dividendbelastingHoe zit het met de dividendbelasting?

Als u aandelen koopt hoopt u natuurlijk mooie winsten te behalen. Dit kan door een aandeel bij een lage koers te kopen en vervolgens voor een hogere koers te verkopen. Het is als belegger ook mogelijk om flink te profiteren van dividenduitkeringen. Dividend is namelijk de belangrijkste wijze waarop de gerealiseerde winst van een onderneming wordt uitgekeerd aan de eigenaren/aandeelhouders van de onderneming.

Uit onderzoek is gebleken dat op de lange termijn een groot gedeelte van uw rendement uit dividend komt. Als u een lange termijn belegger bent, is het zeker de moeite waard om naar goed betaalde dividendaandelen te zoeken. Bij dividend hoort helaas ook dividendbelasting. Daar gaat dit artikel over. We gaan kijken waar u als belegger mee te maken krijgt. Ook bekijken we de belasting op dividend vanuit de kant van de onderneming.

Beginnen met beleggen is hier mogelijk!

 

Over dividendbelasting

Bij de uitkering van dividend krijgt zowel de onderneming als de aandeelhouder te maken met dividendbelasting. Dividendbelasting is een directe belasting die door de Nederlandse overheid wordt geheven op inkomen in de vorm van dividend. Dividendbelasting wordt geïnd door inhouding op de dividenduitkering. Eigenlijk is dividendbelasting dus een voorheffing die de uitkerende onderneming inhoudt om vervolgens aan de belastingdienst af te dragen.

De dividendbelasting bedraagt in Nederland 15%. Internationaal gezien is de Nederlandse belasting op dividend best laag. In China ligt het tarief op 50%, in België op 27% en in de VS krijgt u te maken met een dividendbelasting van 20%. Alle juridische zaken m.b.t. dividend zijn overigens terug te vinden in de Wet op de dividendbelasting 1965.


 

Als u dividend ontvangt (belegger)

Als u als aandeelhouder dividend op uw beleggingsrekening ontvangt, moet er over de uitkering daarvan dividendbelasting worden ingehouden. In principe doet de uitkerende onderneming dit voor u. U ontvangt dus eigenlijk het netto dividendbedrag waar u recht op heeft. Hier hoeft u niks voor te doen. Makkelijk toch!

Er is echter iets dat u wel kunt doen. De dividendbelasting kan bij de jaarlijkse aangifte bij de belastingdienst worden verrekend met de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting. Geef bij de aangifte aan hoeveel dividend u hebt ontvangen en hoeveel dividendbelasting hierop is ingehouden. Op deze manier zorgt u ervoor dat u maximale rendementen weet te behalen op uw dividenduitkeringen. Neem bij vragen contact op met de belastingdienst en/of uw financiële adviseur.

 

Als u dividend uitkeert (onderneming)

Als onderneming bent u verplicht om bij uitbetalingen van dividend een dividendbelasting van 15% in te houden. Binnen één maand na de dag waarop het dividend beschikbaar is gesteld, moet er aangifte worden gedaan. Het bedrag moet vervolgens naar de belastingdienst worden overgemaakt.

Zorg ervoor dat de aangifte op tijd wordt gedaan. Zo voorkomt u een naheffingsaanslag met een boete. Als u het niet eens bent met het bedrag van de aangifte, dan is het mogelijk om bezwaar te maken. Succes!

Begin hier met beleggen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *