Dividend behalen uit ETF

dividend ETFEen ETF is een bundeling van verschillende beleggingsproducten die vaak een onderliggende sector of index volgt en hiervoor verschillende beleggings-strategieën gebruikt. Je kunt het zien als een boodschappenmandje met aandelen van heel veel bedrijven in één. Je hebt dus niet 1 aandeel in IBM, maar verschillende investeringen in bv de top 500 van best presterende technologiebedrijven.

De doelstelling van een ETF is om, qua rendement, zo dicht mogelijk bij de beursindex te komen. Wanneer je voor het investeren middels een EFT kiest behoor je dus zo dicht mogelijk bij het uiteindelijke resultaat te komen van de gemiddelde winst van een bepaalde sector, bepaalde groep aandelen of zelfs een bepaald land of continent.

Het voordeel hiervan is dat er automatisch al een goede spreiding is zonder dat je daar zelf veel extra moeite voor hoeft te doen. Ook zijn de vaste (vaak in de prijs verwerkte) kosten over het algemeen lager dan bij losse aandelen en zijn de risico’s versus opbrengsten beter in balans. Het hebben van ETF’s geeft dus wat meer zekerheid, voor zoverre je daarvan kunt spreken en er is een fondsbeheerder die aanpassingen kan doorvoeren voor je.

Met een grote verscheidenheid aan EFT’s is het wellicht moeilijk om een keuze te maken. Overwegingen als risico en kosten spelen hierbij een belangrijke rol. Er zijn bijvoorbeeld een aantal ‘hoge dividend’ ETF’s. Hiermee worden ETF’s bedoeld die alleen de bedrijven volgen die op constante basis een hoog dividend uitkeren. Wanneer één van deze bedrijven in ene minder presteert beïnvloed dat direct het uiteindelijke -gemiddelde- rendement. Hoge bomen vangen veel wind en het is daarom logisch in het achterhoofd te houden dat hoge dividend EFT’s wellicht iets meer risicovol blijken dan traditionele EFT’s welke geen -vast- dividend uitkeren maar herinvesteren en op deze manier de waarde van de aandelen laten groeien.

Waar moet je op letten?

Eerst moet je een keuze maken in welke beleggingsklasse en welke sector je wilt beleggen. Want je kunt met een ETF namelijk beleggen in mandjes van aandelen, obligaties, vastgoedbedrijven of zelfs grondstoffen. Je kunt natuurlijk ook in meerdere beleggingsklassen beleggen met een verzameling van enkele ETF’s.

Ook in geografisch opzicht heb je met een ETF veel mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld in een specifiek land beleggen of in een heel continent. Wil je bijvoorbeeld graag in een breed gespreide aandelenindex van Amerika beleggen? Of juist in een breed gespreide staatsobligatie index van Europese obligaties. Er zijn keuzes genoeg om met EFT’s in verschillende regio’s te beleggen met als uitzondering goud en grondstoffen omdat deze universeel wereldwijd zijn.

Andere vragen om jezelf te stellen voordat je begint zijn hoelang je wit beleggen, hoe het zit met de risico’s en hoeveel risico je bereid bent en -belangrijker- kunt nemen. Welke kosten eraan verbonden zitten en hoeveel rendement wil je proberen te bewerkstelligen. Daarbij is het belangrijk om de juiste valuta te kiezen. Deze laatste kan grote invloed hebben op de dividend resultaten en dan loop je niet alleen het gebruikelijke beleggingsrisico maar ook de risico’s van fluctuaties in de waarde van valuta. Eenvoudig gezegd: als je hebt gekozen voor een EFT die één van de Amerikaanse indexen volgt welke gekoppeld staat aan de US$ worden jouw beleggingen minder waard als de US$ in ene zakt, ondanks dat de koers van het ETF zich misschien wél positief ontwikkelt.

Welke EFT’s zijn er allemaal?

De meeste mensen hebben natuurlijk weleens gehoord van de grote indexen voor aandelen zoals de AEX (NL), of de Dow Jones en de NASDAQ maar welke zijn er nog meer en waaruit bestaan deze? De meeste EFT’s bestaan uit een groep van bedrijven die iets in gemeen hebben zoals een sector, land van herkomst of bijvoorbeeld -hoge- winstcijfers. Je kunt dus redelijk eenvoudig beleggen in de 25 grootste bedrijven van Nederland met een ETF op de AEX.

Indien je interesse hebt om je te richten op de internationale markt kan je bijvoorbeeld kiezen voor een Vanguard EFT. Vanguard heeft verschillende EFT’s samengesteld met bijvoorbeeld bedrijven uit verschillende internationale sectors en zijn heel geschikt voor beginnende beleggers. Een voorbeeld is de Vanguard Total World Stock ETF welke is ontworpen om de aandelen prestaties van grote en middelgrote bedrijven over de hele wereld te volgen. Hierin bevinden zich bedrijven in uiteenlopende sectors zoals de VS-giganten Apple, Microsoft, Amazon.com en Facebook Inc. maar ook het Zwitserse Nestle SA en in China gevestigde ALIBABA.

Andere voorbeelden van een wereldwijde index zijn de MSCI ACWI Index: All Country World Index bestaande uit meer dan 3000 bedrijven uit ontwikkelde en opkomende markten of de MSCI World Index, een wereldindex bestaande uit meer dan 1500 bedrijven uit ontwikkelde regio’s. De meest bekende Amerikaanse aandelen bevinden zich doorgaans in de S&P 500 (welke de index omvat van 500 grote Amerikaanse bedrijven), de eerdergenoemde Dow Jones Industrial Average welke de 30 grootste industriële bedrijven van Amerika omvat en de NASDAQ 100. Deze laatste index omvat 100 grote Amerikaanse (veelal) technologiebedrijven.

Top Dividend-ETF’s in Amerika

ONEQ volgt de Nasdaq Composite Index, met meer dan 2.500 gewone aandelen die genoteerd zijn aan de Nasdaq-beurs. Deze ETF bestaat uit meer dan 1.000 posities in voornamelijk Amerikaanse aandelen, maar biedt ook enige internationale blootstelling. Het fonds is sterk gericht op de technologiesector en de drie belangrijkste belangen omvatten Apple Inc, Microsoft Corp. en Amazon.com Inc. Het voordeel van deze tracker is dat je in kunt stappen met een relatief laag bedrag en doordat er gevestigde namen in deze ETF zitten is het risico relatief laag.

SYLD is een actief beheerde ETF en het fonds bestaat uit de 100 best gerangschikte bedrijven op basis van dividendbetalingen en netto terugkoop van aandelen. TDV volgt de S&P Technology Dividend Aristocrats Index, die is ontworpen om de prestaties te meten van bedrijven die gedurende ten minste zeven jaar consequent hun dividenden hebben verhoogd.

Zoals je ziet bieden EFT’s heel veel keuze om te beleggen in een groot aantal wereldwijd beheerde beleggingsfondsen die worden verhandeld op de beurs. Er wordt daarbij altijd uitgegaan dat een bepaalde index over een lange termijn een positief resultaat behaalt.

Van start gaan?

ETF’s zijn – net als beleggingsfondsen – een ideaal beleggingsinstrument om mee te starten als belegger. Veel mensen beginnen met maandelijks beleggen in ETF’s. Door iedere maand een bedrag in te leggen bouw je gaandeweg je vermogen op. Je kunt bij je -toekomstige- broker verschillende index fondsen vergelijken voordat je begint met beleggen. Je kunt eenvoudig een bedrag overmaken naar je beleggers rekening en hiermee vervolgens ETF’s kopen.

Onthou dat ondanks dat het koersverloop niet te voorspellen valt ETF’s een relatief veilige optie zijn doordat er gespreid belegd wordt. Je kunt met ETF’s op een laagdrempelige manier aan je vermogensgroei werken. ETF’s zijn verder transparant en hebben lage kosten. Ook bieden ETF’s de kans om te beleggen in sectoren en thema’s die normaal gesproken onbereikbaar zijn. Belangrijke criteria om rekening mee te houden zijn de omvang van het fonds, de valuta, de verhandelbaarheid en natuurlijk de kosten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.