Wat is een beurscrash? Hier leest u er alles over!Crash op de beurs

Een beurscrash of beurskrach is een plotselinge sterke daling van de koersen van een aanzienlijk deel van beleggingsproducten (zoals aandelen) op de beurs.

Een beurscrash gebeurt in veel gevallen onverwachts en de meesten zien hem niet aankomen. De laatste grote crash vond plaats in 2008 toen Lehman Brothers failliet ging. Er volgde vervolgens een aantal dagen van flinke dalingen op de aandelenmarkten. Er zijn miljarden euro’s aan vermogen verdampt in deze korte periode.

De gevolgen van een beurscrash zijn altijd groot. Deze gevolgen worden in veel gevallen ook merkbaar in de reële economie. Voor de toekomst is het in ieder geval zaak dat u er alles aan doet om u kennis te krijgen over beurscrashes. Op deze manier kunt u uzelf hierop voorbereiden.

Begin hier met beleggen op de beurs!

Voorbeelden van beurscrashes

In het verleden hebben er meerdere beurscrashes plaatsgevonden. Meestal ontstond er eerst een bubbel in een product of bedrijf. Een goed voorbeeld hiervan is de eerste echte bekende bubbel, de tulpenmanie. In januari 1637 werden tulpenbollen verkocht voor een waarde die evenveel was als die van een grachtenpand in Amsterdam. In de weken die volgden keerde de prijs van een tulp weer terug naar normale niveaus.

De meest recente grote beurs crash is die van 2008. Een aantal grote Amerikaanse financiële instellingen gingen failliet of werden genationaliseerd. De belangrijkste oorzaak was de stagnerende huizenmarkt in de VS. Financiële instellingen kwamen in grote problemen en er moesten honderden miljarden worden afgeschreven. Het duurde vele jaren voordat alle schade van de crash weer hersteld was.

Beurscrash voorspelling

Het is 100% zeker dat er een nieuwe beurscrash gaat plaatsvinden. Deze crash kan groter of kleiner zijn dan die van 2008, maar het is hoe dan ook zeker dat de crash weer veel gevolgen gaat hebben voor u als belegger of voor u als ondernemer, als werknemer of als consument.

Dat er een nieuwe beurscrash komt is zeker, maar het is erg lastig om te bepalen wanneer deze beurscrash gaat plaatsvinden. Sommige analisten denken dat de volgende crash al de komende maanden kan gaan losbarsten, anderen denken aan midden/eind 2017. Wat altijd opviel bij grote beurscrashes was dat vrijwel niemand het vooraf zag aankomen. Pas toen de beurs crash had plaatsgevonden werd vaak voor het grote publiek duidelijk wat nou eigenlijk de reden was (bijvoorbeeld de huizenmarkt in de VS).

Wat de nieuwe aanleiding gaat zijn voor de volgende beurscrash is ook lastig te voorspellen. Analisten verwachten dat het iets te maken kan gaan hebben met de grote schuldenberg die bedrijven, maar ook landen in hun greep houden. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de staatsschuld van de VS. De US Debt Clock houdt precies bij hoeveel schuld er bestaat per inwoner en per belastingbetaler. De teller staat nu op maar liefst $155.000! Hieronder vindt u het verschil tussen de groei van het BBP van de VS en de groei van de schuld. Het verschil hiertussen is de afgelopen jaren gigantisch gestegen. Dit is verontrustend en kan op lange termijn grote gevolgen hebben.

Tekort VS

Het is bij het voorspellen van een nieuwe beurscrash belangrijk om een helikopterview te hebben over de financiële markten. Pas dan kunt u zien wanneer er een beurscrash komt. Er is ontzettend veel leeswerk nodig, een groot boerenverstand, een goede intuïtie enz. Het is dus moeilijk om het precies te voorspellen en daar zijn en blijven wij eerlijk over!

Wees voorzichtig de komende jaren

Voorbereiden op een beurs crash?

Hoe kunt u zich voorbereiden op een beurscrash? Dit is een belangrijke vraag die u zich moet stellen. Want hoe kunt u zich op een goede manier indekken tegen een crash die zulke grote gevolgen heeft? Het is wel mogelijk om u in te dekken. Dit is mogelijk door te kijken naar alternatieve beleggingen en door te kijken naar mogelijkheden op de beurs zoals bijvoorbeeld short gaan. Short gaan is de ideale mogelijkheid om u in te dekken tegen grote verliezen op de beurs. Wanneer een aandeel of koers daalt kunt u hier winsten mee behalen.

Het is eigenlijk ongelooflijk dat u winsten kunnen behalen terwijl de rest geld verliest. Wij willen u daarom ook vooral aanraden om te kijken alle mogelijkheden die het short gaan u te bieden heeft. Wanneer het begin van de beurscrash plaats gaat vinden, zal dit onverwachts komen. Toch kunt u ook tijdens de beurscrash zelf veel bereiken met het shorten van de beurs.

Wat u ook doet, zorg ervoor dat u het op een verstandige manier doet en niet al uw geld op de beurs heeft staan. Spreid uw portefeuille en zorg ervoor dat u ook over voldoende spaargeld beschikt. Beleg nooit met geleend geld! Heel veel succes met het voorbereiden op de volgende beurscrash!

Beginnen met beleggen is hier mogelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *