Bitcoin ETFS

Bitcoin ETFBitcoin ETF’s zijn op de beurs verhandelde fondsen die de waarde van Bitcoin volgen en worden verhandeld op traditionele marktbeurzen in plaats van op cryptocurrency-beurzen. Ze stellen beleggers in staat om in bitcoin te investeren zonder het gedoe van het gebruik van een cryptocurrency-uitwisseling te hoeven doorstaan. Een bitcoin ETF zou de sleutel kunnen zijn voor reguliere acceptatie van een gereguleerd product. De financiële instellingen en handelaren verkrijgen op deze manier toegang tot de crypto currency zonder er rechtstreeks in te hoeven investeren.

Hoe het werkt…

Een ETF (exchange traded fund) is een beleggingsfonds dat de prijs van een onderliggend actief of index volgt. Tegenwoordig zijn ETF’s beschikbaar voor verschillende activa en industrieën, variërend van grondstoffen tot valuta’s. Een bitcoin ETF zou op dezelfde manier werken: de prijs van één aandeel van het op de beurs verhandelde fonds zou fluctueren met de prijs van bitcoin. Als bitcoin in waarde stijgt, doet de ETF dat ook, en vice versa. Maar in plaats van te handelen op een cryptocurrency-beurs, zou de ETF handelen op een marktbeurs zoals de NYSE of TSX.

De voordelen van Bitcoin ETF’s

bitcoin-etfAllereerst natuurlijk het gemak. Investeren in een bitcoin ETF biedt de mogelijkheid om geld te verdienen zonder je al teveel te verdiepen in hoe het investeren in bitcoin werkt en je niet aan te hoeven melden voor een cryptocurrency-uitwisseling en de risico’s te nemen om rechtstreeks bitcoin te bezitten. Bitcoins worden bijvoorbeeld in een digitale portemonnee bewaard en als een belegger het wachtwoord van de portemonnee verliest, is zijn bitcoin voor altijd verloren. Een bitcoin ETF vereenvoudigt het proces van beleggen in bitcoin.

Verder is diversificatie een voordeel aangezien een ETF meer dan één activum kan bevatten. Een bitcoin ETF kan bijvoorbeeld bestaan ​​uit bitcoin, Apple-aandelen, Facebook-aandelen en meer, waardoor beleggers de mogelijkheid krijgen om risico’s te verkleinen en hun portefeuille te diversifiëren. Tegelijkertijd zou een bitcoin ETF, door te handelen op een gereguleerde marktbeurs, beleggers de kans bieden om hun bestaande aandelenportefeuilles te diversifiëren.

Aangezien bitcoin ongereguleerd en gedecentraliseerd is, staan ​​de meeste belastingparadijzen en pensioenfondsen ter wereld geen aankopen van bitcoin toe. Een bitcoin ETF op traditionele beurzen zou worden gereguleerd door de SEC en daarom hoogstwaarschijnlijk in aanmerking komen voor belastingvoordeel.

Wat bijkomende nadelen…

ETF nadeelETF’s brengen doorgaans beheerkosten in rekening voor het gemak dat ze bieden. Daarom kan het bezitten van een aanzienlijk aantal aandelen in een bitcoin ETF in de loop van de tijd leiden tot hoge beheerkosten.

Verder kan de nauwkeurigheid – of eigenlijk het gebrek hieraan – een nadeel zijn. Hoewel ETF’s de prijs van een onderliggende actica volgen, kunnen ze ook meerdere posities hebben om de portefeuille te diversifiëren. Dit suggereert echter dat een stijging van de prijs van bitcoin met 50% mogelijk niet nauwkeurig wordt weerspiegeld in de waarde van het op de beurs verhandelde fonds vanwege zijn andere posities waardoor je een wellicht -veel- lager gemiddelde waarde ziet.

Ook zijn er beperkingen op het handelen in cryptocurrency. Bitcoin kan worden verhandeld voor andere cryptocurrencies, zoals Ethereum, Litecoin, XRP en meer. Een bitcoin ETF zou niet in aanmerking komen om te handelen voor andere crypto’s, aangezien het geen crypto currency is, maar gewoon een investeringsfonds dat de prijs van bitcoin volgt.

Bestaan ​​er Bitcoin ETF’s?

Is er bitcoin ETFNee, er zijn nog geen bitcoin ETF’s. Dat is grotendeels te wijten aan het ongereguleerde karakter van bitcoin en de cryptocurrency-markt, waardoor de bitcoin-markt gemakkelijk te manipuleren is door investeerders met grote posities. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft -nog- geen doorgang gegeven aand verschillende voorstellen voor bitcoin ETF’s echter geloven voorstanders dat dit jaar hét jaar is waarin een bitcoin ETF in de VS wordt goedgekeurd. De ogenschijnlijk cryptovriendelijke toezichthouder Gary Gensler als voorzitter van de SEC en de recente lancering van dergelijke producten in Canada gelden als een bevestiging van dat wat -hopelijk zeer binnenkort- komen gaat.

Hoewel er dus -nog- geen bitcoin ETF is, zijn er beursgenoteerde fondsen die hun geld in bitcoin investeren. In tegenstelling tot bitcoin ETF’s die rechtstreeks bitcoin kopen, vertegenwoordigen aandelen in de fondsen een pool van geld dat in de cryptocurrency is geïnvesteerd. Een andere manier om blootstelling aan bitcoin te krijgen zonder het daadwerkelijk te kopen, is door te investeren in cryptocurrency- en blockchain-bedrijven, die een hefboomwerking op de cryptomarkt bieden.

Welke bedrijven zijn voornemens een EFT aan te bieden?

ETF2Financiële markten verlangen naar een bitcoin ETF en sinds eind december zijn er ten minste acht aanvragen ingediend om deze op de lijst te zetten bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Sommige waarnemers uit de sector zien een ETF, als een potentiële game-wisselaar. Onder andere ‘s werelds grootste digitale vermogensbeheerder Grayscale heeft een aanvraag ingediend bij de SEC om een ETF aan te bieden.

Op het moment is de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) een beleggingsproduct in digitale valuta dat individuele beleggers kunnen kopen en verkopen op hun eigen effectenrekeningen. Hoewel de Trust zelf dus nog geen ETF is, is het gebaseerd op de populaire grondstoffen beleggingsproducten zoals de SPDR Gold Trust. GBTC wordt nu nog openbaar verhandeld op de OTCQX, een over-the-counter-markt, onder de ‘Alternative Reporting Standard’ voor bedrijven die niet verplicht zijn zich te registreren bij de SEC echter is Grayscale Investments van plan om het GBTC om te zetten in een exchange-traded fund (ETF).

Ook VanEck diende zijn ETF-voorstel eind 2020 in. VanEck heeft een lange geschiedenis in het ondersteunen van investeerders met impactvolle portfoliokansen en was één van de eerste vermogensbeheerders die beleggers toegang bood tot internationale markten en al vroeg het transformatieve potentiëel van beleggen in opkomende markten en ETF’s zag. Ook op het gebeid van crypto currency is VanEck nauwelijks een nieuwkomer.

Het bedrijf is gespecialiseerd in onderlinge fondsen en ETF’s en probeerd al jaren om een bitcoin ETF in de VS te lanceren. Een dergelijk product zou algemeen verkrijgbaar zijn voor investeerders, in tegenstelling tot veel beperktere particuliere fondsen. VanEck wacht op een oordeel over zijn laatste bod op de bitcoin exchange-traded fund (ETF).

De SEC kijkt verder ook naar de bitcoin ETF-applicaties van onder andere Kryptoin, WisdomTree en Fidelity en te verwachten is dat de beginnende belegger dit jaar nog eenvoudig(er) van start kan gaan met het investeren in crypto currency.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.