Bitcoin minen

Een van de manieren om Bitcoin bezitter te worden, is door deze te minen. Bitcoin ging live in 2009 waarbij zijn schepper, Satoshi Nakamoto, het genesis block had gemijnd. Het eerste blok van dit blockchain netwerk was een feit, waarbij nog steeds niet bekend is wie Satoshi Nakamoto is. Het netwerk bestond er pas en kon je snel een nieuw blok minen.

Het minen van één blok leverde je toen 50 BTC op. Het netwerk is zo gebouwd dat de beloning om de vier jaar wordt gehalveerd. In 2012 werd het gehalveerd tot 25 BTC en in 2016 tot 12,5 BTC. Op 11 mei 2020 werd de beloning opnieuw gehalveerd tot 6,25 BTC. De prijs van Bitcoin stond in november 2020 op ongeveer $ 17.900 per Bitcoin. Per gemijnd blok kon je ongeveer $ 111.875 (6,25 x 17.900) verdienen. Beslist geen slechte beloning.

De volgende halvering staat gepland voor 2024, waarbij je als miner beloond zult worden met 3,125 BTC per gemijnd block. Echter, hoe werkt Bitcoin minen en is het gemakkelijk te doen?

Een bitcoin miner kopen

Het nu bijna onmogelijk om helemaal zelf Bitcoins te minen en dus ook niet rendabel. Het zijn nu meer zogenaamde miningpools die het Bitcoin minen ondernemen. Dit zijn gezamenlijke bundelingen van computerkracht door bedrijven. Als individu kun je je aansluiten bij een miningpool en delen in de inkomsten uit het minen van Bitcoin. Helaas, dit is niet winstgevend omdat de winst verdeeld wordt onder vele miners.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de Bitcoin blockchain te ondersteunen. Om Bitcoins nu te minen, heb je een GPU, graphics processing unit, of een application-specific integrated circuit (ASIC) nodig om een mining installatie op te zetten. De bekendste Bitcoin mining apparatuur, met de ASIC-chip, wordt gemaakt door het Chinese Bitmain. Om de zoveel tijd komt dit bedrijf met nieuwe apparatuur op de markt om cryptocurrency’s zoals Bitcoin en Litecoin te minen.

De nieuwste apparatuur om Bitcoin te minen kost tussen de vijf- en tienduizend euro. Daarnaast moet je denken aan een flinke stroomrekening. Ook maken deze apparaten relatief veel lawaai, waarbij er veel warmte vrijkomt.

Hoe moet je Bitcoins minen

Hoewel de voordelen van Bitcoin mining lucratief lijken, is het proces complex. Het systeem is zo opgezet dat hoe meer miners de beschikbare Bitcoins minen, hoe meer rekenkracht wordt besteed eraan. Dit leidt ertoe dat de moeilijkheidsgraad van mining omhooggaat. Dit gaat gepaard met duizenden dollars uitgeven aan dure, gespecialiseerde apparatuur en hoge elektriciteitskosten.

Daarom zijn mining pools de wereld van cryptocurrency mining gaan domineren. Mining pools zijn een groep miners die hun machines via een netwerk combineren en gezamenlijk proberen minen Bitcoin met een grotere cumulatieve rekenkracht. Zo heeft een mining-pool een grotere kans om een beloning te vinden. Echter, de beloning moet worden gedeeld onder poolleden op basis van vooraf gespecificeerde voorwaarden.

Voordat je deelneemt aan een pool zijn er enkele punten waarop je moet letten. Als eerst moet je nagaan als de machine waarmee je wilt minen, voldoet aan de eisen van de pool. Ga dit ook na voor de software die vereist wordt door de pool. Een ander punt is, de uniformiteit in hashtaken die worden toegewezen door de pool-server. Ongeacht de mining kracht van jouw apparaat.

Nog een punt is dat er transparantie moet zijn vanuit de pool operator via een realtime dashboardweergave. Over de total hashrate bijvoorbeeld. Miners moeten zich daarom alleen aansluiten bij de pools die op een transparante manier werken. Een ander punt is, als je low-end hardware apparaten hebt, dat je pools moet vermijden met hogere drempels voor het doen van betalingen.

Een heel belangrijk punt waarmee je rekening moet houden, is de beoordeling van de veiligheid van de pool. Is het een beveiligde verbinding of een open verbinding? Is het kwetsbaar voor DDoS-aanvallen en kan de pool de aanval van hackers weerstaan en herroepen? Als laatste moet je letten op de vergoedingsstructuur en de wiskundige formule van de uitbetaling, die mogelijk andere kosten omvat.

Gelet op de huidige waarde van Bitcoin, lijkt het aantrekkelijk te investeren in mining apparatuur. Echter, de nieuwste mining machines zijn duur en gebruiken veel energie, wat de kosten nog hoger brengt. Mining pools zijn een optie als je toch wilt minen, maar let goed op de voorwaarden van de pool voordat je je aansluit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.