Crypto uitbetalen

Als je crypto’s slim hebt verhandeld, heb je winst geboekt. Deze winst uitgedrukt in crypto’s kun je omzetten naar euro’s. Deze kun je terugstorten op je bankrekening en heb je je investering terugverdient. Misschien wel tweemaal wat betekent dat je een bepaald vermogen hebt. Dat betekent op zijn beurt dat je belasting betaalt over het deel in fiatgeld. Maar geldt dat ook voor jouw crypto bezit?

Crypto uitbetalen kan overigens het makkelijkste via de Nederlandse exchange Bitvavo.

De cryptohandel vindt dagelijks, 1X24 uur, wereldwijd plaats. Wat met Bitcoin door Satoshi Nakamoto gestart werd in 2009 is nu uitgegroeid tot een systeem van veel verschillende crypto. Dat trouwens nog steeds aan het groeien is. En waarbij miljarden dollars aan transacties verwerkt worden. Amper twaalf jaar geleden werd Bitcoin gelanceerd en is het daarom nog moeilijk voor overheden wereldwijd hoe zij ermee moeten omgaan.

Vermeldenswaard is dat Bitcoin in de Tweede Kamer al vanaf 2017 besproken wordt. Toen heeft de overheid besloten dat cryptovaluta niet als wettig betaalmiddel gezien kan worden. Simpelweg omdat het niet algemeen geaccepteerd is, het is niet mainstream. Ondertussen is de acceptatie van Bitcoin en andere cryptovaluta wel positief veranderd. Wat nu?

Hoewel de overheid crypto niet als wettig betaalmiddel ziet, is de belastingdienst een andere mening toegedaan.

Regels omtrent crypto uitbetalen belasting

De belastingdienst hanteert verschillende regels. Zo moet een particulier die bezitter is van cryptovaluta, dit aangeven op het formulier bij overige bezittingen in box 3. Een belangrijke vraag die je kunt stellen, is hoeveel je verschuldigd bent aan belastingen. De vluchtigheid van de cryptomarkt vervult een belangrijke rol. De waarde op 1 januari 00:00 is daarom belangrijk.

Ook is belangrijk te weten dat je niet altijd verplicht bent belasting te betalen over je vermogen. Omdat een deel ervan behoort tot het heffingsvrij vermogen. In 2020 hoorde de eerste € 30.846 van je vermogen hiertoe. In 2021 is het bedrag € 50.000 en € 100.000 bij een fiscaal partnerschap. Is op 1 januari jouw vermogen meer dan het heffingsvrij bedrag?

Aangeraden is dan om voor 1 mei 2021 een voorlopige aanslag aan te vragen. Zo kun je in termijnen voldoen en belastingrente voorkomen op het verschuldigd bedrag.

Crypto uitbetalen kan overigens het makkelijkste via de Nederlandse exchange Bitvavo.

Mijn of verhandel je cryptovaluta als particulier, dan is zuiver jouw winst alleen belangrijk. De belastingdienst beschouwt de cryptohandel als hetzelfde als de handel in fiatgeld. Jouw opbrengsten zijn niet belangrijk, echter wel de koerswinst.

Het kan zijn dat je als particulier jouw salaris in crypto ontvangt. Of slechts een deel in crypto. Belangrijk hierbij is dat het moment je deze ontvangt, jouw werkgever de cryptovaluta moet omrekenen in euro’s. Het wordt door de belastingdienst gerekend tot loon in natura.

Ondernemers voor de inkomstenbelasting die voor hun arbeid of diensten cryptovaluta ontvangen, moeten zelf de ontvangen cryptovaluta omrekenen naar euro’s. Het bedrag dat je verkrijgt uit de omrekening, is jouw omzet. Alleen in het geval je als ondernemer cryptovaluta opkoopt als onderdeel van de normale bedrijfsuitoefening, is het deel van het ondernemingsvermogen. Zo niet, dan behoort het bedrag tot jouw privévermogen. Ook in het geval je de gekochte crypto niet direct voor het bedrijf gebruikt, moet je dit in box 3 aangeven.

Voor de omzetbelasting, moet je als ondernemer de ontvangen crypto voor je geleverde diensten of werk, meteen omzetten naar euro’s. Omdat je op de Btw-aangifte jouw verdiende crypto’s in euro’s aangeeft.

Heb je een bedrijf dat een besloten vennootschap, bv, is, moet je de cryptovaluta ontvangen voor diensten of producten ook direct omwisselen. Dit behoort tot de omzet van het bedrijf en wordt opgenomen in de winst-en-verliesrekening van het bedrijf. Het gaat om winst dat het bedrijf boekt of verlies dat geleden is. Bezit jouw bedrijf op de balansdatum nog cryptovaluta, maak in dit geval gebruik van de kostprijs of een lagere marktprijs.

Houd jouw bedrijf zich bezig met het mijnen en handelen in crypto, vermeld het crypto bezit in dit geval op de winst-en-verliesrekening.

Cryptobezit mag voor overheden wereldwijd geen wettig geaccepteerd betaalmiddel zijn. Op den duur is het voor de belastingdienst wel belangrijk. Dagelijks en continu vinden er wereldwijd transacties plaats. Het is nu op veel plaatsen wel geaccepteerd waarbij er al een tijdje zelfs crypto automaten beschikbaar zijn. De belastingdienst heeft daarom wel duidelijke regels over het cryptobezit vastgesteld.

Zowel de particulier als bedrijven moeten dus dit aangeven op hun aangifteformulier.

Crypto uitbetalen kan overigens het makkelijkste via de Nederlandse exchange Bitvavo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.