Bitcoin belasting

Elke burger in Nederland is belasting verschuldigd aan de belastingdienst. Nu hebben veel Nederlanders naast hun gewone baan een inkomen uit de cryptocurrency handel, met name Bitcoin handel. Als je de winst omzet naar euro’s, kun je dit storten op je bankrekening. Eigenlijk draagt dit bij aan jouw financieel vermogen en hierover betaal je belasting. Maar hoe zit het met wat je verdient uit de Bitcoin handel?

Moet je de waarde van Bitcoin meerekenen? Of ben je belasting verschuldigd pas wanneer je Bitcoin naar euro’s hebt omgezet en hebt gestort op je bankrekening? Je hebt ook Bitcoins opgeslagen op je account op een crypto platform. Moet je over de waarde hiervan ook belasting afdragen? Sowieso heeft Bitcoin nu in 2021 een bijzonder hoge waarde vergeleken met bijvoorbeeld toen het in 2009 door Satoshi Nakamoto werd gelanceerd.

Het bestaat nauwelijks 12 jaar, maar overheden hebben het nakijken over hoe om te gaan met cryptocurrency. De belastingdienst daarentegen weet er wel raad mee.

Bitcoins verkopen? Dit kan het beste bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo.

Moet je belasting op crypto betalen?

De Nederlandse overheid heeft vanaf 2017 Bitcoin tot een belangrijk onderwerp gemaakt. Er zijn verschillende besprekingen geweest waarbij de overheid uiteindelijk heeft besloten dat Bitcoin geen wettig betaalmiddel is. Precies zoals andere crypto’s wordt Bitcoin niet algemeen geaccepteerd. Maar Bitcoin wordt plaatselijk wel geaccepteerd en wordt steeds meer geaccepteerd. Dat geldt ook voor andere crypto’s.

Bitcoins en de belasting horen bij elkaar, ondanks de overheid Bitcoin en andere cryptovaluta niet als wettig betaalmiddel ziet.

Bitcoins verkopen? Dit kan het beste bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo.

Bitcoins verkopen belasting

De overheid beschouwd cryptovaluta niet als geld of wettig betaalmiddel omdat het geen algemene acceptatie heeft. De belastingdienst heeft echter zijn eigen mening en heeft ook verschillende regels uitgewerkt. Zo moet je als particulier die Bitcoin of andere cryptovaluta bezitten, er rekening mee houden dit aan te geven. Op het formulier plaats je dit bij overige bezittingen in box 3. Bitcoin, Nederland, belasting betalen. Hoe verder?

Indien particulieren Bitcoin mijnen en verhandelen, moeten zij voor de belasting alleen hun pure winst meenemen. De belastingdienst ziet verder de cryptohandel als de handel in fiatgeld. Belangrijk hierbij is jouw koerswinst en niet jouw opbrengsten. En hoe geef je het aan als je als particulier jouw salaris in Bitcoin ontvangt of een deel ervan in Bitcoin? Het ligt aan jouw werkgever om op het moment je het salaris ontvangt, de Bitcoins om te zetten naar euro’s. Dit behoort tot loon in natura.

Sta je als ondernemer inkomstenbelasting af en word je betaald in Bitcoins voor je arbeid of diensten? De ontvangen Bitcoins moet je zelf meteen omzetten naar euro’s en rekenen tot je omzet. Ben je echter een ondernemer die Bitcoin opkoopt voor het werk? De Bitcoins worden gerekend tot het ondernemingsvermogen, als het binnen de normale bedrijfsuitoefening gebeurt. Als dat niet het geval is, is het jouw privévermogen.

Gekochte Bitcoins of andere crypto die je niet meteen voor het bedrijf gebruikt, horen ook tot je privévermogen. Dit hoor je aan te geven in box 3. Moet je als ondernemer omzetbelasting afstaan, zet de ontvangen Bitcoins direct om naar euro’s. Je kunt het aangeven op de btw-aangifte.

Indien een bedrijf opereert als een besloten vennootschap, bv, moeten de ontvangen Bitcoins voor diensten of producten direct omgezet worden. Dit maakt deel uit van de omzet van het bedrijf en wordt het meegenomen bij de winst-en-verliesrekening. Afhankelijk van de waarde, boek je winst of lijd je verlies. En als je bedrijf op de balansdatum nog Bitcoin bezit, wordt geadviseerd de kostprijs of een lagere marktprijs te gebruiken.

In het geval een bedrijf Bitcoin mijnt en verhandelt, behoort het verdiend deel tot omzet. En moet dit op de winst-en-verliesrekening aangegeven worden.

Bitcoins verkopen? Dit kan het beste bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo.

Regels omtrent belasting bitcoin

De cryptomarkt is een heel volatiele waarbij prijzen snel veranderen. Daarom is de waarde op 1 januari 00:00 belangrijk. Het is daarnaast niet altijd zodat je over je volledig vermogen belasting moet betalen. Een deel behoort tot het heffingsvrij vermogen. Zoals in 2020 het geval was voor de eerste € 30.846 van je vermogen. In 2021 is dit het geval voor de eerste € 50.000 en dubbel zo groot bij een fiscaal partnerschap.

Hoeveel is, na Bitcoins verkopen, belasting op 1 januari als het bedrag meer is dan het heffingsvrij bedrag? Het advies is om voor 1 mei 2021 een voorlopige aanslag aan te vragen. Je kunt dit in termijnen betalen. En voorkomen dat er belastingrente komt op je verschuldigde inkomstenbelasting. Ook al geeft de overheid aan dat Bitcoin en andere cryptovaluta geen wettige betaalmiddelen zijn, de belastingdienst vindt het wel belangrijk.

Jouw cryptobezit, tevens Bitcoins, zijn belangrijk, want de belastingdienst heeft duidelijke regels hiervoor opgesteld voor eenieder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.