Wilt u FTSE 100 aandelen kopen?

De FTSE 100 is een nationale index in Engeland, die zich richt op 100 ondernemingen aan de London Stock Exchange. De index werd in 1984 in het leven geroepen en bestaat daardoor bijvoorbeeld minder lang dan de AEX zoals we die hier in Nederland hebben. Het is de meest belangrijke graadmeter van de beurs in Londen en geeft daarmee goed aan hoe het Verenigd Koninkrijk zich ontwikkeld. Met name BP, Royal Dutch Shell en HSBC zijn belangrijke bedrijven met een notering in de FTSE 100, op basis van hun plaats op de London Stock Exchange.

Degiro
4.5/5

Beste Nederlandse broker & Laagste kosten

Financial Times en London Stock Exchange

De FTSE 100 werd ooit gestart als een samenwerking tussen de Financial Times en de London Stock Exchange. Dat verklaart ook de volledige naam ‘Financial Times Stock Exchange Index’, al wordt deze eigenlijk nooit genoemd. Het ging oorspronkelijk om een joint venture tussen de beide bedrijven, maar zij hebben na verloop van tijd besloten om hier een zelfstandige onderneming van te maken. Dat heeft er bovendien voor gezorgd dat de FTSE 100 vandaag de dag nog altijd volledig zelfstandig door het leven gaat en niet langer onderdeel uitmaakt van de beide andere ondernemingen.

 

Foetsie

De naam ‘FTSE 100’ wordt eigenlijk nooit voluit genoemd en wordt zelfs vaak afgekort tot ‘foetsie’. Dit heeft in Engeland niet direct de betekenis zoals we die hier in Nederland kennen, waardoor men zich daar niet bewust is van de manier waarop we er hier mee omgaan. De ‘100’ in de benaming staat voor het aantal ondernemingen dat een notering heeft in de index. Dit is overigens niet gelijk aan het aantal aandelenfondsen dat er te verhandelen valt. Dit laatste heeft te maken met het feit dat er twee ondernemingen zijn die twee type aandelen in de lijst hebben, waardoor er 102 aandelen aanwezig zijn. Het is hieronder direct mogelijk om de FTSE 100 live te bekijken.


 

Binnen de FTSE 100 vinden we een groot aantal voor ons onbekende ondernemingen. Dit heeft te maken met het feit dat het gaat om Britse ondernemingen. Opvallende namen zijn onder andere easyJet en Barclays, maar ook de London Stock Exchange Group. Verder is Unilever erin opgenomen, net als Vodafone en bijvoorbeeld Reed Elsevier.

Veel van de andere ondernemingen zijn actief in het Verenigd Koninkrijk en richten zich bovendien op de handel met bedrijven. Wilt u zelf investeren in de FTSE 100 of in een van de bedrijven die hierin zijn opgenomen? Dan is het verstandig om daar de jaarverslagen van door te nemen, zodat u een beter beeld krijgt van waar deze ondernemingen voor staan.

 

Grootste marktwaarde

De FTSE 100 rangschikt de ondernemingen op basis van de marktwaarde. Meer dan 30 ondernemingen in de lijst hebben een marktwaarde van meer dan 10 miljard pond, waardoor we kunnen spreken van grote (internationale) ondernemingen, met een enorme invloed op de economie in het Verenigd Koninkrijk en daar buiten. Voorbeelden van ondernemingen met een enorme marktwaarde in de lijst zijn BP en Royal Dutch Shell, maar ook HSBC, GlaxoSmithKline en de Vodafone Group. Verder staan ook Royal Bank of Scotland Group en AstraZeneca hoog in deze lijst. Het gaat verder in de lijst van FTSE 100 om verschillende ondernemingen, binnen diverse sectoren.