaald worden, hiervoor wordt er gekeken hoeveel de CPI in een bepaalde periode procentueel is gestegen. Dit wordt dan vergeleken met de CPI van een voorgaande periode. Er kan ook gesproken worden over een daling van de prijzen, dan gaat het over de deflatie (negatieve inflatie).

CBS, inflatie en de gevolgen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt de Nederlandse CPI in de gaten. Iedere maand wordt er een nieuwe waarde afgegeven door het CBS. De CPI is in Nederland de belangrijkste indicator van inflatie. Regelmatig worden de Nederlandse inflatiecijfers vergeleken met de cijfers uit andere landen. Dan wordt er vaak gebruik gemaakt van een ander inflatiecijfer, het gaat dan over de geharmoniseerde consumenten-prijsindex, dit wordt ook wel afgekort als HICP.

De inflatie is de afgelopen jaren hard gestegen. Dit heeft grote gevolgen. De meeste mensen beseffen zich niet wat inflatie doet met uw koopkracht en met uw spaargeld. Inflatie is in principe niks anders dan geldontwaardering. Inflatie ontstaat wanneer er meer aanbod van geld is, dan vraag. Het ontstaat dus als er geld wordt gedrukt. De ECB (Europese centrale bank) heeft dit maar al te vaak gedaan. Er zijn miljaren euro’s virtueel bijgedrukt. Dit zorgt ervoor dat er dus meer aanbod van geld op de markten is.

De gevolgen van inflatie worden vaak genegeerd door veel mensen, dit is niet verstandig. Uw geld wordt minder waard!! Als u bijvoorbeeld met pensioen gaat over 30 jaar, is uw geld waarschijnlijk zo’n 80% minder waard. De jaarlijkse inflatie ligt zo rond de 2% of 3%, als u dus geld aan het sparen bent voor uw pensioen, moet u nog even goed nadenken wat u met dit geld wilt gaan doen!

U zult dus veel meer geld nodig gaan hebben om uw vorm van leven in stand te kunnen houden. Dit is erg gevaarlijk en zal grote gevolgen gaan hebben voor veel mensen! Begin dus op tijd met voorbereidingen treffen en te kijken naar alternatieve manieren van geld verdienen. Is de beurs misschien iets voor u? Sparen levert in ieder geval niks op!

 

Deflatie en de gevolgen

Deflatie is het tegenovergestelde van inflatie en dit houdt in dat de prijzen juist dalen. Dit is een goede ontwikkeling zou u zeggen? Het tegenovergestelde hiervan is waar. Bij deflatie dalen de prijzen en het is dan ook voor bedrijven en consumenten logischer om aankopen uit te stellen. Een onderneming investeert minder, omdat hij later minder hoeft te betalen voor bijvoorbeeld zijn inkoop van meubels. De economische groei vertraagd vervolgens en dit leidt tot een verdere stijging van de deflatie. In het ergste geval kan er hypedeflatie ontstaan, dan dalen de prijzen gigantisch, met flinke werkeloosheid, aandelencrashes en andere sociale problemen als gevolg.

 

In de gaten houden

Zorg ervoor dat u voor uzelf altijd in de gaten houdt dat geld dus meestal langzaam steeds minder waard wordt. Inflatie zorgt ervoor dat u zelfs als u spaart, niet perse meer te besteden krijgt. U krijgt rente van de bank, maar door de inflatie wordt deze rente gelijk al niks meer waard.

Sparen is dus als u (veel) geld heeft geen optie. Het enige dat wel meer koopkracht opleverd is beleggen of er in ieder geval voor zorgen dat u een percentage over uw geld krijgt dat groter is dan het inflatiepercentage. Dit kan dus met handelen. Hieronder krijgt u gelijk de mogelijkheid om te beginnen met handelen op de beurs. Doe kennis en ervaring op en ga dan met een deel van uw spaargeld handelen op de beurs!

Zie ook deze discussie op het forum!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *