Google
Google

Dow Jones

De Dow Jones index!Dow Jones kopen

De Dow Jones is een van de grote en bekende indices vanuit Amerika. De index is gevestigd in New York en behoort tot de New York Stock Exchange en Nasdaq. In totaal bestaat de index uit 30 fondsen, waarmee deze zorgt voor een uitstekend beeld van de verschillende ondernemingen in de lijst.

Voluit heet de index de Dow Jones Industrial Average, al heeft dat laatste vooral een historische waarde. inmiddels zijn er nog maar weinig ondernemingen actief binnen de industrie. Dat neemt niet weg dat het de oudste index ter wereld is en daarom met recht een dergelijke naam mag dragen.

 

Sinds 1896

De Dow Jones werd in 1896 opgericht en staat inmiddels bekend onder een aantal verschillende namen. We spreken van de Dow Jones, de Dow of de Dow 30. Het was op 26 mei 1896 dat de Dow Jones het eerst gepubliceerd was. De index kende toen een stand van 40,94 punten, iets dat inmiddels ver achter ons ligt. Het was destijds een gemiddelde van de koersen van de twaalf aandelen die men daarvoor gebruikte. Alleen General Electric maakt al sinds het begin van de Dow Jones onderdeel uit van de lijst, de overige ondernemingen zijn allemaal nieuw. Bovendien zijn de overige 10 ondernemingen uit de oorspronkelijke lijst overgenomen, failliet gegaan of in de vergetelheid geraakt.

 

Koersschommelingen

Met name in de beginjaren is er sprake geweest van een aantal schommelingen van de koers. Dit leidde in de zomer van 1896 tot het dieptepunt van 28,48 punten, maar ook tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1914 heeft de index een aantal maanden geen notering gehad. In 1914 heeft de beurs vervolgens een verlies van meer dan 25% geleden. Het grootste verlies werd echter geleden in 1932, aangezien er tijdens de beurskrach destijds 90% van de waarde verloren ging. Het heeft vervolgens tot in 1954 geduurd voordat men de toppen van 1928 opnieuw wist te bereiken. Tegenwoordig kent de Dow Jones ongeveer 11.000 punten, al was dat op basis van een aantal flinke correcties.

Bekijk hieronder direct de koersschommelingen van de Dow Jones index!

Prijsgewogen index

De Dow Jones maakt als een van de weinig indices gebruik van een prijsgewogen index. Dit betekent dat een aandeel met een hoge koers een groot stempel kan drukken op de algehele beweging van de index. Op het moment dat een onderneming een lage absolute waarde heeft, maar veel aandelen uit heeft staan, is dat nauwelijks terug te zien in de koers van de index. Dit zorgt er onder andere voor dat IBM en 3M meer invloed hebben op de bewegingen dan giganten als Exxon en Microsoft.

 

Samenstelling van de Dow Jones

De Dow Jones bestaat uit 30 verschillende ondernemingen, waar maar erg weinig wijzigingen in worden aangebracht. Het gaat om verschillende Amerikaanse bedrijven, waar onder andere 3M, ALCOA en American Express goede voorbeelden van zijn. Verder kunt u denken aan ondernemingen als Coca Cola, Boeing en Cisco Systems.

De Dow Jones bestaat uit een aantal enorme bedrijven en heeft op 2009 nog te maken gehad met een wijziging. Het waren Citigroup en General Motors, die vervangen werden door Cisco Systems en Travellers Group. Het is verder ongebruikelijk dat er veel wijzigingen plaatsvinden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met een demo account kunt u goed oefenen!

Google

Een echt geld account is zeker aan te raden!

Google

Buitenlandse aandelen

Direct CFD’s kopen?

Broker Plus500 logo

*Voorwaarden van toepassing

  • Rating: 9,2
  • Binnen 5 minuten geregeld!
Open gratis demo met €20.000!  

Plus500 biedt een CFD service aan. Dit is alleen geschikt voor gevorderden en dus niet voor beginners. Zorg ervoor dat u alle risico's m.b.t. tot CFD's kent.

Plus500 is geautoriseerd en wordt gecontroleerd door de CySec (Cyprus Securities and Exchange Commision). Licentie nr. 250/14.

Plus500UK Ltd is geautoriseerd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority (FRN 509909).

Google