Beste IPO 2021

Ondanks een pandemie bleek 2020 een geweldig jaar te zijn voor IPO’s die zich krachtig revancheerde van een eerdere . Ook voor aankomend jaar is er geen tekort aan kwaliteitsbedrijven die openbare markten willen aanboren voor het verkrijgen van kapitaal. De trend van digitale transformatie blijft meer bedrijven naar de openbare markten duwen. Veel bedrijven beseffen dat ze, om concurrerend te blijven, moderne technologie moeten toepassen, zoals cloud computing, analyse en kunstmatige intelligentie – en dat betekent sowieso een levendige IPO-markt in de technologiesector in 2021.

Volgens online brokerage Robinhood is het verhandelen van aandelen voor de meeste beleggers gratis (of veel goedkoper) geworden. Dat heeft ook bijgedragen aan grotere aantallen -jonge-beleggers op zoek zijn naar groeimogelijkheden, zoals IPO-aandelen.

Het lijkt erop dat beurs introdukties van het momentum zullen profiteren en wij hebben de meest verwachte aankomende IPO’s voor 2021 hieronder op een rijtje gezet.

Wise

WiseWise, een aanbieder van online geld overmakingsdiensten, werd opgericht in 2011 (als Transferwise) en wordt gezien als een bijzonder belangrijk bedrijf vanwege zijn snelle internationale groei en staat van dienst op het gebied van innovatie op belangrijke gebieden van financiële dienstverlening. Wise verdient zijn geld met overschrijvingskosten in verschillende valuta op privé- en zakelijke rekeningen. Het bedrijf stelt zijn gebruikers in staat stelt geld over te maken in 50 valutas tegen tarieven die aanzienlijk lager zijn dan die van zijn concurrenten. Het bedrijf heeft inmiddels meer dan 2000 mensen in dienst, heeft meer dan 10 miljoen klanten en heeft £ 4,5 miljard aan maandelijkse grensoverschrijdende transactievolumes.

Een decennium later gaat het bedrijf naar de beurs en heeft het inmiddels de naam verandert vanwege de uitbreiding van het service aanbod en de doelstelling van het bedrijf om zich op meer dan alleen geld overmakingen te willen gaan foccussen en het internationale bankwezen te willen verbeteren, De verkregen licentie van Wise om investeringsprodukten aan te bieden is slechts een indicatie van toekomstige mogelijkheden en de naderende beursintroductie (IPO).

Ondanks dat de belangrijkste details van het toekomstige debuut op de openbare markten nog moeten worden afgerond zijn de verwachtingen dat Wise zich ergens in 2021 gaat noteren. De London Stock Exchange en Downing Street hebber er in ieder geval alles aan gedaan om de oprichters van Wise te overtuigen dit in het VK te doen en het lijkt met succes want Wise heeft Goldman Sachs en Morgan Stanley aangesteld als haar adviseurs en verzekeraars voor de beursgang in Londen.

Robinhood

RobinhoodRobinhood is een gratis beleggersapp waarmee men aandelen, opties, fondsen en crypto-currency kan verhandelen zonder commissies of vergoedingen te betalen. De opkomst van Robinhood is opmerkelijk. Vanaf de oprichting in 2013 tot eind 2020 kreeg het platform 13 miljoen gebruikers. Het voegde nog eens 6 miljoen gebruikers toe in de eerste twee maanden van 2021.

De aandelenhandelsapp werd tijdens de pandemie enorm populair en de interesse van investeerders in Robinhood lijkt een chaotisch begin van 2021 te hebben overleefd aangezien de verwachting is dat ze openbaar gaan worden op de Nasdaq-beurs. Robinhood’s stroom van nieuwe klanten heeft het tot een onderwerp van intense belangstelling gemaakt op Wall Street.

Het bedrijf werd naar verluidt in september 2020 geschat op $ 12 miljard, met dat cijfer oplopend tot ongeveer $ 20 miljard aan het einde van het jaar, met een verdubbeling tot $ 40 miljard in februari 2021. Het is dan ook geen verrassing dat Robinhood van plan is om van deze uitbundigheid op de aandelenmarkt te profiteren door hun eerste openbare aanbieding (IPO) te initiëren, die naar verwachting dus in 2021 zal plaatsvinden. Vooralsnog is het nog even afwachten voor beleggers welke waardering aan het bedrijf zal worden gegeven en of Robinhood een traditionele beursgang (IPO) zal houden of openbaar zal worden via een direkte notering.

Instacart

InstacartInstacart is opgericht in 2012. Het bedrijf is gevestigd in San Francisco, VS en heeft een geavanceerd logistiek systeem gebouwd, waarvoor overeenkomsten zijn gesloten met meer dan 400 retailers en meer dan 30.000 winkels. Dat netwerk vertaalt zich in een bereik van ongeveer 80% van de Amerikaanse huishoudens en 70% in Canada. Het technologie gedreven bedrijfsmodel van Instacart belooft het bezorgen van boodschappen aan klanten in slechts 1 uur, waardoor het één van de meest veelbelovende en futuristische bedrijven van de VS is. Instacart ontvangt een commissie percentage voor elk product dat via haar platform wordt verkocht en dat blijken er enorm veel te zijn.

Instacart is druk bezig geweest met het inzamelen van fondsen en meldde eind 2020 dat het in overleg was met banken ivm de aanloop naar een mogelijke beursgang, die ergens in de eerste helft van 2021 doorgang zou moeten vinden. Hoewel er geen harde schatting is van een IPO-waardering, zou de Instacart IPO één van de grootste van 2021 moeten zijn echter zijn er berichten dat het bedrijf van plan is de beursgang uit te stellen tot eind 2021 omdat het management vreest dat beleggers van aandelen zich zorgen kunnen maken over het fortuin van het bedrijf zodra de pandemie voorbij is en de economieën weer volledig opengaan.

Instacart kan zelfs overwegen om de traditionele IPO-route geheel over te slaan en een direkte notering uit te voeren. Bij een directe notering creëert een bedrijf geen nieuwe aandelen en verkoopt het gewoon bestaande aandelen aan het publiek. Dit alles weerhoud Instacart niet om te dagdromen van internationale expansie. Het bedrijf is nu alleen actief in de VS en Canada maar zinspeelt op uitbreiding. Wanneer deze zou plaatsvinden en of het organisch of door acquisitie zou zijn is -ook- nog koffiedik kijken.

Deliveroo

DeliverooEen soortgelijk bedrijf is het in 2012 opgerichte en uit het VK afkomstige Deliveroo. Deliveroo is een app en website voor het bezorgen van eten die is ontwikkeld om particulieren of bedrijven te helpen hun favoriete maaltijden tot aan de deur te bestellen. Gebruikers kunnen restaurants op Deliveroo opzoeken en bestellen op basis van hun locatie. Zodra de bestelling is geplaatst, wordt het restaurant op de hoogte gebracht en kan de gebruiker de voortgang van zijn bestelling volgen. De bezorging wordt gedaan door Deliveroo-rijders op de fiets, die binnen 2,2 kilometer van de restaurants waarvoor ze zich hebben aangemeld blijven staan. Deliveroo streeft ernaar om binnen 30 minuten te leveren.

Slechts twee jaar na de lancering was Deliveroo al bijna £ 500 miljoen waard. De omzet- en winstcijfers stegen snel in de daaropvolgende jaren, net als de verliezen als gevolg van de hoge kostenstructuur en aanzienlijke investeringen in expansie. Deliveroo’s laatste waardering is te danken aan de extra financiering die het de afgelopen jaren heeft ontvangen, waaronder de £ 459 miljoen boost van Amazon in 2019.

Het bereiken van winstgevendheid viel samen met de pandemie en Covid-19 heeft de acceptatie door de consument van online voedselbezorgdiensten met twee of drie jaar heeft versneld. Deliveroo werkt nu ook samen met verschillende grote voedingsretailers in het VK, zoals Marks & Spencer (M&S), Sainsbury’s, Aldi en Waitrose om er maar een paar te noemen. Deze partnerschappen hebben ertoe bijgedragen dat de Britse activiteiten het afgelopen jaar in omvang zijn verdubbeld, waarbij het bedrijf nu 10% van de Britse inkomsten haalt uit bestellingen van klanten bij voedingsdistributeurs.

Deliveroo heeft meer dan 60.000 banen gecreëerd en werkt samen met meer dan 80.000 restaurants. Het hoofdkantoor is gevestigd in Londen en bedient het VK, Ierland, Frankrijk, Nederland, België, Spanje, Italië, Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Singapore, Hong Kong, Taiwan en Australië.

Met een mogelijke waardering van tot wel £ 4 miljard was de IPO van Deliveroo één van de meest verwachte noteringen van 2021 echter is dat vooralsnog niet helemaal uitgekomen. Ten eerste had de beursgang op de laatste dag van maart niet op een slechter moment kunnen komen. Het bericht dat de Britse economie eindelijk langzaam opengaat en dan met name de restaurants en pubs die op 12 april hun deuren zullen gaan openen bleek een enorme impact te hebben op de handel in de Deliveroo aandelen. Voedselbezorgdiensten zoals Deliveroo konden immers profiteren van lockdowns omdat mensen eten van restaurant kwaliteit bij hen thuis wilden laten bezorgen. Dit zal echter even afnemen omdat men nu eenmaal graag uit eten gaat, helemaal na een lange periode van onthouding.

Daarnaast was 31 maart de laatste dag van het eerste financiële kwartaal van 2021. Dit is een zeer belangrijke tijd voor fondsmanagers. Ze hebben de neiging om hun portefeuilles te herzien en hun posities opnieuw in evenwicht te brengen..

WeTransfer

wetransferVan oerhollandsche eigen bodem zijn de verwachtingen ook hooggespannen voor WeTransfer. WeTransfer genereert het grootste deel van zijn inkomsten uit advertenties op zijn service voor het delen van bestanden en via betaalde tools om presentaties te maken en ideeën te delen en te ordenen. Via de dienst worden meer dan 1,5 miljard bestanden per maand gedeeld.

De omzet bereikte 44,1 miljoen euro in 2019, tegenover 19,9 miljoen euro in 2017. Het bedrijf lijkt te profiteren van de vraatzuchtige honger van beleggers naar technologiebedrijven en ondanks dat de geruchten begin dit jaar er sterk op wezen dat het technologiebedrijf bezig was met een beursgang zijn er nog geen concrete aanwijzingen wanneer dit precies gaat gebeuren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.