Hoe ETF’s kopen?

ETFETF staat voor Exchange Traded Fund en wordt door beleggers ook wel een tracker genoemd. Verschillende platforms bieden je de mogelijkheid om in deze ETF’s te investeren. Dit artikel vertelt je meer over de redenen om een investering in een ETF te overwegen en de wijze waarop je een eerste tracker kunt kopen als belegger. In de basis biedt een ETF je de mogelijkheid om risico’s te beperken door je beleggingen te spreiden. Hoe dat precies in z’n werk gaat, lees je op deze pagina!  

Werking van een ETF of tracker

ETF2Een ETF heeft als voornaamste doel het aanhouden van een waarde, die zo dicht mogelijk tegen de waarde van onderliggende producten ligt. Deze onderliggende producten kunnen combinaties van aandelen of obligaties zijn, maar bijvoorbeeld ook grondstoffen. Ter illustratie: de ETF van de AEX volgt de waarde van de AEX. Op het moment dat de AEX in waarde stijgt, doordat aandelen als Shell en bijvoorbeeld ASML goed presteren, zal de waarde van een ETF eveneens stijgen. Andersom daalt de waarde, op het moment dat ook de AEX daalt. Het grote voordeel van een ETF is het feit, dat je tegen een gunstig tarief je portfolio kunt diversifiëren.  

In die zin dat je eenmalig transactiekosten betaalt, enkel voor de aankoop van de ETF. Zou je de onderliggende producten van de ETF zelf los van elkaar kopen, dan betaal je per onderliggend product transactiekosten. Zeker bij bijvoorbeeld een ETF van de AEX lopen deze kosten al snel op. Een ETF volgt overigens niet per definitie een markt als de AEX. Je kunt ook voor een ETF kiezen, welke zich specialiseert in duurzame aandelen, in defensieve aandelen of aandelen met een hoog rendement. De ETF’s worden verhandeld op de beurs.  

Voorbeelden van bekende ETF’s

bitcoin-etfReeds las je al dat het een ETF van de AEX kopen een van de mogelijkheden is. Er zijn echter meer ETF’s die populair zijn onder beleggers. Denk bijvoorbeeld ook aan de index-ETF van de S&P 500. In deze ETF zitten de 500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven. Als het goed gaat op de Amerikaanse markt, zal dit de waarde van de ETF ten goede komen.  

Andere populaire ETF’s zijn de trackers van populaire groeimarkten. Denk bijvoorbeeld aan de markt voor cloud computing of cyber security. Ook de markt voor chips doet het goed in de laatste jaren. Het komt de populariteit van de bijbehorende ETF ten goede. Voorbeelden van dergelijke ETF’s zijn:  

       iShares | Automation & Robotics ETF 

       iShares | EU Banking Sector ETF 

       iShares | Healthcare Innovation ETF  

Probeer voor jezelf uit te zoeken, waar de komende jaren een hoogconjunctuur verwacht wordt om op basis daarvan naar een geschikte ETF te zoeken. Het is belangrijk de ETF tijdig weer van de hand te doen, als een laagconjunctuur verwacht wordt.  

Algemene wereldwijde ETF’s

ETF nadeelWanneer je zo min mogelijk risico wilt lopen, is het belangrijk je portfolio zo goed mogelijk te diversifiëren. Nadeel hiervan is natuurlijk dat je ook direct een kleinere kans hebt op een hoog rendement op korte termijn. Onderstaande ETF’s zijn zeer breed georiënteerd en fluctueren daardoor relatief weinig in waarde.  

       Vanguard | All-World Dividend ETF 

       iShares | All-World Emerging Markets ETF 

       Vanguard | All-World FTSE ETF  

       Lyxor | All-World Index ETF  

Zelf handelen in ETF’s op de beurs

Wanneer je zelf wilt handelen in ETF’s op de beurs, dien je een beleggingsrekening te openen. Het openen van zo’n rekening kan wanneer je 18 jaar of ouder bent. Er zijn verschillende partijen die beleggen op de beurs mogelijk maken. Denk aan banken als ING of Rabobank, maar ook aan online brokers als eToro en DEGIRO. Bij deze online brokers maak je binnen een paar minuten een eigen beleggingsrekening aan.  

Nadat je account is goedgekeurd, vaak dien je een verificatieproces te doorlopen, kun je geld naar deze rekening storten. Staat je vermogen eenmaal op de beleggingsrekening? In dat geval kun je een eerste order plaatsen. Doordat de ETF’s op de beurs verhandeld worden, kun je enkel orders plaatsen tijdens openingstijden van de beurs. Dit is normaliter van 9.00 tot 17.30 uur op werkdagen.  

Verschillende brokers met elkaar vergelijken

Is er bitcoin ETFHet voordeel van een online broker als DEGIRO en eToro is dat het openen van een beleggingsrekening hier relatief eenvoudig is. Bij beide brokers heb je keuze uit een zeer breed scala aan ETF’s. Het maakt dat je altijd een ETF zal vinden die past bij je doelen als belegger. Wil je bijvoorbeeld investeren in duurzame aandelen? Ga je voor aandelen met een hoog dividend? Wil je een zo breed mogelijk portefeuille?  

Daar komt bij, dat de transactiekosten laag liggen. Wanneer je verschillende brokers met elkaar vergelijkt, is het belangrijk om op die kosten te letten. Je betaalt ze immers iedere keer wanneer je een order plaatst en ze gaan ten koste van je rendement. Bij veel banken werd men met een minimum aan transactiekosten. Dit betekent dat kleine beleggingen relatief duur zijn, terwijl het bij grotere bedragen goedkoper wordt om te beleggen. Ook prettig: veel online brokers bieden een welkomst cadeau aan nieuwe beleggers. Zij krijgen bijvoorbeeld transactietegoed, zodat de eerste transacties gratis zijn.  

Beheerderskosten bij een ETF

ETF nadeelHoud er bij het handelen in ETF’s rekening mee, dat er verschillende soorten kosten in rekening kunnen worden gebracht. Naast transactiekosten die sommige brokers rekenen, kan er sprake zijn van beheerderskosten. Het is een vergoeding voor het beheer wat een uitgever van de ETF heeft over dit beleggingsproduct. In de meeste gevallen zitten deze kosten in de prijs van de ETF verwerkt. Overigens zijn deze beheerderskosten normaliter erg laat: 0.2 tot 0.6%. Het hangt samen met het feit dat een ETF niet actief beheerd wordt. In die zin dat de ETF van de AEX de aandelen van de AEX zal blijven volgen en niet in samenstelling verandert.  

Tip: DEGIRO werkt met een kernselectie. Het is een selectie van 200 verschillende en sterk uiteenlopende ETF’s, waarbij geen transactiekosten in rekening worden gebracht als je deze koopt of verkoopt. Het maakt de handel in ETF’s heel aantrekkelijk voor een belegger. Ideaal, wanneer je met een relatief beperkt vermogen wilt beleggen.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.