Wilt u CAC 40 aandelen kopen?

De CAC 40 is de nationale index van Frankrijk, die goed is voor een totale marktkapitalisatie van 1.200 miljard USD. De index bestaat uit 40 verschillende fondsen, die samen een uitstekende afspiegeling geven van de economische situatie in Frankrijk. De CAC 40 is een afkorting voor Cotation Assistee en Continu, al is dat een benaming die eigenlijk nooit wordt uitgesproken. De index is gebaseerd op de fondsen aan de Euronext Parijs, een zusteronderneming van de Euronext Amsterdam. Men stelt de samenstelling vast op basis van een gewogen waarde van de verschillende fondsen. Ieder kwartaal vindt er een herweging plaats, om op ieder moment voor een zo actueel mogelijk overzicht te kunnen zorgen.

De CAC 40 is in 1988 van start gegaan, met een beginwaarde van 1.000 punten. De index is daarmee jonger dan de AEX in Nederland en bijvoorbeeld tegelijk gestart met de DAX in Duitsland.

Degiro
4.5/5

Beste Nederlandse broker & Laagste kosten

In de verslaglegging wordt de CAC 40 vaak uitgesproken als ‘CAC quarante’, waarmee men zorgt voor de Franse uitspraak van de naam voor de index. Met name op zakelijke radiostations en in financiële programma’s wordt de index vaak meegenomen. Deze kent echter niet de allure en het aanzien zoals we die kennen van de AEX in Nederland, of de Dow Jones en Nasdaq voor de rest van de wereld.

 

Hoofdfondsen

In de CAC 40 vinden we in totaal 40 verschillende fondsen, van ondernemingen die in Frankrijk actief zijn. De hoofdfondsen zijn Total, BNP Paribas en France Telecom. Dit geeft al direct aan dat de verscheidenheid groot is, waardoor de indexbeleggers de mogelijkheid hebben een uitstekende spreiding aan te brengen. U zorgt er daarmee voor dat u het specifieke risico weg kunt spreiden, om alleen het marktrisico over te houden. Dit maakt het indexbeleggen minder risicovol en zorgt daarmee voor een interessante optie voor veel beleggers.

Het is hieronder direct mogelijk om de CAC 40 index te bekijken!

De samenstelling van de CAC 40 bestaat daarnaast uit een groot aantal bekende en in Nederland minder bekende ondernemingen. U kent waarschijnlijk Michelin en Orange, maar daarnaast ook Carrefour, Bouygues en wellicht L’Oreal. Aan de andere kant zijn ondernemingen als Solvay en VINCI hier een stuk minder bekend. Het is daarom verstandig om voordat u wilt beleggen in de CAC 40 eerst goed te kijken naar de verschillende ondernemingen. Hoe zit het met de spreiding van bedrijven en hoe draagt dat bij van het totale risicoprofiel op basis van de belegging die u wenst te doen?

De CAC 40 heeft een vestiging in Parijs en zit daarmee in de hoofdstad van het land, op een centrale plaats. Het is de meest belangrijke index in Frankrijk, die net als de AEX in Nederland een goed beeld geeft van de algehele ontwikkeling binnen het land. Houd er rekening mee dat de verschillende indices volgens analisten ongeveer een half jaar voorlopen op de echte economie. Ze hebben hiermee een goede voorspellende waarde, waardoor u hier rekening mee kunt houden in uw beleggingen en andere investeringen die u wenst te doen.