Wat is een beurs correctie?

Correctie op de beursEen beurscorrectiecorrectie, het is niet iets waar veel beleggers op zitten te wachten. Al is het aan de andere kant wel degelijk mogelijk om er een aantrekkelijk rendement mee te maken. Dat heeft vooral te maken met het feit dat veel beleggers de correctie niet aan zien komen, of hier te laat op reageren.

Hoe kun je profiteren van een beurs correctie?

Indien u er op tijd bij bent heeft u de mogelijkheid om short te gaan op bepaalde onderliggende effecten, of kunt u uw long-posities verkopen en deze na de correctie op een meer voordelige manier terugkopen. Wat dat betreft heeft u verschillende mogelijkheden om van een correctie te profiteren, al brengt het in de meeste gevallen vooral verliezen met zich mee.

 

Sterke stijging van de koers

Een beurs correctie vindt eigenlijk altijd omlaag plaats, na een periode van sterke stijging op de beurs. Bekende correcties van de beurs duiden we aan met bijvoorbeeld de kredietcrisis en de internetbubbel. We spreken vaak van een bubbel, omdat de markt zich als het ware opblaast. Vervolgens wordt de bubbel doorgeprikt en vindt er een correctie plaats, naar een realistische waarde van de koersen. Op het moment dat er sprake is van een ‘hype’ is de kans groot dat hier een correctie op zal volgen. Het is dan niet de waarde van een bedrijf die de koers bepaald, het gaat meer om de enorme vraag die er ontstaat op basis van onder andere sociale invloeden.

 

Correctie van de koers

Zodra het binnen de markt duidelijk wordt dat er sprake is van weinig onderliggende waarde zal de koers zich herstellen naar de daadwerkelijke waarde van een onderneming of een merk. Dit betekent dat de ‘sociale’ waarde verloren gaat en er een correctie plaatsvindt. De koers van een aandeel of een complete beurs kan tientallen procenten aan waarde verliezen en er daarmee voor zorgen dat de rode cijfers over het scherm vloeien. Tijdens een correctie is het zaak zo snel mogelijk te handelen, al is dit in de meeste gevallen al te laat.

 

Herstel na correctie in de aandelemarkt

Na een correctie zal de koers zich over het algemeen goed herstellen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat veel van de correcties net wat te ver door lopen, er is sprake van een elastisch effect. Na een flinke piek in de koers vindt er een correctie omlaag plaats. Veel beleggers verkopen hun posities, waardoor de koers te ver omlaag door zal schieten. Dit betekent dat de koers zich na een correctie over het algemeen weer vrij snel kan herstellen tot een eerlijk niveau, op basis van de waarde van een merk of onderneming.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.