Wat is beleggen?

Kom hier alles te weten over beleggen!Wat is beleggen

Wat is beleggen? Het is een vraag die door veel mensen gesteld wordt. Het is namelijk niet eenvoudig om per direct antwoord te geven op deze vraag. Er zijn verschillende manieren om te beleggen, terwijl er vele risico’s zijn waar u op stuk kunt lopen.

‘Wat is beleggen?’ is daarom een vraag waar u absoluut goed bij stil moet staan. Het is niet zo heel lastig. Wilt u meer weten over het principe, lees dan snel verder!

 

Wat is beleggen en hoe werkt het?

Het principe van beleggen is niet lastig. Sterker nog, iedereen kan het. Bij het beleggen is het verstandig om goede analyses te maken en alle verschillende opties te overwegen. Wanneer u zich afvraagt wat beleggen is, onthoudt dan goed dat er geen groot vermogen nodig of enorme kennis van beleggen nodig is. Er kan al worden belegd vanaf €100,- bij een broker zoals Plus500. Meld u dan ook hier direct aan voor deze broker! *CFD service. 76,4% verliest geld

De vraag ‘Wat is beleggen?’ kan ook worden beantwoord in de vorm van bijvoorbeeld vastgoed. Dit houdt in dat u bijvoorbeeld een huis – dit kan een lucratief voorbeeld worden – in de hoop dat hetzelfde huis een paar maanden later meer geld waard is. Sparen via een rekening met rente is ook mogelijk. Als laatste zijn er nog tal van voorbeelden als antwoord op de vraag: wat is beleggen?. Immers, u kunt uw geld kwijt in aandelen of beleggingsfondsen en nog veel meer.

Beleggen heeft betrekking op een groot aantal financiële acties, het is iets dat u vorm kunt geven aan de hand van uw persoonlijke voorkeuren. Wilt u bijvoorbeeld in een bepaald bedrijf beleggen, wilt u gebruik maken van obligaties of zijn het aan de andere kant de fondsen waar u het meest voor voelt?

Beleggen kan van alles betekenen, van een flinke investering in een start-up tot een belegging in goud om er zeker van te zijn dat de waarde van uw kapitaal tijdens een crisis stabiel zal blijven. U kunt onder andere passief of actief beleggen en daarbij kiezen uit aandelen, valuta’s, grondstoffen, obligaties, de verschillende fondsen en natuurlijk de diverse markten die er beschikbaar zijn.

 

Passief beleggen

Verreweg de meeste mensen kiezen voor het passief beleggen. Dit is een vorm van beleggen die maar weinig tijd kost en er vooral voor bedoeld is om een vermogen over tijd te laten groeien. U houdt zich niet bezig met het dagelijks kopen en verkopen van aandelen, maar u kiest een weloverwogen investering die u bijvoorbeeld 5 – 10 jaar aanhoudt. Tijdens die periode rekent u op een aantrekkelijk rendement en kunt u tijdens het beleggen bovendien profiteren van het dividend dat veel bedrijven uitkeren.

Deze vorm van beleggen is het best voor u geschikt wanneer u er zelf niet teveel mee bezig wenst te zijn, maar u uw geld aan de andere kant ook niet op een spaarrekening wenst te plaatsen. Het is bovendien van belang om de markt te volgen, in plaats van deze te willen verslaan.

 

Actief beleggen

Wilt u aan de andere kant meer actief aan de slag gaan en de markt verslaan, bijvoorbeeld omdat u de tijd en de interesse heeft om zelf aandelen aan te kopen en deze op het juiste moment weer van de hand te doen? Dan kunt u actief beleggen, waarbij het van belang is om de beurzen en koersen goed in de gaten te houden. U maakt gebruik van opties en andere derivaten, om in een relatief kort tijdsbestek een mooi rendement te kunnen behalen. U houdt aandelen enkele weken tot maanden aan en verkoopt ze op het moment dat u een aantrekkelijke koerswinst weet te maken. Houd er rekening mee dat deze manier van beleggen meer tijd kost en bovendien vraagt om een degelijke analyse van de verschillende onderdelen van de beurs. U kunt het actief beleggen uit handen geven aan de specialisten, waardoor u zelf behoort tot de passieve beleggers.

 

Wat is beleggenCrisis op de financiële markten

Het beleggen kan aantrekkelijke rendementen opleveren, maar is aan de andere kant natuurlijk niet zonder risico’s. Houd er onder andere rekening mee dat de koers van een aandeel op kan lopen, maar dat dit aan de andere kant ook terug kan lopen. Met name tijdens een financiële crisis lopen de verschillende beurskoersen hard achteruit en worden er grote verliezen geleden.

De crisis van 2008 gaf hier een goed voorbeeld van. Voor dat moment was een groot deel van de Westerse bevolking zelf aan de slag gegaan met het beleggen. Hier is verandering in gekomen als het gevolg van de crisis. Dat neemt echter niet weg dat er juist aan het eind van een crisis uitstekende kansen bestaan om te beleggen en daar een aantrekkelijk rendement mee te maken.

 

Aandelen of obligaties

Beleggen kan op een aantal verschillende manieren, waaronder in aandelen en in obligaties. Aandelen vormen daarbij de meest risicovolle variant, maar deze zorgen er aan de andere kant voor dat u een aantrekkelijk rendement kunt behalen. Historisch gezien hebben aandelen het erg goed gedaan, vooral wanneer u 10 – 20 jaar (of meer) de tijd heeft om uw geld te beleggen. Met een gemiddeld rendement van 6 – 7% per jaar is het beleggen in aandelen een stuk lucratiever dan het plaatsen van uw geld op een spaarrekening, of het aankopen van obligaties.

Het beleggen in obligaties lijkt al wat meer op sparen. U leent bedrijven of overheden geld uit, door de uitgebrachte schuldpapieren van deze instellingen aan te schaffen. U krijgt een bepaald rendement vergoed op de obligaties en kunt daarnaast rekenen op een koerswinst (of -daling). De obligaties kennen minder risico dan de aandelen, al levert het beleggen doorgaans een wat lager rendement op.

 

Diverse markten

Uiteraard zijn er diverse markten beschikbaar waarin u kunt beleggen. U kunt bijvoorbeeld beleggen in de verschillende grote ondernemingen met hun noteringen aan de AEX, de Nasdaq of bijvoorbeeld de Dow Jones, maar u kunt aan de andere kant ook beleggen in grondstoffen als goud, zilver of olie. Verder kunt u beleggen in opkomende markten en kunt u voor wat meer spreiding zorgen door bijvoorbeeld valuta mee te nemen. U kunt beleggen in de markten die u wenst, op basis van de rendementen die u wenst en verwacht te kunnen maken.

 

Geef een reactie