Binaire opties

Beleggingsproducten zijn er in verschillende soorten. Denk aan aandelen, grondstoffen en bijvoorbeeld obligaties. Ook binaire opties wordt soms als een beleggingsproduct gezien. Zoals de naam wellicht al doet vermoeden, voorspel je hierbij of een bepaalde aanname binair is: het is waar, of het is niet waar. Doordat hier een factor voorspellen in plaats van redeneren in zit, zijn binaire opties officieel geen beleggingsproduct. De AFM, de Autoriteit Financiële Markten, raadt zelfs sterk af om te investeren in deze binaire opties. Verwar de binaire opties niet met de reguliere opties, welke wel als beleggingsproduct worden aangeboden.  

Op deze pagina lees je meer over hetgeen binaire opties zijn, de risico’s die ze met zich meebrengen voor investeerders en alternatieven die je zou kunnen overwegen.  

Wat zijn binaire opties? 

Zoals reeds genoemd werd, probeer je bepaalde gebeurtenissen te voorspellen met binaire opties. Dit komt in de praktijk neer op het voorspellen van een stijging of daling in de koers. Is de voorspelling correct, dan krijg je hier een beloning voor. Mocht je de voorspelling fout hebben, dan verlies je de inleg. Binaire opties kenmerken zich doorgaans door het korte tijdsbestek waarover beslist moet worden. Het maakt dat de binaire opties sterk lijken op gokken. Aandelen worden vaak voor meerdere jaren gekocht, terwijl binaire opties gericht zijn op een tijdsbestek van enkele uren tot enkele dagen. Het is zeer lastig om over een dergelijk kort tijdsbestek een voorspelling te doen, gebaseerd op een logische redenering.  

Reden om voor binaire opties te kiezen is voor veel mensen, dat je met een kleine investering relatief veel kan verdienen. Let op, de kans dat dit gebeurt is zeer klein. Later op deze pagina lees je er meer over.  

Verschil tussen binaire opties en reguliere opties 

Waar een binaire optie geen officieel beleggingsproduct is, geldt dat wel voor een klassieke optie. Een klassieke optie heeft niets te maken met voorspellingen. Bij deze opties heb je het recht om een bepaald beleggingsproduct, bijvoorbeeld een aandeel, binnen een vooraf afgesproken termijn te kopen of te verkopen. Vaak wordt hierbij een vastgestelde prijs gebruikt. Ligt de prijs boven de koerswaarde bij het verlopen van de optie, dan is er sprake van verlies. Mocht de koerswaarde hoger liggen dan de prijs waartegen je de aandelen koopt, dan maak je winst.  

Bij een binaire optie is de vraagstelling anders. Je hebt in dit geval niet het recht om aandelen tegen een vooraf afgesproken prijs te kopen, maar je doet een voorspelling. Een voorbeeld van zo’n voorspelling kan zijn: stijgt de koerswaarde van het aandeel Shell de komende vijf dagen? De vraag is te beantwoorden met een “ja” en een “nee”; een binaire optie.  

Leren handelen in opties  

crypto stakenHoud er rekening mee, dat beleggen in opties niet eenvoudig is. Je hebt enige kennis over een put of call nodig om hier op de juiste wijze mee om te gaan. Het voorkomt een groot verlies. Verstandiger is het om voor een belegging in bijvoorbeeld CFD’s te kiezen. Handelen in CFD’s is veel eenvoudiger dan de handel in opties en kan al bij een kleine investering. Later op deze pagina lees je er meer over.  

AFM raadt de keuze voor binaire opties af 

Eerder las je al kort, dat de AFM het investeren in binaire opties sterk afraadt. Dit heeft te maken met de potentiële winst die je hierbij maakt. In de basis krijg je voor iedere euro die je inlegt een vergoeding van 0,80 euro terug bij een correcte voorspelling. Is de voorspelling fout, dan verlies je logischerwijs een euro. Reken je door, dan zou je bij een inleg van 100 euro bij iedere goede voorspelling een winst hebben van 80 euro. Zou je een keer winnen en verliezen, dan heb je 200 euro ingelegd en slechts 180 euro teruggekregen.  

Uit deze snelle rekensom blijkt dat je bij binaire opties vaker een voorspelling goed moet hebben om uiteindelijk minimaal je geld terug te krijgen, dan dat je de voorspelling fout hebt. In de praktijk zal je bij gokken de helft van de voorspellingen goed hebben, terwijl de andere helft fout is. Het maakt de kans op verlies zeer groot bij binaire opties.  

Alternatieven voor binaire opties 

Binaire opties zijn niet het enige product, waarbij je met een kleine investering in kunt spelen op bewegingen op de beurs. Ook met zogenaamde CFD’s, voluit Contract For Difference genoemd, is het mogelijk om met een klein bedrag in te spelen op een koersstijging of –

daling van je favoriete aandelen. Bij een CFD ben je geen eigenaar van het aandeel. Je koopt als het ware een contract, welke qua waarde de koerswaarde van het gekozen aandeel volgt. Een nadeel zou kunnen zijn, dat je geen rechten hebt om tijdens een aandeelhoudersvergadering mee te praten. Daar je met een klein bedrag wilt investeren, wegen de voordelen van een CFD niet op tegen dit nadeel.  

Om te kunnen handelen in CFD’s dien je een account aan te maken bij een CFD broker. Er zijn diverse CFD brokers actief in Nederland.  

Bekendste CFD broker is eToro  

Voor veel mensen die handelen in deze CFD’s is eToro de bekendste CFD broker. Het platform biedt je de mogelijkheid om CFD’s te kopen van een groot aantal Nederlandse en Amerikaanse aandelen. Tevens kun je kiezen voor ETF’s en bijvoorbeeld obligatiefondsen. Een groot voordeel wat eToro je als gebruiker biedt, is de mogelijkheid om de beleggingsportefeuilles van ervaren beleggers te kopiëren. Op deze manier leer je meer over strategieën die je op de beurs kunt volgen.  

Plus500 als alternatief voor eToro  

Niet alleen eToro is een populaire CFD broker. Ook Plus500 is een bekende partij met een breed scala aan CFD’s. Een van de voordelen die Plus500 biedt, is het feit dat je hier een selectie van ETF’s hebt waar je geen transactiekosten voor hoeft te betalen. Je kunt deze ETF’s dus heel goedkoop aan- en verkopen. Bij andere CFD brokers en zeker bij bijvoorbeeld banken betaal je al snel meer dan tien euro per transactie. Dit betekent dat je ofwel een groter bedrag moet investeren, ofwel een hoog rendement nodig hebt om de transactiekosten te kunnen compenseren.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.