Handelen in koper

KoperBeschouwd als een tertiaire grondstof in vergelijking met de glanzender aantrekkingskracht van goud en zilver, is koper vaak de derde keuze voor op metalen gerichte beleggers tijdens economische onzekerheid. Tegenwoordig is koper het op twee na meest gebruikte metaal ter wereld en speelt het een cruciale rol in alle grote economieën en in de derde wereld.

Koper kan een zeer solide investering zijn, maar het heeft ook het potentiëel om vluchtiger te zijn dan de andere edelmetalen. Het wordt op verschillende manieren gebruikt in de industriële ruimte, dus de vraag is vaak hoog, maar het heeft niet dezelfde waarde als sommige andere edelmetalen. De belangrijkste manieren om koper te verhandelen via een makelaar of een beurs zijn door middel van edelmetaal, contracten voor verschil (CFD’s), futures, opties, ETF’s en aandelen.

Waarom handelen mensen in koper?

Koper speelt al duizenden jaren een sleutelrol in de technologie en blijft dit doen in de industriële expansie van vandaag. De relatie van het metaal met de menselijke ontwikkeling is al lang bestaand. Koper is al millennia lang een “elektrisch” metaal geweest, van het gebruik in loodgieterswerk in oude Egyptische beschavingen tot een essentieel onderdeel van de opwekking van energie. Het brede scala aan toepassingen maakt het een populair -handels- artikel. Koper wordt over de hele wereld in grote hoeveelheden gebruikt. Om deze reden wordt het beschouwd als een handelsartikel dat nauw parallel beweegt met de wereldmarkt.

Beschouwd als een tertiaire grondstof in vergelijking met de glanzender aantrekkingskracht van goud en zilver, is koper vaak de derde keuze voor op metalen gerichte beleggers tijdens economische onzekerheid. Tegenwoordig is koper het op twee na meest gebruikte metaal ter wereld en speelt het een cruciale rol in alle grote economieën en in de derde wereld.

Naam Exchange Laatste slotkoers Datum Verschil vorige slotkoers Volume Open Hoogste Laagste
BHP Group NYSE $58,19 28-06-2022 -0,61% $3.026.939 $58,55 $59,04 $57,90
Freeport-McMoRan NYSE $30,78 28-06-2022 -2,41% $22.645.186 $31,54 $32,30 $30,68
Teck Resources NYSE $33,22 28-06-2022 -0,92% $5.927.810 $33,53 $33,87 $32,59

Industriële groei en de woningmarkt

Zoals gezegd heeft koper vele industriële applicaties. Het is een nieuwe geleider van energie, namelijk warmte en elektriciteit en het is moeilijk voor te stellen dat men deze belangrijke infrastructuur zou kunnen voortzetten zonder koper. Naarmate ontwikkelingsregio’s zoals het Afrikaanse continent, Oost-Europa en Azië hun economieën moderniseren en hun infrastructuur uitbreiden, zou de vraag naar koper dus moeten toenemen.

Ook de onroerend goed sector kan niet zonder koper en ook hier geld dat naarmate de opkomende markten groeien de vraag naar woningen in die regio’s moeten volgen en ook hier de vraag naar koper toeneemt. Het is immers een uitstekende geleider van elektriciteit en warmte en koperdraad vormt normaliter een groot deel van de bedrading van een huis. Over het algemeen bevatten de legeringen waaruit veel van de sanitaire leidingen in een huis bestaan ook koper. Een gemiddeld huis bevat zo’n 439 pond aan koper in koperdraad, leidingen en apparaten vanwege de corrosie bestendigheid, omdat huizen zo afhankelijk zijn van het half-edelmetaal, zijn de koperprijzen gekoppeld aan de gezondheid van de huizenmarkten.

Verder is de op één na grootste markt voor koper de elektrische vanwege de uitstekende elektrische geleiding van het metaal en deze arena bevat nu elektrische voertuigen. Een traditionele auto bevat tot zo’n 50 pond koper in de motor, connectoren en remmen en de aanwezigheid van koper in elektrische voertuigen is bijna het dubbele en zal de vraag in de nabije toekomst blijven stimuleren.

Natuurlijk kunnen zaken als de ontwrichtende gebeurtenissen van de pandemie van 2020 onverwachte effecten hebben op de vraag naar koper en kan de eerder verwachte economische en infrastructurele expansie langer op zich laten wachten echter een gemeenschappelijk streven naar een emissie vrije toekomst en wereldwijde politieke ondersteuning hiervan zal de vraag naar koper blijven garanderen.

Wie bepaalt de prijs van koper?

Waar wordt koper voor geprijsd en wie beslist? De prijs van koper wordt bepaald door de vrije markt. Producenten, leveranciers en klanten brengen de kosten van winning, koperproductie en distributie in evenwicht met de vraag. Koper wordt zwaar geconsumeerd, maar het wordt ook zwaar verhandeld, wat kan leiden tot prijsvolatiliteit als er grote orders in en uit de markt komen. Zoals met veel grondstoffen, wordt koper ook verhandeld op de termijnmarkt, wat beleggers en consumenten de mogelijkheid biedt zich in te dekken tegen veranderingen in de prijs van koper en metaal.

Speculeren op de -niet bestaande- balans tussen vraag en aanbod

Kopermijnbouw en -recycling blijven routinematig achter bij de vraag naar koper. Mijnuitbreidingen en nieuwe mijnen kunnen helpen om een ​​deel van deze overmatige vraag op te vangen. Milieukwesties en beperkingen op het landgebruik kunnen de onbalans de komende jaren in stand houden. Handelen in koper is een manier om te speculeren op de onbalans tussen vraag en aanbod. De onevenwichtigheid ten gunste van de vraag kan echter delen van omkeren met de juiste beleidsmaatregelen.

Koper kende een goede start in 2021, met prijzen die in het eerste kwartaal van het jaar opliepen tot een hoogste punt in meer dan 10 jaar. In tegenstelling tot de eerste drie maanden van 2020 was de trend in de koperprijzen gedurende het grootste deel van het eerste kwartaal van 2021 opwaarts. Veel analisten en bedrijven verwachten dat koper de komende jaren een hoge vlucht zal nemen, waarbij elektrificatie en elektrische voertuigen steeds populairder worden en de vraag naar koper vervolgens zal toenemen.

De koperindustrie bestaat uit bedrijven die betrokken zijn bij de exploratie, winning, ontwikkeling en productie van koper, een van de meest gebruikte metalen. Koper wordt gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, waaronder constructie, elektronica, industriële machines, transport, energieopwekking en transmissie. Goud krijgt veel aandacht, maar de vooruitzichten voor basismetalen zoals koper zijn ook positief in 2021.

Welke EFT’s kan ik het best inzetten?

De koperprijzen hebben het afgelopen jaar dus dramatisch beter gepresteerd ten opzichte van de rest van de markt en dus is er meer interesse in het investeren in koper aandelen middels fondsen. De ‘Copper Exchange Traded Funds’ (ETF’s) zijn ontworpen om de prijs van koper te volgen. Koper wordt beschouwd als een cyclische grondstof waarvan de prijs fluctueert in combinatie met economische cycli, stijgend wanneer de economie groeit en daalt wanneer de economie vertraagt. Vanwege het brede gebruik ervan, gebruiken sommige beleggers koper en andere grondstoffen om hun portefeuilles te diversifiëren. Omdat koper stijgt als de inflatie toeneemt, wordt het metaal ook gezien als een afdekking tegen stijgende prijzen.

De 2 meest Populaire koper-ETF’s voor dit jaar zijn CPER en JJC. Anders dan bv goud EFT’s is het enige bezit van deze 2 ETF’s koperfutures. CPER is een ETF die is gestructureerd als een particuliere investeringsstructuur die investeerders bijdragen combineert om in koperfutures contracten te verhandelen met als doel om de handel te vergroten en de winst te maximaliseren. De ETF streeft ernaar het SummerHaven Copper Index Total Return te volgen, dat is ontworpen om de prestaties weer te geven van het rendement van een portefeuille van koperfuturescontracten. Net als CPER belegt JJC uitsluitend in koperfutures. JJC is gestructureerd als een exchange-traded note (ETN) en volgt de onderliggende index van effecten wanneer een aandeel wordt verhandeld. ETN’s hebben vergelijkbare kenmerken als obligaties, maar ze betalen geen periodieke rentebetalingen.

De slotsom

Koper kan een zeer solide investering zijn, maar het heeft ook het potentieel om vluchtiger te zijn dan andere edelmetalen. Het wordt op verschillende manieren gebruikt in de industriële ruimte, dus de vraag is vaak hoog, maar het heeft niet dezelfde waarde als sommige andere edelmetalen. De belangrijkste manieren om koper te verhandelen via een makelaar of een beurs zijn door middel van edelmetaal, contracten voor verschil (CFD’s), futures, opties, ETF’s en aandelen.

Koper is een uniek edelmetaal dat vaak over het hoofd wordt gezien door investeerders, ondanks het feit dat het een van de meest bruikbare en betrouwbare mineralen is die er zijn. Koper is niet alleen een investering met een laag risico, maar het levert ook een uitstekende waarde op voor een investeerder. Ondanks dat analisten zich zorgen maken over de aanvoer van koper en er niet veel nieuwe mijn projecten met betrekking tot de productie van koper worden geïntroduceerd wat zorgen baart over een mogelijk toekomstig tekort blijft het sentiment overheersen dat een tekort nog ver weg is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.