Is het slim om te beleggen in zonnepanelen?

slim om zonnepanelen te kopen

Zonnepanelen! We zien ze steeds vaker, maar wat levert het nou op? Is het wel de moeite waard om te beleggen in zonnepanelen, of kunt u uw geld beter ergens anders in investeren?

Zelf heb ik nu ook zonnepanelen op mijn dak liggen en het bevalt me tot nu toe erg goed. Het kostte me echter wel wat tijd om nou uit te pluizen of het de moeite waard is om zonnepanelen te kopen. We gaan daarom eens goed in deze investering duiken.

 

Investeren in zonnepanelen, waarom zou dit interessant kunnen zijn?

Zonnepanelen worden ook wel fotovoltaïsche of PV-panelen genoemd. Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. De werking van zonnepanelen is voor sommigen wellicht iets te technisch om te begrijpen, maar het komt erop neer dat het licht van de zon door absorptie van fotonen in spanning wordt omgezet. Deze spanning wordt vervolgens weer omgezet in elektriciteit. Er zijn in grote lijnen vier verschillende toepassingen mogelijk met zonnepanelen, namelijk:

De afgelopen jaren zijn zonnepanelen steeds aantrekkelijker geworden als investering. De terugverdientijd is flink afgenomen en het is tegenwoordig mogelijk om in zo’n 6- 10 jaar uw investering (na btw terugvordering) terug te verdienen. Met een technische levensduur van zo’n 20-25 jaar is beleggen in zonnepanelen dus eigenlijk erg aantrekkelijk. Zonnepanelen geven een vrijwel gegarandeerd jaarlijks rendement en ze zijn een goed alternatief voor bijvoorbeeld beleggen in aandelen. Zonnepanelen zijn los van het feit dat ze erg rendabel zijn, ook nog erg duurzaam.

Eigen ervaring met investeren in zonnepanelen

Een tijdje terug had ik wat geld beschikbaar om te investeren in zonnepanelen. Ik zag een paar straten verderop zonnepanelen op de daken liggen en vroeg me af of het de moeite waard was om hierin te investeren. Het begon me op te vallen dat er steeds meer en meer zonnepanelen op daken liggen. Is beleggen in zonnepanelen dan toch een goede investering?

Mijn tuin ligt op het zuiden en het dak is groot zat om veel zonnepanelen kwijt te kunnen. Ik besloot om meerdere offertes op te vragen en koos uiteindelijk voor een partij die zonnepanelen van goede kwaliteit aanbood. Ik koos voor 16 JaSolar mono black zonnepanelen met 4320 Wp (Wattpiek). 4320 Wp is het maximale aantal eenheden dat de zonnepanelen kunnen opwekken. De werkelijke opbrengst aan kWh ligt vaak rond de 90% van de Wp. De jaarlijkse opbrengst van mijn zonnepanelen ligt daarom op 3.888 kWh. De werkelijke opbrengst is trouwens wel afhankelijk van het weer. Bij een heel zonnig jaar wordt er veel meer opgewekt dan bij een bewolkt jaar.

Verdeling opbrengsten kWh

opbrengst zonnepanelenBij de opwekking van kWh zijn er grote verschillen op te merken tussen zonnige dagen en bewolkte dagen. In de maanden april tot september wordt er ook veel meer opgewekt dan in de maanden oktober tot maart. Opzich ook erg logisch, maar als u de zonnepanelen in oktober aanschaft heeft u misschien het idee dat u een slechte investering heeft gedaan. Wees dus gerust. De echte opbrengst hoeft u gewoon niet te verwachten in de wintermaanden.

Opbrengst zonnepanelen bewolkte dag

 

Opbrengsten en kosten bij zonnepanelen

Het kostte €5.800,- om de panelen aan te schaffen, maar de overheid maakt het mogelijk om de btw op zonnepanelen terug te vorderen. De netto investering kwam hiermee uit op €4.793,-. De opbrengsten zijn ook makkelijk te berekenen. Ik verbruik jaarlijks zo’n 3.000 kWh en met een energietarief van €0,20 per kWh kost mij dit €600,-. De overige 888 kWh wordt aan het net teruggeleverd tegen een vergoeding van €0,08. Dit komt neer op €71,-. Jaarlijks leveren de zonnepanelen dus €671,- op. De terugverdientijd van de zonnepanelen is in mijn geval dus €4.793,- / €671,- = 7,14 jaar.

Er is bij de bovenstaande berekening geen rekening gehouden met een stijging of daling van energietarieven. Deze stijging of daling heeft invloed op de terugverdientijd. Ook kan het zijn dat de omvormer na 15 jaar moet worden vervangen. Het is ook verstandig om de zonnepanelen eens schoon te maken en er moet rekening worden gehouden met het gederfde rendement op mijn spaargeld. De werkelijke terugverdientijd zal dus iets verder in de toekomst liggen, maar is alsnog erg interessant. De zonnepanelen gaan zo’n 20 tot 25 jaar mee. Sommigen spreken zelfs over 40 jaar. Als de zonnepanelen al in 7,14 jaar zijn terugverdiend, heb ik dus nog heel wat jaren pure winst in het vooruitzicht.

Het is ook leuk om te melden dat zonnepanelen volgens een onderzoek van Motivaction in opdracht van Natuur & Milieu een waardestijging van tenminste €5.000,- op uw huis oplevert. Zo verdient u uw investering dus eigenlijk dubbel terug! Kassa!

Los van het mooie financiële plaatje (wat trouwens de belangrijkste reden is dat ik de zonnepanelen heb), zien de zonnepanelen er ook mooi uit en ben ik ook nog erg zelfvoorzienend en milieuvriendelijk bezig. Hieronder ziet u de zonnepanelen op mijn dak.

Zonnepanelen op het dak

 

Stel uzelf de volgende vragen

Bij de koop van zonnepanelen moet u uzelf de volgende vragen stellen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *