Nokia aandelen

Nokia aandelen kopen? Back in Business!Nokia aandelen

Nokia staat wereldwijd nog altijd bekend als de grote producent van draagbare telefoons, die hier jarenlang een zeer groot marktaandeel in had. Met name in de jaren ’90 en in het begin van de jaren in het volgende millennium was Nokia een zeer grote producent uit Finland.

Het bedrijf is ooit echter begonnen met het produceren van rubber, waardoor de historie van de onderneming laat zien dat men zich toe kan leggen op totaal nieuwe bronnen van inkomsten. Dit laatste lijkt ook aan te geven waardoor het aandeel van Nokia zich eigenlijk altijd lijkt te herstellen, zelfs wanneer er sprake is van een flinke daling of algehele terugloop.

Nokia is een bekende merknaam in de telefoniemarkt en is opnieuw relevant. Dat is grotendeels te danken aan het Finse HMD Global. Hoewel het bedrijf pas in 2016 werd opgericht, heeft het bedrijf al bijna 20 nieuwe Nokia toestellen op de markt gebracht. Het Nokia merk is enorm. HMD Global gaat daarbij heel erg uit van de emotionele band die mensen hebben met Nokia. Iedereen heeft wel een verhaal van zijn of haar ouwe Nokia toestel. Deze verhalen wil HMD Global opnieuw creëren.

 

Over Nokia

Nokia was de producent van telefoons als de 3210 en de 3310, apparaten die bijna een ieder wel eens in handen heeft gehad. Tijdens de jaren van mobiele telefoons was er sprake van grote stijgingen van de koers van het aandeel, waardoor de bomen tot in de spreekwoordelijke hemel leken te groeien. Bij Nokia slaagde men er als eerste in om stabiele mobiele telefoons te bouwen, die bovendien op een compacte manier in elkaar zaten. Dit heeft sterk bijgedragen in de algehele ontwikkeling van de communicatie in een groot deel van de wereld.

Dat kon echter niet voorkomen dat Nokia de slag volledig leek te missen, op het moment dat onder andere Apple besloot smartphones uit te gaan brengen. De telefoons met een groot display en een touchscreen werden door de toenmalige directeur van Nokia afgedaan als overbodig en slechts een tijdelijke trend. Deze enorme blunder van Nokia heeft ervoor gezorgd dat het aandeel in een paar jaar tijd bijna alle waarde verloren heeft. Er bleef een koers van slechts een paar euro over, waar dat er eerder tientallen waren. Het was Microsoft dat vervolgens een samenwerking aanging met Nokia en zelfs aankondigde het over te willen nemen. Dit zorgde voor een beperkt herstel van de koers, waardoor de waarde weer iets is opgelopen.

 

Eigenschappen Nokia

Bij Nokia gaat het om eenvoud, kwaliteit en betrouwbaarheid. Nog steeds staat Nokia wereldwijd erg bekend als een grote producent van draagbare telefoons. Jarenlang hebben ze hier een zeer groot marktaandeel in gehad. Vooral rond de jaren 90 was Nokia een zeer grote producent in Finland. Wist u echter dat Nokia ooit begon met het produceren van rubber? Vast niet! De historie van de onderneming laat wel zien dat Nokia zich kan toeleggen op andere bronnen van inkomsten. Zelfs wanneer de Nokia aandelen dalen, lijkt Nokia zich altijd goed te herstellen.

 

Stabiel en compact

Tijdens de mobiele telefoon jaren was er sprake van grote stijgingen van de koers van het aandeel. Nokia slaagde er als eerste in om niet alleen stabiele mobiele telefoons te bouwen, maar ook telefoons die op een compacte manier in elkaar zaten. Met dat gegeven heeft Nokia een sterke bijdrage geleverd aan de algehele ontwikkelingen van de communicatie in een groot deel van de wereld.

 

Komst smartphones

Helaas kon met de komst van de smartphones door o.a. Apple niet worden voorkomen dat Nokia de slag volledig leek te missen. De Nokia telefoons met een grote display en een groot touchscreen werden door de toenmalige directeur afgedaan als overbodig en een tijdelijke trend. In een paar jaar tijd verloor het aandeel bijna alle waarde.

 

Overname SpaceTime Insight

Eerder dit jaar wist Nokia de softwaremaker SpaceTime Insight over te nemen. De belangrijkste reden voor deze aankoop is de uitbreiding van de internet of things portfolio. SpaceTime Insight levert programma’s aan grote klanten in de logistieke, energie- en transportsectoren. De software helpt bij het monitoren van het onderhoud van apparaten. Het moet kostenbesparend werken, want bedrijven hoeven bij defecten etc. minder snel een reparateur te sturen.

 

Withings

Withings is een bekende fabrikant van smartwatches en gezondheidsproducten. Nokia nam het bedrijf in 2016 over voor het respectievelijke bedrag van 170 miljoen euro. Nokia wil zich meer gaan richten op de zakelijke markt en de verkoop van licentieovereenkomsten. En in mindere mate dus op consumentenproducten. Eerder dit jaar werd Withings daarom door Nokia verkocht.

 

Eerste kwartaal 2018

In het eerste kwartaal van 2018 daalde de omzet van het Finse bedrijf met bijna 5 miljard euro. Dit kwam vooral door de tegenvallende verkopen in Noord-Amerika. De operationele winst ging met 30% omlaag naar een bedrag van 239 miljoen euro. Ondanks deze zwakke start, heeft Nokia goede hoop voor de rest van het jaar. Er wordt verwacht dat de marktomstandigheden in de tweede helft van dit jaar zullen aantrekken.

 

Verwachting volgend jaar

Ook denkt Nokia dat er vanaf volgend jaar geprofiteerd gaat worden van de uitrol van snelle 5G-netwerken. Net als concurrenten zoals Huawei en Ericsson heeft het Finse bedrijf te maken met een dalende vraag naar apparatuur voor 4G-netwerken. Toch zegt Nokia zelf goed op koers te liggen om dit jaar 1,2 miljard euro aan kosten te besparen.

 

Nokia aandelen

Waar het aandeel voorheen tientallen euro’s waard was, bleef een koers van slechte enkele euro’s over. De koers van het dieptepunt van €1,40 ten opzichte van de eerdere successen van het bedrijf uit Finland stonden in geen verhouding tot elkaar, waardoor er sprake leek van een aflopende zaak voor het bedrijf. Met het voorstel van Microsoft om Nokia over te nemen vond er een beperkt herstel van de koers plaats. De waarde van het aandeel liep daardoor weer iets op.

 

Hoe kunt u Nokia aandelen kopen?

Het is bij de CFD broker Plus500 *CFD service. 76,4% verliest geld mogelijk om te handelen in de Nokia aandelen. Deze broker biedt de belegger ontzettend veel mogelijkheden. Handel bijvoorbeeld met een levenslange demo-account. Als u met echt geld wilt beleggen kan dit al vanaf 100 euro. Houdt er rekening mee dat deze broker werkt met een hefboom. Enerzijds kunt u sneller winsten behalen, anderzijds is het verlies groter. *CFD service. 76,4% verliest geld

 

Geef een reactie

Google

Buitenlandse aandelen

Direct CFD’s kopen of verkopen?

Broker Plus500 logo

*Voorwaarden van toepassing

  • Rating: 9,2
  • Binnen 5 minuten geregeld!
Open gratis demo account en ontvang €40.000!  

CFD's zijn complexe producten met een hoog risico om geld te verliezen vanwege de hefboom. Tussen 74-89% van de particuliere beleggers verliest geld met het handelen in CFD's. Bedenk daarom of je het hoge risico om geld te verliezen kunt dragen.