Google
Google

S&P 500

De S&P 500 index

De S&P 500 S&P500staat ook wel bekend als de S&P, onder andere vanwege het feit dat er aan het begin geen 500 bedrijven aan genoteerd waren. Het is een index van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, aan de Nasdaq, AMEX en NYSE. Men meet de ondernemingen in marktkapitalisatie. Het is kredietbeoordelaar Standard & Poors die hiervoor zorgt en zich daarmee toelegt op het samenstellen van een grote mand met aandelen, die zorgt voor een goede diversificatie. Beleggers en handelaren houden de S&P 500 over het algemeen goed in de gaten, veel meer nog dat de Dow Jones die over het algemeen beter bekend is bij het grote publiek. Hieronder ziet u de S&P 500 en het verloop van deze index.

 

Geschiedenis

De S&P 500 werd in 1957 voor het eerst gepubliceerd. Het was Standard & Poors dat er daarmee graag voor wilde zorgen dat er een overzicht ontstond van de grootste ondernemingen van Amerika. Voor die tijd was de kredietbeoordelaar al sinds 1923 actief binnen het samenstellen van indices. Destijds deed men dit in 26 verschillende sectoren, waar de organisatie 233 bedrijven in opnam. Tegenwoordig staan er bedrijven uit 90 verschillende sectoren in de lijst. Het is sinds 1988 toegestaan om het aantal bedrijven per sector te variëren, waardoor de S&P 500 op een goede manier kan inspelen op de veranderingen in het land.

 

Samenstelling

De S&P 500 wordt opgesteld door het S&P Index Committee. Hierin zitten onder andere economen en analisten van Standard & Poor’s, die samen kijken naar de situatie van de bedrijven op de Amerikaanse markt. Op het moment dat nieuwe ondernemingen sterk opkomen krijgen ze een plaats binnen de lijst. De commissie dient ervoor te zorgen dat er een onafhankelijke en objectieve lijst ontstaat. Het zijn alleen Amerikaanse bedrijven genoteerd aan de NYSE, AMEX en Nasdaq die in aanmerking komen voor een plaats op de lijst. S&P gaat hierbij uit van marktkapitalisatie, verhandelbaarheid of het hebben van een belangrijke plaats binnen een bepaalde sector.

 

Creatieve vernietiging

Niet iedereen is altijd even positief geweest over de S&P 500. Foster en Kaplan hebben bijvoorbeeld al eens gesproken van creatieve vernietiging. De eerste S&P index uit 1923 betrof 90 grote Amerikaanse bedrijven, die daar gemiddeld 65 jaar op bleven staan. Na het uitbrengen van de S&P 500 bleef daar nog maar een gemiddelde periode van 10 jaar van over. In 1997 waren er nog maar 74 bedrijven over van de 500 bedrijven die in 1957 voor het eerst op de lijst stonden. Bovendien wisten er van die 74 maar 12 beter te presteren dan de algehele index.

 

Marktgewogen index

De S&P 500 is een marktgewogen index. Dat betekent dat S&P de verschillende ondernemingen beoordeelt op hun marktkapitalisatie, om ze op basis daarvan een plaats in de lijst toe te kennen. Het is hierbij van belang dat een onderneming Amerikaans is en een minimale waarde heeft van $4 miljard. Bovendien dient een onderneming vier kwartalen op rij winst te maken en dient men bij te dragen aan een evenwichtige verhouding van de sectoren binnen de index. Dit zorgt ervoor dat de S&P 500 een behoorlijk goede afspiegeling geeft van de ontwikkeling van de Amerikaanse economie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenlandse aandelen

Direct CFD’s kopen?

Broker Plus500 logo

*Voorwaarden van toepassing

  • Rating: 9,2
  • Binnen 5 minuten geregeld!
Open gratis demo account en ontvang €40.000!  

CFD's zijn complexe producten met een hoog risico om geld te verliezen vanwege de hefboom. Tussen 74-89% van de particuliere beleggers verliest geld met het handelen in CFD's. Bedenk daarom of je het hoge risico om geld te verliezen kunt dragen.