Wat betekent over the counter OTC handel?

Over the counter

Het Over The Counter OTC handelen staat voor een transactie tussen twee partijen, die niet openbaar beschikbaar is. De transactie verloopt niet via de beurs, maar wordt gesloten tussen twee partijen die overeenstemming met elkaar weten te bereiken en daarmee bijvoorbeeld de kosten willen drukken.

Het zijn over het algemeen grote ondernemingen en instituten die hier gebruik van maken, op het moment dat ze op zoek zijn naar maatwerk.

 

Wat zijn OTC aandelen?

Op het moment dat een grote onderneming een maatwerkoplossing zoekt om bepaalde opties te kopen, of om een risico te hedgen, kunnen zij gebruik maken van OTC transacties. Ze kiezen er in dat geval voor om direct zaken te doen met een andere partij, zonder dat er sprake is van tussenkomst door de beurs.

Waar het aan de beurs van Amsterdam bijvoorbeeld mogelijk is om te handelen in euro’s naar dollars, wordt het op die manier mogelijk om een optie op Britse ponden te nemen, of een afwijkende hoeveelheid dollars aan te schaffen. Daarnaast is het op deze manier mogelijk om termijncontracten op te stellen en de risico’s van een onderneming te hedgen.

Afwijkende contractspecificaties van OTC handel

Met name op het moment dat ondernemingen specifieke wensen hebben met betrekking tot de contractspecificaties maken zij over het algemeen gebruik van Over The Counter mogelijkheden. Ze zorgen er op die manier voor dat ze bijvoorbeeld exotische opties kunnen verhandelen, die op de beurs niet beschikbaar zijn.

De OTC transacties zorgen als het ware voor een stukje maatwerk, waar de beurs er aan de andere kant vooral is voor de reguliere transacties die er plaatsvinden. Ondernemingen kunnen hierdoor bovendien goedkoper handelen, al dienen ze er rekening mee te houden dat er ook bepaalde risico’s aan verbonden zijn aan OTC handel.

Goedkoper handelen met over the counter aandelen

Er is bij OTC handel geen sprake van een beurs, die zal gelden als een soort tussenpersoon. In plaats daarvan maken twee partijen afspraken met elkaar en zorgen ze er samen voor dat er een transactie plaats kan vinden. Het grote voordeel hiervan is dat de kosten voor een onderneming lager uit zullen vallen.

Normaal gesproken rekent ook de beurs een tarief voor het uitvoeren van een dergelijke transactie, iets waar in dit geval geen sprake van is. Dat neemt niet weg dat ondernemingen ook nieuwe risico’s aan zullen gaan, aangezien de bescherming door de beurs als centrale en onafhankelijke partij ontbreekt.

Groter risico aan OTC aandelen kopen

Op het moment dat ondernemingen kiezen voor een Over The Counter transactie doen zij zaken met een andere partij, die failliet zou kunnen gaan. In dat geval blijft er een waardeloos termijncontract over, of kan de waarde van futures of opties totaal verloren gaan.

Daarnaast is het mogelijk dat er misbruik gemaakt wordt van de kennis die er ontstaat, aangezien de koper en de verkoper van de opties niet langer anoniem zijn. Dankzij de centrale partij in de vorm van de beurs is dit normaal gesproken wel het geval, maar deze ontbreekt op het moment dat er een Over The Counter transactie plaatsvindt.

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *