Wilt u DAX aandelen kopen?

De DAX heet volluit de Deutscher Aktienindex, al wordt deze benaming haast nooit gebruikt. In plaats daarvan spreekt men van de DAX, zoals we het in Nederland hebben over de AEX. De index werd op 1 juli 1988 opgericht en richt zich op ondernemingen aan de Deutsche Börse. De index heeft een vestiging in Frankfurt in Duitsland en bestaat uit een samenstelling van 30 verschillende fondsen. Het is de nationale index, waar onder andere E.On, Siemens en Allianz een belangrijke rol van uitmaken.

Degiro
4.5/5

Beste Nederlandse broker & Laagste kosten

30 grootste van Duitsland

De DAX weerspiegelt de 30 grootste ondernemingen van Duitsland, op basis van hun marktkapitalisatie. De index geeft op die manier een goed beeld van de ontwikkeling in Duitsland, aangezien er verschillende ondernemingen aanwezig zijn binnen een aantal diverse branches. Het is sinds 2006 ook voor niet-Duitse bedrijven mogelijk om onderdeel uit te maken van de DAX. Dat betekent onder andere dat Europese ondernemingen hier deel van uit zijn gaan maken.

Een voorbeeld van een dergelijke internationale onderneming die er een fonds heeft is Allianz SE, waar dit eerder nog Allianz AG was. In totaal is de DAX goed voor ongeveer 75% van de totale marktkapitalisatie van Duitse genoteerde aandelen en zorgt het zelfs voor 85% van de verhandelde aandelen op een handelsdag.

 

Berekening

Het unieke van de DAX is dat deze iedere 15 seconden opnieuw berekend wordt, tijdens een handelsdag. Dit gebeurt via het elektronische systeem Xetra, die er op die manier voor zorgt dat er steeds sprake is van een actuele lijst. Zodra er minstens 20 dagkoersen van ondernemingen beschikbaar zijn wordt de eerste berekening gemaakt en kan de handelsdag voor de DAX van start gaan. De laatste berekening wordt gemaakt om 17:30 uur. Tot 20:00 uur wordt er vervolgens berekeningen gemaakt voor de Late DAX, om de vloerhandel van dit dag in kaart te kunnen brengen.

 

DAX indexDe samenstelling van de DAX is gebaseerd op de marktkapitalisatie (free float) en het handelsvolume. Ieder jaar in september wordt er opnieuw gekeken naar de stand van zaken met het oog op de verschillende ondernemingen, om eventuele aanpassingen door te kunnen voeren. Daarnaast beoordeelt men de DAX iedere drie maanden, om een fast-entry of fast-exit mogelijk te maken. Hierbij kunnen er ondernemingen uit de index genomen worden, om andere toe te voegen. Wat dat betreft zit de DAX behoorlijk flexibel in elkaar, waardoor deze een goede afspiegeling geeft van de grootste 30 ondernemingen in Duitsland, of die vooral daar actief zijn.

Neven-indices

Naast de DAX zijn er in Duitsland nog enkele neven-indices beschikbaar. Het gaat dan onder andere om de MDAX, die zich richt op de iets kleinere ondernemingen. Daarnaast richt de TecDAX zich op de 30 grootste technologiebedrijven en zorgt de ÖkoDAX voor een overzicht van bedrijven die actief zijn binnen de duurzame sector.

Op de DAX zelf vinden we onder andere ondernemingen terug als Adidas en Bayer, maar daarnaast ook Deutsche Bank en bijvoorbeeld Daimler AG en BMW. Wat dat betreft is de verscheidenheid groot, waardoor indexbeleggers kunnen rekenen op een uitstekende spreiding binnen de DAX. Het is hieronder direct mogelijk om de DAX index live te bekijken!