De juiste IPO inschrijving kiezen

Elke maand gaan er bekende bedrijven naar de beurs door middel van een IPO, oftewel een beursgang. Veel beleggers kiezen om zich te laten inschrijven voor een beursgang, en hierdoor voor een introductie waarde een aandeel te kunnen kopen voordat deze op de beurs te verkrijgen is. Een aandeel kan namelijk behoorlijk in waarde stijgen nadat deze op de beurs is geïntroduceerd en zo een rendement opleveren.

Wanneer een bedrijf besluit publiek te gaan verloopt dit in verschillende fases. Tijdens de introductiefase wordt het bedrijf geïntroduceerd aan het publiek als een komende beursgang en hebben beleggers de kans zich in te schrijven voor het aandeel. Hier geef je als belegger aan hoeveel aandelen je wenst te kopen.

Hoe succesvol is een inschrijving beursgang?

Is het zinvol om als belegger je in te schrijven voordat het bedrijf publiek gaat? Beleggers zijn altijd opzoek naar de meest efficiënte manier om hun beleggingsdoeleinden te behalen, en voor elke belegger is er een unieke beleggingsstrategie. Een bedrijf dat publiek gaat is niet direct een garantie dat het aandeel zal stijgen in waarde. Het is dan ook belangrijker om als belegger goed je huiswerk te doen en onderzoek te doen naar bedrijf achter het toekomstige aandeel. Wanneer je dat hebt gedaan, en je gelooft in het lange termijn van het aandeel, dan kan het de moeite waard zijn om je in te schrijven voor een beursgang.

Voorbeelden IPOs

 • Een heel mooi recent voorbeeld van een succesvolle inschrijven is Rivian Automotive Inc, een fabrikant van elektrische auto’s uit de Verenigde staten. De prijs tijdens de inschrijving was vastgesteld op 78 dollar, en is binnen een paar dagen al gestegen naar 122.99 dollar. (In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.)

 • Een ander mooi voorbeeld is Airbnb. Ondanks de verwoestende resultaten van COVID-19 op de reissector, steeg de koers van Airbnb met 112% na zijn IPO-debuut.
 • Het kan ook anders verlopen, toen Facebook [Meta] publiek ging daalde het aandeel aanzienlijk, en het heeft een paar jaar geduurd voordat deze rendement opleverde. Beleggers die geloofde in het bedrijf hebben het aandeel jaren vast gehouden en hier een flink rendement mee verdiend.

 • Bedrijven zoals Groupon laten zien dat het niet altijd goed verloopt. Op het moment van schrijven is het aandeel sterk gedaald vanaf het moment van inschrijving. Andere bedrijven doen er jaren over voordat het aandeel gaat stijgen, zoals Etsy die er meer dan twee jaar over deed om te stijgen in waarde. 

We zien dan ook beleggers die in een aandeel geloven en deze voor een lange tijd willen vasthouden meer kans hebben op rendementen. 

Waar kan ik mij in laten schrijven voor een IPO?

Vraag het aan een willekeurige particuliere belegger en zij zullen beamen dat goede IPO’s moeilijk te vinden zijn. De meeste particuliere beleggers slagen er niet in om te profiteren van grote beursintroducties, omdat hun beursvennootschappen hun verzoeken om aandelen te kopen afwijzen, daarbij verwijzend naar problemen zoals een beperkt aanbod van aandelen of een te grote vraag.

Deze particuliere beleggers moeten hulpeloos toekijken hoe deze aandelen stijgen van hun lage initiële openbare aanbiedingsprijzen en honderden procenten in waarde stijgen in hun eerste handelsdagen. Om deze reden komt de verkoop van IPO-aandelen het meest ten goede aan beleggers met diepe zakken.

Niet alle online brokers geven beleggers de kans om te profiteren van de introductiefase. We zullen hier voor dit artikel het platform van Freedom Finance gebruiken als voorbeeld. Ik heb hiervoor gekozen omdat Freedom Finance zelf ook op de beurs staat [FRHC], en in 7 landen opereert. Freedom Finance was zelfs de eerste beursgenoteerde effectenmakelaar [NASDAQ] in Europa, en tot op heden de enige in Europa. 

