Donald Trump: het geheim van deze vastgoedmagnaat

President Donald TrumpDonald Trump heeft vele financiële successen geboekt. Hoe komt het dat deze man zo ongelooflijk rijk is geworden gedurende de jaren? We nemen u mee in het verhaal van Donald Trump. Ook gaan we kort in op zijn vader Fred, die een erg belangrijke rol heeft gespeeld in zijn succes.

Over Donald Trump zijn de meningen nogal verdeeld. In dit artikel gaan we in op het succes van deze man. En dan over het succes op financieel gebied. Hier heeft hij gedurende de jaren enorme successen mee geboekt. Hij heeft gigantische risico’s genomen met een berg startkapitaal. Vervolgens wist hij meerdere grote deals te sluiten, wat hem enorm veel geld heeft opgeleverd.

Fred Trump, Donald’s vader, heeft goede zaken gedaan door huizen met gereguleerde huur te bouwen in Queens en Brooklyn. Vader Trump stond bekend als een succesvolle aannemer en projectontwikkelaar. Fred legde de beginselen van de Trump Organisation. Het is de organisatie die vandaag de dag nog steeds achter het hele Trump imperium zit.

Vader Trump kreeg een lening van ruim 10 miljoen dollar om de huizen te bouwen. Er werden de zogeheten shore haven apartments opgeleverd. Fred wist de kosten dusdanig laag te houden dat de bouw met ruim 9 miljoen dollar gefinancierd kon worden. De trumps wisten dus voordeel te halen uit het slecht georganiseerd overheidsprogramma. Deze briljante ingeving leverde Fred Trump maar liefst 1 miljoen dollar op.

Met het bouwen van huizen voor de overheid, had meneer Trump vrij spel. Er was geen concurrentie en de overheid bleef te veel betalen voor de huizen. Fred Trump was een bijzonder slimme man en een harde werker. Hij herkende de melkkoe in de sociale woningbouw. De koe werd zolang uitgemolken tot hij een van de rijkste landheren was van New York.

Fred werkte aan een sociaalhuisvestingprogramma, wat het voor de aannemers in de private sector mogelijk maakte om huizen te bouwen voor mensen met lage en middeninkomens. Dit deed hij met geld van de regering. Hij begon zijn carrière in Brooklyn. Toch richtte hij al snel zijn pijlen op Manhattan. Van zijn vader Fred kreeg hij een lening van 1 miljoen dollar. Het eerste grote project van Donald in Manhattan was de bouw van het Grand Hyatt Hotel in 1978. En met succes!

Donald Trump trad in 1960 in de voetsporen van zijn vader. Hij stapte in het bedrijf en werd in 1973 het hoofd van de organisatie. Net als zijn vader bouwde Donald huizen voor dezelfde inkomensgroepen. Dat deed hij in Manhattan. Helaas lukte het daar niet eenzelfde soort succes te bewerkstelligen als zijn vader deed in de andere staten. In 1975 stopte de gemeente van New York met het subsidiëren van de sociale woningbouw. Desalniettemin beheerde de organisatie in 1973 al ruim 14.000 appartementen in New York.

Trump besloot verder te gaan met onroerend goed. Het was een risicovolle investering in de huizenmarkt van Manhattan. Gelukkig voor hem bleek het een succesvolle investering te zijn. Een jaar voor de stop met de financiering vanuit de staat, erfde Donald zeggenschap en 25% van de aandelen in een Trump familieorganisatie. Op dat moment was de organisatie een bedrag van ongeveer 200 miljoen dollar waard.

Terugkomend op het succes van de investering in onroerend goed in Manhattan. De algemene prijs van onroerend goed steeg in de jaren erna flink. Alleen al van 1973 tot 2016 steeg de gemiddelde prijs met ruim 6.000%. In elk willekeurig deel van Manhattan kon Trump onroerend goed kopen en dan had hij nog steeds geprofiteerd van deze stijging. Trump bleef niet stilzitten en besloot ook te investeren in de sloppenwijken van New York.

Het fortuin van deze Amerikaanse man is goed voor een bedrag van 10 miljard dollar, aldus hijzelf. Verschillende magazines en analisten zeggen dat de man in totaal een fortuin heeft van 4,5 miljard dollar. In 1979 kocht Donald Trump de Bonwit Teller Building en bouwde hier zijn beruchte Trump Tower. Met maar liefst 58 verdiepingen hoog is de Trump Tower gelegen op het chique Fifth Avenue in Manhattan.

In de daaropvolgende jaren focuste Trump zich op het bouwen van entertainment projecten. Hij investeerde o.a. in hotels, bouwde golfterreinen en casino’s. Trump kennende werd overal zijn naam opgeplakt. Trump kreeg zijn eigen tv-show, The Apprentice. Gedurende 10 jaar bleef hij het gezicht, waarna hij de Miss Universe Show kocht. Trump had wel iets met televisieland. Vooral in de jaren 90 maakte hij verschillende cameo’s in bekende films en tv series.

Toch ging lang niet alles van zijn leien dakje. Zo werd hij o.a. beschuldigd van wanbetalingen en verdachte geldstromen. Ook kreeg hij het aan de stok met de arbeidsinspectie. Hoe dan ook leek niets zijn succes echt in de weg te zitten.

Trump is vandaag nog steeds de rijkste president ooit. De voormalige president Barack Obama heeft een vermogen dat geschat is op 12 miljoen dollar. Het fortuin van Hillary Clinton wordt geschat op 31 miljoen dollar. Om maar aan te geven dat het eigenlijk maar een klein deel is van het vermogen van de Amerikaanse president van dit moment.