Wat is hedgen?

HedgenHedgen heeft een wat negatieve bijklank gekregen door de rol van hedgefondsen tijdens de afgelopen tien(tallen) jaren, maar zorgt er vooral voor dat u de mogelijkheid heeft om bepaalde risico’s af te dekken.

U kunt dit doen binnen een onderneming, maar u kunt er ook als belegger voor zorgen dat u bepaalde risico’s kunt verminderen, om een aantrekkelijk rendement te kunnen maken. Het rendement dat u maakt is namelijk niet alleen afhankelijk van de winsten die u weet te boeken, het is daarnaast van belang in hoeverre u de verliezen aan de andere kant weet te beperken.

Indien u slaagt in een combinatie van de beiden is de kans groot dat u een positief rendement kunt maken. Wat dat betreft kunt u zich verdiepen in het hedgen van bepaalde risico’s, dat we letterlijk het best kunnen vertellen als het afdekken hiervan.

 

Risico’s afdekken

Met name ondernemingen die internationaal handelen lopen verschillende risico’s. Zij kunnen onder andere te maken krijgen met een valutarisico, aangezien de koersen van verschillende munteenheden kunnen fluctueren. Met name grote ondernemingen kunnen hier veel last van hebben, aangezien een kleine schommeling in de waarde van een munt tot grote kasstromen kan leiden. Zij maken in de meeste gevallen gebruik van termijncontracten, of kiezen ervoor om posities in te nemen in bepaalde commodities waarin men handelt. Het is op die manier mogelijk om het risico te hedgen en er daarmee voor te zorgen dat de onderneming op een meer stabiele manier zaken kan doen.

Grote ondernemingen kunnen er daarnaast voor kiezen om de risico’s boekhoudkundig te hedgen. Dit zorgt ervoor dat het mogelijk is om huidige actieven of passieven af te dekken en er daarmee voor te zorgen dat de waarde bij een toekomstige inning of betaling reeds vast komt te staan.

 

Marktbewegingen hedgen

Als belegger is het vooral interessant om totale bewegingen van de markt te hedgen, wanneer u het idee heeft dat een bepaald aandeel ondergewaardeerd is. Stel dat u bijvoorbeeld 3 aandelen binnen de markt voor technologie voor u heeft, aandeel A, B en C. Op het moment dat u het idee heeft dat aandeel A is ondergewaardeerd ten opzichte van B en C is het een goed idee om hierin te investeren. Stel dat vervolgens de gehele markt een knauw krijgt, is de kans groot dat ook de waarde van aandeel A (minder dan die van B en C) zal dalen. U heeft dan een goede inschatting gemaakt, maar kunt toch geen positief rendement maken. U kunt dit marktrisico hedgen door short te gaan op het aandeel B of C, zodat u ook van een eventuele algehele daling kunt profiteren.

 

Short gaan en kopen

Wilt u callopties schrijven als belegger (short gaan) en het risico hedgen? Dan is het verstandig om ook het onderliggende aandeel aan te kopen. Indien de waarde hiervan toeneemt heeft u dan de mogelijkheid om hiermee een rendement te maken. Aan de andere kant kunt u een positief rendement behalen met de opties die u schrijft. Dankzij het hedgen loopt u minder risico, al gaat dit ook ten koste van het netto rendement.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *