Lees hier alles over zerobonds

Wilt uZerobond gebruik maken van een zerobond, bijvoorbeeld omdat u op zoek bent naar een waardevolle investering? In dit geval kiest u voor een investering in een obligatie, die geen rente zal vergoeden. In plaats daarvan is er sprake van een verschil tussen de uitgifteprijs en de nominale waarde van een zerobond. Op het moment dat u deze verkoopt ontvangt u het verschil hiertussen en kunt u er op die manier voor zorgen dat u een rendement maakt.

Houd er echter rekening mee dat de nominale waarde niet vast staat en deze in de loop der tijd kan veranderen. Dit kan ertoe leiden dat u met een zerobond een aantrekkelijke winst weet te maken, maar het kan er aan de andere kant ook voor zorgen dat deze juist tegen zal vallen of zelfs helemaal verdwijnt.

 

Obligaties

Een zerobond behoort tot de obligaties. Dit zijn als het ware schuldpapieren van een onderneming, die het aan het publiek probeert te verkopen. U kunt als handelaar besluiten om de onderneming als het ware een financiering te verlenen, door een obligatie aan te kopen. De onderneming trekt daarmee vreemd vermogen aan en vergoedt in veel van de gevallen een bepaald percentage aan rente, waardoor u een rendement ontvangt. Een zerobond vergoedt geen rente, waardoor u zich puur dient te richten op het rendement dat u kunt maken door de obligatie tegen een nominale waarde te verkopen, die hoger ligt dan de uitgifteprijs die u betaalt heeft.

 

Nominale waarde

De nominale waarde van een zerobond staat voor de waarde op de markt, het bedrag dat andere kopers hiervoor willen betalen. U koopt een zerobond tegen de uitgifteprijs en bent vervolgens afhankelijk van de nominale waarde, die het rendement bepaalt. Op het moment dat de nominale waarde onder de uitgifteprijs duikt is er sprake van een verlies en vice versa. Het is wat dat betreft verstandig om de nominale waarde van een zerobond goed in de gaten te houden en deze te verkopen op het moment dat er sprake is van een positief rendement.

 

Nulcouponobligaties

Een zerobond kennen we in Nederland ook wel als een nulcouponobligatie. Dat heeft te maken met het feit dat we hier spreken van een couponrente op de obligatie, die aangeeft welk rendement we hiermee kunnen maken. Op het moment dat er geen sprake is van een vergoeding in de vorm van rente spreken we van nulcoupon. Daarnaast blijft een ‘bond’ een obligatie. Wanneer we spreken over een nulcouponobligatie gaat het dus eigenlijk om een zerobond, waardoor het van belang is om de beide termen goed te kennen en er rekening mee te houden dat het om hetzelfde gaat.

 

Rendement op zerobonds

Ondanks dat een zerobond geen rente uitkeert is het wel degelijk mogelijk om hiermee een aantrekkelijk rendement te maken. Op het moment dat de waarde van een onderneming toeneemt of het vertrouwen bij beleggers groeit is de kans groot dat ook de waarde van de verschillende obligaties toe zal nemen. De couponrente is afwezig, waardoor de onderneming waarschijnlijk gericht is op groei en de kans groot is dat de bonds een grotere nominale waarde zullen krijgen. Op dat moment zorgt het verschil met de uitgifteprijs ervoor dat u ook met een zerobond een aantrekkelijk rendement op uw investering kunt maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *