Beleggingsproducten zijn er in verschillende soorten. Denk aan aandelen, grondstoffen en bijvoorbeeld obligaties. Ook binaire opties wordt soms als een beleggingsproduct gezien. Zoals de naam wellicht al doet vermoeden, voorspel je hierbij of een bepaalde aanname binair is: het is waar, of het is niet waar. Doordat hier een factor voorspellen in plaats van redeneren in zit, zijn binaire opties officieel geen beleggingsproduct. De AFM, de Autoriteit Financiële Markten, raadt zelfs sterk af om te investeren in deze binaire opties. Verwar de binaire opties niet met de reguliere opties, welke wel als beleggingsproduct worden aangeboden.  

Op deze pagina lees je meer over hetgeen binaire opties zijn, de risico’s die ze met zich meebrengen voor investeerders en alternatieven die je zou kunnen overwegen.  

Wat zijn binaire opties? 

Zoals reeds genoemd werd, probeer je bepaalde gebeurtenissen te voorspellen met binaire opties. Dit komt in de praktijk neer op het voorspellen van een stijging of daling in de koers. Is de voorspelling correct, dan krijg je hier een beloning voor. Mocht je de voorspelling fout hebben, dan verlies je de inleg. Binaire opties kenmerken zich doorgaans door het korte tijdsbestek waarover beslist moet worden. Het maakt dat de binaire opties sterk lijken op gokken. Aandelen worden vaak voor meerdere jaren gekocht, terwijl binaire opties gericht zijn op een tijdsbestek van enkele uren tot enkele dagen. Het is zeer lastig om over een dergelijk kort tijdsbestek een voorspelling te doen, gebaseerd op een logische redenering.  

Reden om voor binaire opties te kiezen is voor veel mensen, dat je met een kleine investering relatief veel kan verdienen. Let op, de kans dat dit gebeurt is zeer klein. Later op deze pagina lees je er meer over.  

Verschil tussen binaire opties en reguliere opties 

Waar een binaire optie geen officieel beleggingsproduct is, geldt dat wel voor een klassieke optie. Een klassieke optie heeft niets te maken met voorspellingen. Bij deze opties heb je het recht om een bepaald beleggingsproduct, bijvoorbeeld een aandeel, binnen een vooraf afgesproken termijn te kopen of te verkopen. Vaak wordt hierbij een vastgestelde prijs gebruikt. Ligt de prijs boven de koerswaarde bij het verlopen van de optie, dan is er sprake van verlies. Mocht de koerswaarde hoger liggen dan de prijs waartegen je de aandelen koopt, dan maak je winst.  

Bij een binaire optie is de vraagstelling anders. Je hebt in dit geval niet het recht om aandelen tegen een vooraf afgesproken prijs te kopen, maar je doet een voorspelling. Een voorbeeld van zo’n voorspelling kan zijn: stijgt de koerswaarde van het aandeel Shell de komende vijf dagen? De vraag is te beantwoorden met een “ja” en een “nee”; een binaire optie.  

Leren handelen in opties  

crypto stakenHoud er rekening mee, dat beleggen in opties niet eenvoudig is. Je hebt enige kennis over een put of call nodig om hier op de juiste wijze mee om te gaan. Het voorkomt een groot verlies. Verstandiger is het om voor een belegging in bijvoorbeeld CFD’s te kiezen. Handelen in CFD’s is veel eenvoudiger dan de handel in opties en kan al bij een kleine investering. Later op deze pagina lees je er meer over.  

AFM raadt de keuze voor binaire opties af 

Eerder las je al kort, dat de AFM het investeren in binaire opties sterk afraadt. Dit heeft te maken met de potentiële winst die je hierbij maakt. In de basis krijg je voor iedere euro die je inlegt een vergoeding van 0,80 euro terug bij een correcte voorspelling. Is de voorspelling fout, dan verlies je logischerwijs een euro. Reken je door, dan zou je bij een inleg van 100 euro bij iedere goede voorspelling een winst hebben van 80 euro. Zou je een keer winnen en verliezen, dan heb je 200 euro ingelegd en slechts 180 euro teruggekregen.  

Uit deze snelle rekensom blijkt dat je bij binaire opties vaker een voorspelling goed moet hebben om uiteindelijk minimaal je geld terug te krijgen, dan dat je de voorspelling fout hebt. In de praktijk zal je bij gokken de helft van de voorspellingen goed hebben, terwijl de andere helft fout is. Het maakt de kans op verlies zeer groot bij binaire opties.  

Alternatieven voor binaire opties 

Binaire opties zijn niet het enige product, waarbij je met een kleine investering in kunt spelen op bewegingen op de beurs. Ook met zogenaamde CFD’s, voluit Contract For Difference genoemd, is het mogelijk om met een klein bedrag in te spelen op een koersstijging of –

daling van je favoriete aandelen. Bij een CFD ben je geen eigenaar van het aandeel. Je koopt als het ware een contract, welke qua waarde de koerswaarde van het gekozen aandeel volgt. Een nadeel zou kunnen zijn, dat je geen rechten hebt om tijdens een aandeelhoudersvergadering mee te praten. Daar je met een klein bedrag wilt investeren, wegen de voordelen van een CFD niet op tegen dit nadeel.  

Om te kunnen handelen in CFD’s dien je een account aan te maken bij een CFD broker. Er zijn diverse CFD brokers actief in Nederland.  

Bekendste CFD broker is eToro  

Voor veel mensen die handelen in deze CFD’s is eToro de bekendste CFD broker. Het platform biedt je de mogelijkheid om CFD’s te kopen van een groot aantal Nederlandse en Amerikaanse aandelen. Tevens kun je kiezen voor ETF’s en bijvoorbeeld obligatiefondsen. Een groot voordeel wat eToro je als gebruiker biedt, is de mogelijkheid om de beleggingsportefeuilles van ervaren beleggers te kopiëren. Op deze manier leer je meer over strategieën die je op de beurs kunt volgen.  

Plus500 als alternatief voor eToro  

Niet alleen eToro is een populaire CFD broker. Ook Plus500 is een bekende partij met een breed scala aan CFD’s. Een van de voordelen die Plus500 biedt, is het feit dat je hier een selectie van ETF’s hebt waar je geen transactiekosten voor hoeft te betalen. Je kunt deze ETF’s dus heel goedkoop aan- en verkopen. Bij andere CFD brokers en zeker bij bijvoorbeeld banken betaal je al snel meer dan tien euro per transactie. Dit betekent dat je ofwel een groter bedrag moet investeren, ofwel een hoog rendement nodig hebt om de transactiekosten te kunnen compenseren.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binaire opties kopenBinaire opties

Een aantal jaren geleden kwam de eerste broker met binaire opties. Dit nieuwe financiële instrument werd in de begindagen nog niet serieus genomen en het werd gezien als handige manier om de wet op kansspelen te omzeilen. Binaire opties werden vanwege het speculatieve karakter namelijk bestempeld als gokken.

 

Binaire opties en de AFM

De markt voor binaire opties is inmiddels volwassen geworden. Er zijn inmiddels veel binaire optie brokers en ze lijken ook af van negatief imago van een kansspel. In eerste instantie wilde de AFM (Autoriteit Financiële Markten) geen toezicht houden op binaire opties brokers. De AFM was van mening dat binaire opties eerder een kansspel zijn dan een financieel product of belegging. En vond het daarom ook niet haar verantwoordelijkheid om toe te zien op de brokers van binaire opties.

Nu maken we in Nederland onderdeel uit van Europa en om met de rest van Europa in de pas te lopen houdt de AFM sinds vorig jaar toezicht op binaire opties brokers. Dankzij het toezicht van de AFM genieten consumenten bescherming als zij gaan beleggen in binaire opties. De broker in binaire opties moet aan strenge richtlijnen voldoen. Zoals het onderbrengen van het handelssaldo van een belegger bij een derde partij. Hierdoor is het vermogen van een belegger beschermt als de binaire optie broker failliet gaat. Dankzij de AFM is tot een bedrag van 20.000 euro je geld, welke bij een binaire optie broker is ondergebracht, beschermt.

De bescherming en de zekerheden welke gekomen zijn dankzij het toezicht van de AFM heeft ervoor gezorgd dat de markt voor binaire opties volwassen geworden is en binaire opties als serieus beleggingsinstrument worden gezien.

 


Kenmerken van binaire opties

Call en put optiesAls je actief belegt dan ben je vast wel bekend met (reguliere) opties. Sommige particuliere beleggers maken regelmatig gebruik van de mogelijkheden welke opties hen bieden. Als je bijvoorbeeld bang bent dat de markt gaat dalen dan kan je een put optie op de AEX index kopen. De put optie op de AEX wordt meer waard zodra de beurs zakt. De winst op de put optie maakt het verlies op de aandelenportefeuille goed zodat je ingedekt bent tegen een beurs welke onderuit gaat. Je zou natuurlijk ook je aandelenportefeuille kunnen verkopen als je verwacht dat de markt gaat dalen. Het nadeel hiervan is echter dat je dan niet mee profiteert als de markt verder stijgt en je wellicht dividend uitbetalingen misloopt. Bovendien maak je een hoop transactiekosten als je gehele aandelenportefeuille wilt verkopen en vervolgens terug kopen.


Binaire opties
werken ook met call en put opties. Je koopt een call als je een stijging verwacht en je koopt een put als je een daling verwacht. Binaire opties kunnen net als reguliere opties verschillende onderliggende waarden hebben, deze zijn: aandelen, indices, grondstofprijzen (olie, goud) en valutaparen.

Als je een reguliere optie koopt dan zal je een keuze moeten gaan maken uit een looptijd en een uitoefenprijs. Stel je verwacht dat steeds meer auto’s elektrisch zullen gaan rijden en dat het aandeel Shell hierdoor minder waard zal worden. Je weet niet precies wanneer de elektrische auto’s impact gaan hebben op de winstgevendheid van Shell. Je koopt daarom een put optie met een looptijd van 4 jaar. Je verwacht ook dat Shell minder waard zal worden dan 22 euro, daarom koop je de put Shell DEC2020 22.

Binaire opties werken anders. Bij binaire opties is op de eerste plaats de looptijd veel korter (en je hebt hier geen keuze in). De meeste binaire opties hebben een looptijd van 1 uur. Een ander belangrijk verschil is dat het binaire opties niet uitmaakt hoeveel een aandeel stijgt of daalt.

Het mag duidelijk zijn dat je bij binaire opties niets hebt aan een lange termijn visie over een bepaald aandeel. Dat er in de toekomst meer elektrische auto’s op de weg zullen zijn zal geen invloed hebben op de koers van Shell in het komende uur. Bij binaire opties hoef je je ook niet af te vragen hoeveel een aandeel zal stijgen of dalen. Als je verwachting van een stijging of daling uitkomt dan maak je 90% winst. Als je verwachting van een stijging of daling niet uitkomt dan verlies je je gehele inleg.

Stel: Shell staat op precies 22,000 euro en je verwacht dat Shell daalt. Je koopt dan een binaire put optie. Als Shell na het verstrijken van het uur op 21,997 euro staat dan maak je maar liefs 90% winst. Terwijl je met een reguliere put optie (vrijwel) geen winst zouden hebben gemaakt. Een dergelijk kleine uitslag in de onderliggende waarde doet vrijwel niets met de waarde van de put optie. Met binaire opties is het dus mogelijk om veel geld te verdienen (of te verliezen) terwijl de koersuitslagen op de beurs slechts klein zijn.

 

Strategie met binaire opties

Handelen met binaire opties vereist een andere strategie dan het handelen in aandelen of reguliere opties. Je hoeft je immers niet meer af te vragen hoeveel de onderliggende waarde zal stijgen of dalen. Je hoeft alleen de richting van een koersbeweging goed te voorspelen. En aan fundamentele analyses of visies heb je met binaire opties, vanwege de korte looptijd, al helemaal niets.

Binaire opties lenen zich goed voor een benadering door middel van technische analyse. Bij technische analyse wordt gebruik gemaakt van grafieken met daarin het koersverloop van aandelen, indices, grondstoffen of valuta. Met technische analyse wordt getracht de trend waarin een koers zich ontwikkeld te volgen. Hierbij wordt doorgaans gebruik gemaakt van andere indicatoren welke de koerstrend moeten bevestigen. Zoals een toenemend handelsvolume als een aandeel een dalende trend inzet. Aan de hand van het toenemende handelsvolume mag dan worden aangenomen dat de trend nog even doorzet alvorens het aandeel stabiliseert op een nieuw (en lager) niveau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *