Hoe kunt u het beste aandelen beoordelen?

Wilt u aandelen beoordHoe aandelen beoordelenelen, om na te gaan welke ondernemingen interessante mogelijkheden tot een investering te bieden hebben? Het is allereerst van belang om er rekening mee te houden dat er niet één methode bestaat om tot een ideale beoordeling te komen, aangezien iedere belegger die anders allang had gekozen. In plaats daarvan is het van belang om de data te interpreteren, op basis van ervaring en verwachtingen. Dit laatste maakt het lastig om een aandeel exact te beoordelen, al kunnen de technische en fundamentele analyse er in ieder geval voor zorgen dat u veel van de onzekerheid weg kunt nemen.

 

Aandelen beoordelen op basis van de technische analyse

U kunt een aandeel allereerst beoordelen op basis van de technische analyse, door goed te kijken naar de grafieken en de indicatoren. De meest bekende grafiek is die van de ontwikkeling van de koers, maar u heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om hier bollinger bands aan toe te voegen, of gebruik te maken van een moving average. Het is binnen het daytraden onder andere de kunst om een trend reversal vroegtijdig te herkennen, aangezien het op basis daarvan mogelijk is om op het juiste moment in te stappen.

Het is binnen de technische analyse in ieder geval verstandig om de gegevens van meerdere indicatoren met elkaar te combineren. Op het moment dat een groot aantal hiervan wijst op een trend reversal (bijvoorbeeld na een langdurige daling) is het een goed moment om in te stappen op basis van een long positie. Vervolgens is het natuurlijk van belang om de grafieken en indicatoren opnieuw in de gaten te houden, om ook het exit punt weer goed te kunnen bepalen.

 

Aandelen beoordelen op basis van de fundamentele analyse

Maak daarnaast gebruik van de fundamentele analyse. Houd er rekening mee dat een aantal van de ratio’s slechts beperkt gebruik maken van de gegevens op de balans. Probeer meerdere ratio’s te berekenen en bijvoorbeeld goed te kijken naar zowel de boekwaarde en winst per aandeel, als het eigen vermogen en de schuldpositie. Op het moment dat een bepaalde ratio tot een koopargument leidt, kan een andere ratio immers informatie boven water halen die juist tot een omgekeerd advies zou moeten leiden. U gaat in dat geval te kort door te bocht door gebruik te maken van selectieve informatie.

Bovendien biedt de fundamentele analyse u vooral de mogelijkheid om koersontwikkelingen voor op de langere termijn te voorspellen. De technische analyse richt zich doorgaans meer op de korte termijn, om snel een koerswinst te maken. Indien u ook gebruik wenst te maken van het dividend dat bepaalde ondernemingen uitkeren vormt de fundamentele analyse een betere optie.

 

Totaalbeeld van de onderneming

Zorg er met de verschillende onderdelen van de technische analyse en de fundamentele analyse voor dat u de mogelijkheid heeft om een totaalbeeld van de onderneming te krijgen. Dit zorgt ervoor dat u goede uitspraken kunt doen over onder andere de financiële positie, maar ook de huidige koers van de aandelen. Kijk bijvoorbeeld naar de winst per aandeel, de boekwaarde per aandeel, het dividend per aandeel en de EBITDA ten opzichte van de Enterprise Value, om een goed algemeen beeld te krijgen van de huidige financiële situatie van de onderneming.

 

Begin hier direct met aandelen beoordelen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *