Bitcoin Automaat

Vroeger moest je eerst een cheque uitschrijven, de bank bezoeken en dan pas over je geld beschikken. Intussen kunnen we al jaren gemakkelijk en snel naar de geldautomaat om over onze contanten te beschikken. Je zou voor gek verklaard worden als je zou beweren dat er eens een automaat zou bestaan voor digitaal geld. In 2009 deed cryptocurrency, Bitcoin, zijn intrede en nu is de automaat voor BTC een feit.

Hoe werkt een Bitcoin automaat? Wat zijn de voor- en nadelen?

Bitcoin ATM kopen

Een voordeel van de BTC-automaat is dat je Bitcoin zowel kunt kopen als verkopen. Als je wilt kopen, moet je fiat geld bij je hebben. Daarnaast is ook je mobiele telefoon nodig en om precies te zijn, jouw Bitcoin wallet. Het eerste wat je doet, is de QR-code van de Bitcoin wallet op je smartphone, scannen met de BTC atm. Je ziet op het scherm van de ATM dat gevraag wordt de code in te voeren. Hou rekening ermee dat er naar jouw ID gevraagd kan worden.

Wanneer deze stappen gelukt zijn, geef je aan op de ATM hoeveel euro’s je wenst om te zetten naar Bitcoin. De Bitcoin machine vraagt vervolgens aan jou om het fiatgeld in de machine te doen. Direct erna zie je hoeveel Bitcoin je krijgt voor de euro’s die je in de machine hebt gedaan. Via de ATM wordt de gekochte BTC direct bijgeschreven op je wallet. Je kunt dit meteen ook controleren op je smartphone.

Bitcoin apparaat

Zoals eerder aangegeven, kun je behalve BTC kopen, met zo een ATM Bitcoin ook verkopen. Bij het verkopen heb je een creditcard nodig die je moet scannen met de Bitcoin automaat. Zo komt de machine erachter wat jouw rekeningnummer is. Vervolgens verschijnt op het scherm de QR-code of je krijgt het met een bonnetje uit de ATM. Deze QR-code scan je met je smartphone waarop natuurlijk je Bitcoin wallet staat. En dan geef je aan hoeveel Bitcoin je wenst te verkopen.

Het geld voor de verkochte BTC wordt gestort op jouw bankrekening. Er is nog meer dat je kunt met de Bitcoin ATM, zoals fiatgeld fysiek opnemen. Hierbij kies je voor de optie, geld opnemen. Allereerst toets je in hoeveel BTC je wilt omzetten naar fiat geld. Er verschijnt daarna een QR-code op het scherm van de ATM of je krijgt het met een bonnetje uit de machine. Deze code scan je met de Bitcoin wallet app op je smartphone.

De hoeveelheid Bitcoin die je wilt omzetten, stuur je naar het opgegeven adres. Het fiatgeld komt dan uit de Bitcoin ATM. Soms komt er eerst nog een bonnetje met nog een QR-code tevoorschijn. Het scannen van deze QR-code dient ter bevestiging voor het omzetten van je Bitcoins naar fiatgeld. De functies van de Bitcoin ATM kun je tenslotte vergelijken met die van een online broker.

Echter, je kunt de BTC ATM niet vanuit het comfort van je huis gebruiken. Je moet deze wel fysiek bezoeken om gebruik ervan te kunnen maken.

Bitcoin ATM Nederland

De introductie van BTC ATM’s vond in 2013 plaats. Vandaag zijn er wereldwijd in 73 landen Bitcoin machines te vinden. Ruim 7500 machines zijn wereldwijd geïnstalleerd waarbij je Bitcoin machines nu ook in Nederland kunt aantreffen op verschillende plaatsen. In Noord-Holland kun je op ongeveer achttien locaties een Bitcoin ATM vinden. In Limburg liggen er een stuk of zes, Noord-Brabant heeft er vijf terwijl Zuid-holland slechts drie bezit.

Samen hebben Overijssel en Gelderland vier en Utrecht heeft er maar eentje. Los van BTC kopen en verkopen biedt de Bitcoin automaat het voordeel van gebruiksvriendelijkheid. Een belangrijk voordeel is dat je anoniem gebruik kunt maken ervan. Toch is het zo dat bij bepaalde BTC-machines gevraagd wordt een identiteitsbewijs te overleggen. Maar dat er KYC-procedures bij komen kijken, hoef je je geen zorgen over te maken.

Het gebruik van een Bitcoin ATM, kent helaas ook nadelen zoals hoge transactiekosten. Deze kunnen maximaal 10% stijgen. Als je dit vergelijkt met een broker zoals Bitvavo, kost dezelfde dienst bij een Bitcoin ATM 40X zoveel. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de BTC ATM’s nog te weinig gebruikt worden. En de machines die er staan, moeten onderhouden worden.

Tot de kosten behoren ook vergoedingen voor de organisatie die toestaat dat er een Bitcoin ATM in zijn gebouw geplaatst wordt. Toch worden iedere maand meer Bitcoin automaten geïnstalleerd. Langzaam maar zeker zal Bitcoin mainstream worden, zodat de kosten ook lager worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.