Freedom24.com by Freedom Finance

NL 970x250

Freedom24.com is een online platform dat internationale investeringen meer dan 1 miljoen beleggingsinstrumenten zoals aandelen, IPO’s, futures, opties, effecten en beursgenoteerde fondsen van grote bedrijven in Europa, de VS en Azië ondersteunt. Freedom Holding Corp, het overkoepelende orgaan, is een NASDAQ genoteerd bedrijf met het hoofdkantoor in Nevada.

Freedom Finance Europe LTD, de beheerder van het Freedom24.com-platform, staat ook onder toezicht van de CySEC (Cyprus Securities and Exchange Commission). Alle bedrijven met een CySEC-licentie moeten voldoen aan de Markets in Financial Instruments Directive (MiFID). De MiFID is een EU-verordening die de transparantie op de financiële markten vergroot. Bovendien hebben de MiFID-wetten orde gebracht in de openbaarmakingen die van toepassing zijn op de bedrijfsactiviteiten in de EU-regio.

Om deze reden heeft CySEC bedrijven zoals Freedom Finance Europe een licentie verleend om te voldoen aan de MiFID- en EU-normen. CySEC heeft ook maatregelen genomen die financieel misbruik en fraude voorkomen en de belangen van de belegger beschermen.

Waarom ik voor Freedom Finance IPOs kies

Uiteraard wil ik alleen maar beleggen via een broker die de juiste regulatie bezit waardoor ik zeker weet dat mijn beleggingen veilig zijn. Maar dit was niet de grootste reden, er zijn er tenslotte meer die dit hebben.

 1. Een broker die zelf het hele proces heeft doorlopen weet precies waarop te letten bij de diverse IPOs, en dat trok mij als belegger aan. Zelf heb ik al een aantal keren gebruik gemaakt van het platform van freedom24.com Finance en ben tot nu toe hier ook erg tevreden over.
 2. Bij Freedom Finance bieden ze een hoop verschillende producten aan waaronder een aparte spaarrekening waar je op per dag 3 % rente over kunt ontvangen (USD), wat altijd meer is dan een Nederlandse spaarrekening. Ze bieden meer dan 1 miljoen verschillende beleggingsinstrumenten aan op 15 exchanges, waardoor elke soort belegger hier terecht kan.
 3. Zelf zorg ik er altijd voor dat ik een divers portfolio heb met verschillende soorten aandelen, dividend instrumenten en ETF’s. Wanneer ik een aandeel verkoop gaan de opbrengsten naar de D-spaarrekening totdat ik een andere potentieel instrument zie waar ik in wil beleggen.
 4. Een van de grootste redenen voor mij om te kiezen voor Freedom Finance is het trading platform. Beleggers weten hoe belangrijk het is om een diepgaande analyse te verrichten en helaas is dit vaak niet mogelijk via een online broker. En, om terug te komen op het onderwerp van dit artikel, er is een uitgebreide portaal voor aankomende IPO’s.

En mocht je niet zeker weten of Freedom24 iets is voor jou kun je altijd eerst een demo account aanmaken en zo bekend worden met het platform en de instrumenten. 

Inschrijven beursgang via Freedom Finance

Omdat Freedom Finance zelf ook op de beurs te vinden is hebben beleggers meer vertrouwen in de kennis van het team achter Freedom Finance. Dit zie je dan ook terug in het aanbod van toekomstige beursgangen waar je als belegger je voor in kunt laten schrijven. 

Om deel te nemen aan een inschrijving zul je eerst een account moeten aanmaken, maar dit is heel erg snel geregeld. Hierna kun je jezelf aanmelden voor het gekozen bedrijf via jouw persoonlijke account en aangeven hoeveel je wenst te besteden. Deze informatie wordt dan door Freedom Finance naar de acceptant gestuurd, en je krijgt bericht wanneer het is geaccepteerd. 

Wanneer de beursgang officieel van start gaat is er een zogenoemde lockup-periode waarbij de aandelen gedurende 93 dagen niet mogen worden verhandeld. Hierna ben je vrij om de aandelen door te verkopen.

Hier te zien zijn de laatste IPO’s welke werden aangeboden via Freedom Finance en de koersstijging bij opening. Er zijn een hoop verschillende beursgangen en het is soms moeilijk om in te schatten welke aandelen succesvol zullen zijn. Het helpt om een online broker te hebben die weet hoe ze de juiste bedrijven moeten selecteren. 

Voor beleggers die meer beleggingsadvies zoeken biedt Freedom Finance ook een blog met beleggings ideeën. Dit wil bij veel online brokers niet direct betekenen dat dit enigszins iets waard is, maar hier is dit anders. Als we bijvoorbeeld kijken naar een artikel van de analisten van freedom finance in juli 2021, voorspelde ze het succes van Coinbase met een waarde stijging naar 320 dollar. Inmiddels is COIN 336 dollar.

Kosten inschrijven IPO bij Freedom24

 • Minimale bedrag voor inschrijving 2,000 Eur
 • Lock-up period 93 dagen
 • kopen commissie * 3.00 – 5.00 %
 • verkoop commissie * 0.50 %

* De commissie voor deelname aan een beursgang hangt af van de waarde van de beschikbare activa op de beleggingsrekening op de dag voorafgaand aan een beursgang. Het bedrag van de activa bestaat uit het bedrag aan contanten en de waarde van de effecten met marktwaarde (NAV).

Het aantal IPO-aandelen is beperkt maar deze worden verdeeld onder de Freedom24-klanten volgens de klanten beoordeling (de IPO-toewijzing is hoger voor klanten die actief gebruik maken van de brokerage-instrumenten van Freedom Finance).

Zelfs als de nieuwe klant aanvankelijk minder IPO-aandelen zou kunnen krijgen dan gevraagd, zal de voortdurende deelname van de klant aan de IPO’s (samen met het gebruik van de andere handelsopties van Freedom24), hem zeker in staat stellen om meer IPO-aandelen te krijgen in de volgende aanbiedingen

Voordelen inschrijving beursgang Freedom24

 • Klanten van Freedom Finance kunnen deelnemen aan beursintroducties op Amerikaanse, Europese en Aziatische beurzen.
 • Beleggers kunnen gebruik maken van termijncontracten om de prijs vast te leggen tijdens de lock-up periode.
 • Het aantal aandelen dat aan een bepaalde belegger wordt toegewezen, hangt af van zijn/haar klanten beoordelingen die door Freedom Finance is toegekend.
 • De klantbeoordeling wordt berekend op basis van de handelsactiviteit van de klant, de liquiditeit van de portefeuille en de geschiedenis van IPO-deelname.

Veelbelovende IPO 2021/ 2022

Bij Freedom Finance staan er op het moment van schrijven 20 bedrijven klaar voor een komende beursgang. Veelbelovende beursgangen zoals:

 • Nu Holdings; een veelbelovende IPO waar de datum 24.11 is maar nog niet vast staat. Je kunt als belegger hier bij Freedom24 inschrijven voor de beursgang.
 • Reddit
 • Chime
 • Boston Dynamics
 • Starlink (SpaсeX)
 • Stripe

Om hiervan te profiteren zul je een beleggingsrekening moeten aanmaken, waarvoor je via een identiteitsbewijs het account kunt laten verifiëren. Geen lange wachttijden, de verificatie van een account (mits alle documenten juist worden aangeleverd) is binnen maximaal 15 minuten voor elkaar. Waarna je jezelf direct kunt opgeven voor een nieuwe inschrijvingen voor een veelbelovende beursgang.

Het aanmeldingsproces van hun platform is zo uniek en eenvoudig dat elke net startende belegger het kan gebruiken om IPO-aandelen te kopen. Op andere online broker platforms moeten beleggers zich aanmelden, een account openen, verificatie ondergaan en vervolgens geld storten voordat ze kunnen handelen.

Bij Finance24, hoef je alleen maar in te loggen en op de winkelwagen knop in de rechterbovenhoek te klikken om te starten! Hun proces is zo super intuïtief, dat het aankoopproces voor aandelen net zo eenvoudig is als het kopen van jouw favoriete items bij Amazon.

