Lees hier alles over Warrants

Een warranWarrantt is een afgeleide van een aandeel en biedt u het recht om dit te kopen. Het is een van de derivaten, waarmee u de mogelijkheid heeft een aantrekkelijk rendement te maken. Warrants gelden in veel van de gevallen voor een complete sector of een instituut, waardoor u de mogelijkheid heeft hierin te investeren. Een warrant zorgt voor het recht op aankoop van een aandeel, maar vormt zelf nog geen waardepapier. Wat dat betreft is het van belang om er rekening mee te houden dat de waarde hiervan afkomstig is van de mogelijkheid om het aandeel in de toekomst tegen een bepaalde waarde aan te schaffen. Tot op dat moment is het niet meer dan een recht en kunt u er zowel een positief als een negatief rendement mee maken.

Warrants lijken daarnaast op opties, maar zitten wel degelijk op een andere manier in elkaar. Op het moment dat u een optie neemt kunt u dit doen door een call optie of een put optie te kiezen. U kunt het recht kopen het aandeel op een later moment te kopen, of u kunt dit op een later moment verkopen. U doet dit altijd tegen een bepaalde vastgestelde koers. Dit laatste is ook bij de warrant het geval, waardoor de beide effecten daarin enigszins op elkaar lijken.

 

Recht op aankoop

Een warrant geeft u het recht op de aankoop van een bepaald aandeel. U heeft de keuze uit klassieke en gedekte warrants, waardoor het van belang is om daar een onderscheid tussen te maken. Een klassieke warrant kunt u kopen bij de instelling waar u vervolgens ook aandelen van kunt kopen, terwijl u de gedekte of covered warrant kunt aankopen bij een bank. Op het moment dat u een warrant in handen heeft staat daar een bepaalde vastgestelde koers van het aandeel op. U heeft de mogelijkheid om het aandeel tegen die koers te kopen.

U kunt een aantrekkelijk rendement maken met een warrant door het aandeel te kopen, op het moment dat de koers hoger ligt dan de waarde waarvoor u het aandeel mag kopen. U zorgt er daarmee voor dat u direct een aantrekkelijk virtueel rendement kunt maken. Uiteraard kunt u vervolgens besluiten om het aandeel weer te verkopen en de winst te incasseren, of kunt u besluiten om het aandeel nog langer aan te houden. Het voordeel van een warrant is dat u het aandeel zelf nog niet hoeft te kopen, maar dat u wel alvast de mogelijkheid heeft om op een koerswinst te speculeren en daarmee een mooi rendement te maken.

 

Klassieke en gedekte warrant

We onderscheiden binnen de wereld van aandelen en beleggingen de klassieke en de
gedekte warrant. Deze laatste noemen we ook wel de covered warrant. De klassieke warrant kunt u alleen kopen bij de instelling waar u vervolgens ook een aandeel van kunt aanschaffen. Houd er rekening mee dat er alleen call warrants beschikbaar zijn, een put warrant in de klassieke vorm bestaat niet. Dat heeft te maken dat u de mogelijkheid ‘koopt’ om daadwerkelijk een aandeel van de onderneming aan te schaffen en daarmee een belegging te doen.

Aan de andere kant kunt u ook gebruik maken van covered warrants. Deze kunt u kopen bij de banken, niet bij de ondernemingen zelf. In dit geval kunt u opnieuw kiezen voor een call warrant, maar er zijn bij de banken ook put warrants beschikbaar. Dat heeft te maken met het feit dat er sprake is van een bestaand aandelenpakket, op basis waarvan de bank u de mogelijkheid biedt om te speculeren. Het voordeel hiervan is dat er geen winstverwatering plaats zal vinden, op het moment dat u besluit om de warrant tot uitvoering te brengen en het onderliggende aandeel aan te kopen.

 

Winstverwatering

Er is wel sprake van winstverwatering op het moment dat een onderneming gebruik maakt van klassieke warrants en u die tot uitvoering wenst te brengen. Op het moment dat u een warrant in handen heeft en u het onderliggende aandeel besluit te kopen zal de onderneming namelijk een aandeel toevoegen aan het totale uitstaande kapitaal. Dat betekent dat de winst voortaan verdeelt zal worden over een extra aandeel, waardoor de winst per aandeel lager zal worden. Wat dat betreft vormen de klassieke warrants niet altijd een goede keuze voor de onderneming, aangezien bestaande beleggers hier op een negatieve manier op kunnen reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *