Beleggingsrekening

Waar moet je op letten als je een beleggingsrekening wil openen?

crypto stakenSteeds meer mensen kiezen er tegenwoordig voor om een beleggingsrekening te openen. Voordat je dat echter gaat doen, is het wel belangrijk dat je een beetje kennis van zaken hebt, aangezien er wel risico’s aan het beleggen zijn verbonden. Een eerste advies dat wij zouden willen geven, is om alleen geld te gebruiken dat je niet nodig hebt. Want hoewel een belegging natuurlijk geld kan opleveren, kan het ook zorgen voor verliezen. Gelukkig zijn er veel beleggingsplatforms en banken die online cursussen aanbieden waarin je meer te weten kunt komen over beleggingsrekeningen. Over het algemeen zijn deze gratis, dus maak hier zeker gebruik van!

Maar wat is een beleggingsrekening nou eigenlijk? Een beleggingsrekening is een rekening waar je bijvoorbeeld aandelen of beleggingsfondsen kunt kopen. Een beleggingsrekening onderscheidt zich van een normale bankrekening door het feit dat je bij een beleggingsrekening geen geld kunt overmaken naar een rekening van iemand anders. Een beleggingsrekening openen betekent dat je het daarop gestorte geld puur wil gebruiken om mee te beleggen. Via een bank of beleggingsplatform kun je vaak eenvoudig een beleggersrekening openen. Maar nogmaals, laat je eerst goed informeren middels een online informatiecursus.

Waarom zou je een beleggingsrekening openen?

Wat is dan precies het voordeel van het openen van een beleggingsrekening? Dat heeft allemaal te maken met de negatieve ontwikkeling van de spaarrente. Deze is inmiddels zo laag, dat je bij sommige banken zelfs moet betalen om er je geld te kunnen sparen. De rente is dan negatief. Uit je gespaarde geld kun je veel meer rendement halen, dus waarom zou je het laten staan op een spaarrekening met extreem lage rente? Via een beleggingsrekening kun je je geld investeren in bijvoorbeeld aandelen of beleggingsfondsen, waarmee je uiteindelijk een veel hoger rendement kunt behalen.

Bovendien is het niet duur om een beleggingsrekening te openen. Vaak kost het niet veel, al zitten aan het handelen op de beurs natuurlijk wel kosten. Het verschilt per bank of beleggingsplatform wat de kosten precies zijn. Over het algemeen moet je rekening houden met transactiekosten bij iedere aan- en verkoop van bijvoorbeeld een aandeel, aansluitkosten, valutakosten en/of bewaarloon. Het is daarom belangrijk om de kosten voor een beleggingsrekening te vergelijken bij verschillende beleggingsplatforms en banken, anders kan een flink deel van je rendement verloren gaan aan die onnodig hoge kosten. Laat je daarom goed informeren, zodat je weet wat voor jou de beste beleggingsrekening is. De kosten kunnen namelijk per bank of beleggingsplatform behoorlijk verschillen.

Wat is voor jou de beste beleggingsrekening?

ETF2Het verschilt per belegger waar je het beste een beleggingsrekening kan openen. Zoals we eerder al genoemd hebben, is het belangrijk om verschillende beleggingsrekeningen te vergelijken. Alleen op die manier kom je erachter welke voor jou het meest voordelig is. Over het algemeen zouden wij adviseren om te letten op een aantal belangrijke zaken:

  • Handelsmogelijkheden: waar kun je precies in handelen? Bij sommige beleggingsplatforms is het alleen mogelijk om te handelen in aandelen, terwijl je bij andere ook kunt handelen in obligaties, beleggingsfondsen, CFD’s, ETF’s, hefboomproducten en nog veel meer. Bepaal dus voor jezelf vooraf waar je in wil gaan beleggen.
  • Betrouwbaarheid: het spreekt voor zich dat de bank of het beleggingsplatform waar jij je beleggingsrekening wil openen betrouwbaar moet zijn. Controleer bijvoorbeeld of de instantie wel een vergunning heeft om een beleggingsplatform te mogen zijn. Je kunt ook simpelweg recensies opzoeken op internet. Over het algemeen zit je goed als je er voor kiest om een beleggingsrekening te openen bij een bekende naam in de sector.
  • Kosten: zoals eerder aangegeven, is het natuurlijk belangrijk om te letten op de kosten die komen kijken bij het beleggen via een bepaald belegginsplatform. Logischerwijs wil je het liefst zo min mogelijk kosten maken, anders kan het ten koste gaan van een groot gedeelte van het rendement. Het liefst wil je natuurlijk de goedkoopste beleggingsrekening.
  • Actief of passief beleggen: mensen die zeer actief willen gaan beleggen, kunnen zich aansluiten bij speciale beleggingsplatforms. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan eToro, al is het voor beginnende beleggers niet aan te raden. Met actief beleggen kun je namelijk snel veel geld verdienen, maar ook snel veel geld verliezen. Enige ervaring is dus wel vereist. De veiligere optie is om eerst passief te beleggen door te investeren in aandelen. In dat geval is het verstandig om een beleggingsrekening te openen bij bank.

Om de beste beleggingsrekening voor jou te vinden, is het dus belangrijk om goed de voorwaarden van banken en beleggingsplatforms te vergelijken.

Beleggen voor later

Als je wil beleggen voor je pensioen, kun je profiteren van enkele fiscale voordelen. In sommige gevallen kan het zo zijn dat je een pensioentekort hebt, bijvoorbeeld als je te weinig pensioen opbouwt. Dat is vaak het geval bij zzp’ers, aangezien die verantwoordelijk zijn voor hun eigen pensioen. Door een speciale pensioenbeleggingsrekening te openen en daar het pensioentekort op te storten, kun je gebruik maken van fiscale voordelen. Dat betekent dus wel dat je het gestorte geld niet zomaar van de pensioenbeleggingsrekening af kunt halen. Pas na het bereiken je AOW-leeftijd kun je geld ontvangen van de rekening. Het voordeel is dat je je jaarlijkse storting op de pensioenbeleggingsrekening mag aftrekken van je belastbare inkomen. Ook hoef je geen vermogensbelasting te betalen over dit bedrag.

Een beleggingsrekening voor je kind openen

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je een beleggingsrekening wil openen voor je kind. Dit werkt gelukkig heel eenvoudig. Daarvoor dien je namelijk simpelweg een speciale kinderbeleggingsrekening te openen. Op deze rekening kun je eens in de zoveel tijd geld storten. Jaarlijks kun je belastingvrij maximaal 6604 euro op een kinderbeleggingsrekening storten. Met het bedrag dat op de rekening staat kun je vervolgens beleggen. Daarbij bepaal je natuurlijk zelf hoeveel risico je neemt. Aangezien het over de toekomst van je kind gaat, is het verstandig om geen enorme risico’s te nemen, want dan loop je het risico dat een deel van het gestorte bedrag verloren gaat. Als je kind 18 jaar oud wordt, dan kan hij of zij het totale geldbedrag gebruiken voor het financieren van bijvoorbeeld een studie of rijbewijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.