Creditcards bestaan al heel lang. Als primair doel hebben deze rechthoekige plastieken of metalen kaarten dat consumenten gemakkelijk en veilig kunnen betalen. Vanaf 2009 heeft een nieuw betaalmiddel zijn intrede gedaan in de wereld, cryptocurrency. Nu is dit betaalmiddel zo gegroeid dat er ook hiervoor creditcards uitgegeven worden. Deze heten dan crypto creditcards en in het geval van Bitcoin, een Bitcoin credit card.

Zijn deze hetzelfde als de creditcard van fiatgeld? Kun je hiermee overal betalen en bij iedere automaat geld opnemen?

Crypto creditcard

In het geval van cryptocurrency heb je te maken met een betaalkaart die op het VISA of Mastercard netwerk werkt. En dit wordt een prepaid creditcard genoemd, omdat er vooraf geld geplaatst wordt op de kaart. De crypto’s die je bezit, zitten opgeslagen in een wallet. Om met je kaart te betalen, verplaats je crypto’s van jouw persoonlijke wallet naar de wallet die gelinkt is aan de creditcard.

Zo kun je met de kaart betalen. In principe is deze kaart een verbinding tussen je cryptocurrency wallet en het VISA of Mastercard netwerk. Voor een zacht prijsje kun je een fysieke betaalkaart voor cryptocurrency bezitten. Hiermee kun je net als met de traditionele creditcard betalen in de winkel. Of voor diensten. De crypto creditcard is daarom eigenlijk geen creditcard.

Omdat het niet op dezelfde wijze werkt als een creditcard voor fiatgeld. Bij een traditionele creditcard kun je eerst uitgeven en daarna de rekening betalen, meestal eind van de maand. Bovendien moet je kredietwaardig zijn voor de aanvraag van een traditionele creditcard. Hierbij hoort een toetsing van het Bureau Krediet Registratie, BKR, erbij. Omdat de bank de betalingen voorschiet als een soort lening.

Bij de prepaid betaalkaart of prepaid creditcard crypto, wordt de betaling in principe direct verwerkt. Het geld voor de betaling wordt meteen afgetrokken van de wallet die gelinkt is met de creditcard. En zo heb je met jouw crypto betaald. Bij de aanvraag is er dus geen controle vereist vanuit het BKR. Uiteindelijk is de crypto creditcard een debet kaart voor cryptocurrency.

Bitcoin creditcard

Een Bitcoin creditcard stelt jou in staat de Bitcoins die je bezit, te gebruiken voor betalingen. Zoals eerder aangegeven, gaat het bij cryptocurrency, in dit geval Bitcoin, niet om een creditcard. Het is geen BTC creditcard, omdat je niet op krediet uitgeeft met de kaart. Het is eerder een Bitcoin debet kaart, omdat het geld direct van jouw tegoeden wordt afgetrokken.

De Bitcoin debet kaarten worden uitgegeven door VISA en Mastercard. Vanuit de wallet waarin je je Bitcoins bewaart, plaats je een deel over naar de wallet die werkt met het Mastercard- of het VISA-betalingssysteem. Vervolgens kun je vanuit deze wallet, gelinkt aan het Mastercard- of het VISA-betalingssysteem, euro’s opladen op je Bitcoin debet kaart. En wereldwijd betalingen verrichten waar het geaccepteerd wordt.

Bitcoin debit card Nederland

Als crypto bezitter wil je liever een Nederlandse Bitcoin debit card. Voor ons is het probleem dat het grootste deel van Bitcoin debit cards gemaakt zijn voor de V.S. Deze worden uitgegeven als USD debit of prepaidkaarten. Dit werkt lastig voor ons Nederlanders omdat we dan een fee zullen moeten betalen voor het wisselen van USD naar Euro. Tot wel 4 % per transactie.

Voor je een Bitcoin debet kaart kiest, moet je controleren aIs de Bitcoin debet kaart aanbieder goede beveiliging en verzekering biedt. Als tweede ga je na als een Mastercard of Visakaart voor het verrichten van euro betalingen aangeboden wordt. Een goede optie voor een crypto credit card, Nederland geschikt, is beslist de Wirex debet kaart. Het is een pure bitcoin debit card of pinpas voor Nederlanders.

Het werkt op het VISA betalingssysteem waarbij je het als een euro debit card kunt gebruiken. Zo voorkom je extra kosten. Verder is de kaart goedkoop, gebruiksvriendelijk en heel goed beveiligd. Je kunt deze kaart altijd direct opladen met zijn eigen mobile app in jouw telefoon, als het tegoed op de debet kaart op is. Of als het onvoldoende is.

Nog een goede optie is de Bitcoin debet kaart van Spectrocoin. Deze dienstverlening voegt een bitcoinbeurs, een merchant account, een bitcoin wallet en een bitcoin debit card in één systeem. Je kunt ook met SpectroCoin direct Bitcoins kopen met iDEAL en kun je een IBAN-rekening aanvragen. Bovendien liggen de kosten lager dan bij Wirex.

Al met al zijn de beveiliging en verzekering belangrijk bij het aanvragen van een debet kaart. Verder is het handig als de kaart op het Mastercard- of het VISA-betalingssysteem werkt. Betalingen via iDEAL en een IBAN-rekening werken zeker ook voordelig, zoals aangeboden door SpectroCoin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *