SoundCloud

Soundcloud aandelenSoundCloud: gered van de ondergang?

SoundCloud is ’s werelds grootste muziek- en audioplatform. Althans, dat staat op de website van de streamingdienst. Het gaat namelijk al een lange tijd niet zo goed met SoundCloud. In augustus vorig jaar zou SoundCloud gered zijn van de ondergang. Nieuwe investeerders hebben geïnvesteerd in het bedrijf. Uit eerdere cijfers bleek ook al dat SoundCloud er nog niet goed in slaagt om uit de verliezen te blijven.

SoundCloud werd opgericht door sounddesigner Alex Ljung en artiest Eric Wahlforss. Het is een open platform dat auteurs en fans wereldwijd met elkaar verbindt. SoundCloud heeft ruim 175 miljoen gebruikers. Toch bevindt het bedrijf zich al een tijdje in moeilijk vaarwater. Ontdek er meer over.

Soundcloud aandelen kopen? Open een account bij Plus500!  *80,5% van de retailbeleggers verliest geld met CFD’s.

 

Alex Ljung en Eric Wahlforss

Het platform stelt mensen in staat om de beste muziekselectie uit de meest uiteenlopende auteur community ter wereld te ervaren en te ontdekken. SoundCloud werd in Stockholm opgericht door sounddesigner Alex Ljung en artiest Eric Wahlforss. Het bedrijf werd in 2007 gevestigd in Berlijn. Waar de focus in het begin nog lag op het kunnen delen van opnames, werd SoundCloud later omgevormd tot een publicatie instrument waarmee muzikanten hun muziek konden verspreiden. In 2012 telde SoundCloud bijna 30 miljoen gebruikers (geregistreerd).

 

Unieke inhoud en functies

In 2008 werd het platform gelanceerd. Het werd bekend om de unieke inhoud en functies, inclusief de mogelijkheid om muziek te delen en rechtstreeks contact te leggen met de artiesten. Maar ook om de meeste nieuwe tracks, ruwe demo’s, podcasts en nog meer te vinden. Op dit moment bezoeken maandelijks zo’n 180 miljoen mensen het platform.

 

De community

Dit alles wordt mogelijk gemaakt door een open platform dat auteurs en fans wereldwijd met elkaar verbindt. Muziek en audioauteurs gebruiken SoundCloud om hun inhoud te delen en monetariseren met een globaal publiek. Ook kunnen er gedetailleerde statistieken en feedback worden ontvangen via de community van SoundCloud. Niet alleen is er muziek streaming via de website mogelijk, maar ook zijn er diverse applicaties voor mobiele platformen. In 2014 werd een nieuwe applicatie uitgebracht waarmee de gebruikers ook via iPhone en iPad kunnen streamen.

 

Moeilijk vaarwater

SoundCloud heeft ruim 175 miljoen gebruikers en is een van de grootste muziekstreamingdiensten op het net. Toch bevindt het bedrijf zich al een tijdje in moeilijk vaarwater. De markt is verzadigd en SoundCloud bokst bijvoorbeeld op tegen Spotify. De streamingdienst is voornamelijk populair bij startende muzikanten, als platform om remixes en liedjes te delen. Tegelijkertijd zit de dienst in een verzadigde markt. Diensten als Pandora en Spotify hebben het ook al moeilijk om winstgevend te blijven, en zij bieden al langer betalende abonnementen aan.

 

SoundCloud Go

In 2016 introduceerde SoundCloud hun betaalde abonnement. De naam is SoundCloud Go. Dat jaar werd er een deal met platenlabel Sony Music Entertainment gesloten. De betaalde variant moest gaan concurreren met Apple Music en Spotify. Toch kon SoundCloud ook hier het verschil nog niet echt mee maken.

 

Bezuinigingen

Vorig jaar kondigde het bedrijf aan dat de kantoren in Londen en San Francisco ging sluiten. Er werd gesproken over een ontslagpercentage van ruim 40%. Er werden in totaal 173 mensen ontslagen. Volgens Ljung was dat nodig om het bedrijf weer gezond te kunnen maken. Eerder heeft de onderneming al gesproken met Twitter en Spotify voor een overname, maar deze gesprekken zijn nog op niets uitgelopen.

 

De cijfers

Laten we even wat cijfers doornemen. In 2014 draaide SoundCloud 44 miljoen dollar verlies. In 2015 verloor SoundCloud nog ruim 50 miljoen dollar. Het bedrijf leek vorig jaar wederom niet in staat te zijn te overleven. Het bedrijf worstelt al jaren om een gezond verdienmodel te vinden. Ljung gaf aan dat SoundCloud de spullen moest pakken wanneer de bestaande aandeelhouders niet akkoord zouden gaan met een deal om het bedrijf te redden. Hierbij zou voor omgerekend 144 miljoen euro aan nieuwe aandelen worden verkocht.

Inmiddels haalt SoundCloud de meeste omzet uit lidmaatschappen (SoundCloud Go en SoundCloud Pro) en advertentieopbrengsten. Eind 2017 gaf Ljung aan dat het pad richting onafhankelijk succes op de lange termijn veilig moet worden gesteld. Om dat te bewerkstelligen moet er in de kosten gesneden worden. Ook moet er een verdere doorgroei komen van de advertentie- en lidmaatschapsinkomsten.

 

Nieuwe investeerders

Het laatste nieuws rondom SoundCloud kwam eind vorig jaar. SoundCloud bereikte een overeenkomst voor een nieuwe investering van twee bedrijven. SoundCloud zou gered worden van de ondergang. Nieuwe investeerders hadden ruim 170 miljoen dollar in het bedrijf gepompt. De nieuwe investeerders zijn: Raine Group (investeringsbank) en Temasek Holdings (staatsbedrijf uit Singapore). Zo zou de toekomst van het bedrijf veilig worden gesteld. SoundCloud richt zich nu meer op de verkoop van tools voor artiesten, podcasters en contentmakers om materiaal online te kunnen delen.

 

De toekomst

Inmiddels heeft Kerry Trainor de functie als CEO overgenomen van Alex Ljung. Kerry is de voormalige CEO van de videodienst Vimeo. Wel blijft Ljung als bestuurder verbonden met het bedrijf. Het team van Soundcloud moet de controle over hun platform en het bedrijf volledig afstaan. Op dit moment is het gissen naar de plannen van de investeerders met het muziekplatform. Wel lijkt de kans klein dat Soundcloud in de huidige vorm zal blijven voortbestaan. Het verhaal is echter nog niet afgelopen, dus we houden u uiteraard op de hoogte van het laatste nieuws!