De tarieven bij Freedom Finance

Bij Freedom Finance kun je kiezen uit diverse pakketten, elk met zijn eigen voordelen. 

Klanten kunnen kiezen uit verschillende plannen die passen bij hun eigen individuele belegging. Alle nieuwe gebruikers kunnen profiteren van het gratis promoplan, waarmee ze de eerste 30 dagen gratis kunnen handelen. Alle handelsfuncties zijn zonder beperkingen beschikbaar op het promo account zonder commissie kosten.

De handelskosten zijn afhankelijk van het type account. Ze beginnen bij 0,5% van het volume van elke transactie + 0,2 EUR per aandeel.

Investeren in een IPO; tips

 1. Zelf diepgaand onderzoek verrichten

Wij raden beleggers altijd aan om zelf onderzoek te doen naar het bedrijf achter de IPO. Een beslissing maken welke alleen maar onderbouwd is door middel van een artikel, of advies online is vragen om problemen. Dat gezegd is het makkelijker om informatie te vergaren omtrent de prospect van aandelen welke reeds verkrijgbaar zijn op de beurs.

Informatie verzamelen over bedrijven voordat ze zichzelf bij een IPO aankondigen, is niet zo eenvoudig als het lijkt. In tegenstelling tot de meeste bedrijven die beursgenoteerd zijn, beschikken particuliere bedrijven meestal niet over grote hoeveelheden analyses die een succesvolle beursnotering onderbouwen. Houd er rekening mee dat, hoewel de meeste bedrijven volledig proberen alle informatie over hun prospectus bekend te maken, deze nog steeds door hen wordt geschreven en niet via een onbevooroordeelde derde partij.

Voer een volledige online zoektocht uit naar informatie over het bedrijf en zijn concurrentie, inclusief eerdere persberichten en financiering, evenals de algehele gezondheid van de sector. Hoewel gedegen informatie hierover misschien schaars is, is het een essentiële cruciale stap om zo veel mogelijk over het bedrijf te leren als het gaat om het doen van een verstandige investering. Als alternatief kan het onderzoek ook leiden tot de ontdekking dat de vooruitzichten van het bedrijf overdreven zijn en daarom niet de beste investeringsmogelijkheid voor jou als belegger zijn.

 1. Kies een bedrijf met sterke verzekeraars

Een belangrijke IPO-investeringsstrategie komt bij het selecteren van het bedrijf. Wanneer u een bedrijf selecteert waarin u mogelijk wilt investeren, zorg er dan voor dat het een sterke verzekeraar heeft.

Het is erg belangrijk om buitensporige voorzichtigheid te betrachten bij het kiezen van kleinere brokers, omdat ze mogelijk bereid zijn het bedrijf te onderschrijven. Op basis van zijn reputatie kan een broker bijvoorbeeld minder of kieskeuriger zijn over de bedrijven die hij onderschrijft dan een veel kleinere en relatief onbekende verzekeraar. 

 1. Zorg ervoor dat je het prospectus doorneemt

Bij de aanvraag voor een beursgang is het de prospectus die de beurs laat beslissen of een bedrijf voldoet aan alle voorwaardes. Hierom is het zeer belangrijk dat je als potentiële belegger weet wat hier in staat. Je kunt de prospectus aanvragen via de broker, en deze zal cruciale informatie verschaffen voor het lange termijn strategie van het bedrijf. Zo wordt er vermeld hoe het bedrijf leningen wenst terug te betalen, en wat er met dividenden gebeurd. Als een bedrijf zijn leningen niet kan terugbetalen, verlies je op lang termijn jouw beleggingen.

Ook zal het bedrijf uitvoerig ingaan op bedrijfsvoering, marketing, financieel plan, onderzoek en meer zaken om een gedetailleerd beeld te schetsen of het verstandig is om te beleggen of niet. 

Het kiezen van de juiste broker hiervoor is net zo belangrijk. Brokers zoals Freedom Finance assisteren beleggers in het maken van de juiste beleggingskeuzes, en kunnen zo bijdragen in een succesvolle lager termijn strategie.

Let op: beleggingen in aandelen en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van kapitaalverlies

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.