Google
Google

Uber

Gaat Uber dit jaar nog naar de beurs?Uber aandelen

Uber is een relatief nieuwe onderneming die is opgericht in 2009. Uber richt zich op het vervoeren van personen met officiële taxichauffeurs, maar ook met privéchauffeurs. Vooral dat laatste leidt de laatste tijd nogal tot wat spanningen in de taxiwereld.  Sinds de oprichting is de onderneming flink uitgegroeid en momenteel wordt Uber al op $40 miljard gewaardeerd.  Binnenkort gaat Uber naar de beurs en als belegger is het zeker interessant om de mogelijkheden van deze beursgang te bekijken.

 

Over Uber

Uber werd in 2009 opgericht in San Fransico, daar bevindt zich ook nog steeds het hoofdkantoor. De oprichters van Uber zijn Travis Kalanick (38 jaar) en Garrett Camp (36 jaar), beide zijn interessante ondernemers die ook al actief waren voordat ze Uber oprichtten. De ondernemers vonden dat het makkelijker moest worden om een Taxi te bereiken/bestellen en hierbij moest het ook mogelijk zijn om beoordelingen van anderen te bekijken. Er werd dan ook een gebruiksvriendelijke applicatie gebouwd die dit alles mogelijk maakte. Via de app is het mogelijk om de dichtstbijzijnde taxi te vinden en deze te boeken. Vervolgens wordt de rit betaald via een creditcard en klanten kunnen hun beoordeling achterlaten. In juni 2010 vond de grote test plaats en San Fransico was de eerste stad waar het mogelijk werd gemaakt om gebruik te maken van de diensten van Uber.

Uber bleek een succes te zijn en sloeg goed aan in San Francisco. Travis en Garrett besloten daarom dan ook om Uber verder uit te laten rollen in andere steden. In juni 2012 was Londen aan de beurt. In december 2012 werd Uber ook in Amsterdam beschikbaar gestelt, later volgden Rotterdam en Den Haag. Er werd vervolgens ook een onderscheid gemaakt tussen verschillende taxidiensten, deze diensten zijn:

  • UberX: gewone wagens
  • UberBlack: limousinedienst
  • UberLux: luxewagens
  • UberSUV: SUV’s
  • UberTaxi: gelicenseerde taxi’s
  • UberPop: niet-gelicenseerde taxi’s

Momenteel is Uber actief in meer dan 50 verschillende landen en 250 verschillende steden. De onderneming groeit nog steeds erg hard, maar er is ook veel kritiek op Uber. Deze kritiek heeft vooral te maken met de dienst UberPop. Als u gebruik maakt van UberPop krijgt u met een taxi chauffeur te maken die geen licentie heeft. De kosten voor de taxi zijn dan ook veel lager, maar deze dienst is sinds juli 2014 wel illegaal in Nederland. Gelicenseerde taxi chauffeurs zijn niet blij met de komst van UberPop en hebben er dan ook voor gezorgd dat UberPop het in Nederland een stuk lastiger heeft. In andere Europese landen is UberPop ook verboden. Toch vecht Uber door en wij van aandelenkopen.nl zijn benieuwd hoe dit zich allemaal verder gaat ontwikkelen.

 

De Uber beursgang

De snelle groei van Uber heeft ook een financieringsbehoefte gecreëerd. In juni 2014 vond er een financieringsronde plaats waarbij $1,2 miljard werd opgehaald. Tijdens deze financieringsronde werd echter maar een klein gedeelte van Uber ingezet. Hierdoor werd Uber gewaardeerd op $40 miljard.

De verwachtingen zijn groot en er bestaan nog veel groeimogelijkheden in deze markt. Uber wil nog verder gaan uitbreiden naar Europa en daarnaast wordt er ook gekeken welke mogelijkheden er bestaan op de Aziatische markt. Doordat er zulke groeimogelijkheden bestaan zijn er ook veel geïnteresseerden in deze onderneming. Google, Blackrock en Baidu hebben een belang in Uber genomen, ook de oprichter van Amazon ziet Uber wel zitten en heeft privévermogen in Uber zitten.

Volgens ingewijden is het goed mogelijk dat Uber in 2015 een omzet van $10 miljard heeft behaald. Deze omzet kan de komende jaren nog veel verder gaan oplopen en als belegger is het dan ook erg interessant om te kijken wat de mogelijkheden zijn met deze beursgang. De aandelenmarkt zit de laatste tijd in een flinke opgaande trend en veel beleggers zien alles weer rooskleurig in. De kans is dan ook groot dat de Uber beursgang een groot succes gaat worden. Er is nog geen datum bekend, maar de beursgang vindt waarschijnlijk dit jaar of begin volgend jaar plaats. We houden u hierover op de hoogte.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenlandse aandelen

Direct CFD’s kopen?

Broker Plus500 logo

*Voorwaarden van toepassing

  • Rating: 9,2
  • Binnen 5 minuten geregeld!
Open gratis demo account en ontvang €40.000!  

CFD's zijn complexe producten met een hoog risico om geld te verliezen vanwege de hefboom. Tussen 74-89% van de particuliere beleggers verliest geld met het handelen in CFD's. Bedenk daarom of je het hoge risico om geld te verliezen kunt dragen.