Welke verschillende beleggingsvormen zijn er?

Bij beleggen denken de meeste mensen meteen aan het beleggen in aandelen en obligaties. De beurs heeft echter nog veel meer mogelijkheden te bieden dan alleen deze twee vormen. Ook hoeft er niet altijd een bank of een broker te worden ingeschakeld. Het aantal beleggingsvormen blijft elke dag weer groeien, er komen immers steeds weer nieuwe ontwikkelingen. Dit artikel zal ingaan in een aantal beleggingsvormen.

Verschillende beleggingsvormen

 

Aandelen

De bekendste manier van beleggen is toch wel het kopen van aandelen. Wanneer u een aandeel koopt, bent u in feite voor een klein deel mede-eigenaar van een bedrijf. Als aandeelhouder heeft u inspraak tijdens de aandeelhoudersvergaderingen en wordt er meegedeeld in eventuele winst die als dividend wordt uitgekeerd. De waarde van de aandelen stijgen of dalen met de vraag die er naar het betreffende aandeel is. Zo zullen de aandelen van een onderneming stijgen, wanneer deze goede zaken doet.

Als u een aandeel bezit en de waarde hiervan stijgt dan maakt u koerswinst op dit aandeel. Wanneer u dit aandeel nu verkoopt zult u er meer voor kunnen vragen dan wat u ervoor in de tijd betaald heeft. Helaas kan de koers echter ook dalen. U zult dan koersverlies op de aandelen maken. Het is mogelijk om rechtstreeks in aandelen te beleggen bij brokers als Plus500. Daarnaast kunt u ook deelnemen aan een beleggingsfonds om in aandelen te beleggen.

 

Obligaties

Wanneer u een obligatie koopt, leent u in feite geld uit aan een instelling, een organisatie of aan de staat. daar tegenover staat dan een rente die over het algemeen hoger ligt dan de rente op een spaarrekening. Aan het einde van de looptijd krijgt u uw volledige inleg weer terug. Ook komt het wel eens voor dat er door middel van loting tijdens de looptijd verschillende obligaties vervroegd uitbetaald. Als een bedrijf of instelling failliet raakt is de kans klein dat u uw inleg nog terug kunt verwachten. Hierdoor is een obligatie van de staat een van de meest betrouwbare beleggingsproducten. Het is echter wel zo dat de rente tussentijds kan stijgen, waardoor de obligatie minder waard wordt.

 

Beleggingsfondsen

Een van de bekendste vormen van beleggen is beleggen via een fonds. Bij een beleggingsfonds belegd u eigenlijk niet zelf, maar neemt u deel aan een aandelenportefeuille die beheerd wordt door professionele fondsbeheerders. Het grote voordeel hiervan is dat u geen omkijken meer heeft naar uw beleggingen. Ook is het mogelijk om in verschillende fondsen deel te nemen om zo het risico te spreiden. Daarnaast zijn kent het ene fonds ook meer risico dan het andere. Op deze manier kunt u precies beleggen naar het risico dat u bereid bent te nemen. Hierbij moet u wel rekening houden met het feit dat een beleggingsfond met een laag risico vaak gepaard gaat met een lager rendement.

De prestaties van de beleggingsfondsen verschillen onderling erg. Zelfs in dezelfde categorie kunnen zich grote verschillen in rendementen voordoen. Het deelnemen aan een beleggingsfond betekend niet direct dat u geheel afstand kunt doen van uw beleggingen. De fondsbeheerders zijn natuurlijk nooit direct uit op verlies, maar zij zijn immer ook mensen en kunnen de toekomst ook niet voorzien.

Net als bij aandelen kunnen de beleggingsfondsen op twee verschillende manieren rendement behalen:

Het deelnemen aan een beleggingsfonds neemt echter wel de “spanning en sensatie” van het beleggen met zich weg. Het is namelijk niet mogelijk om als deelnemer invloed uit te oefenen op de keuzes van de fondsbeheerders.

 

Opties

Een optie geeft men het recht om in de toekoms een aandeel tegen een bepaalde prijs te kopen (call) of the verkopen (put). Een optie heeft hierbij altijd betrekking op 100 keer de onderliggende waarde. Er zijn naast opties op aandelen ook opties op obligaties, valuta’s, edelmetalen en beursindexen. Het beleggen in opties is erg risicovol en vergt ook veel tijd en aandacht. Het is daarom niet voor de beginnende belegger aan te raden om direct met opties aan de slag te gaan.

 

Warrants

Een warrant is een recht, dat tevens ook verhandelbaar is, waarmee men tegen een vooraf afgesproken prijs aandelen, obligaties of een bepaalde valuta bij de uitgevende optie kan worden aangeschaft. Een warrant valt onder de derivaten (dit zijn afgeleide beleggingsproducten) en heeft erg veel weg van een optie. Beide geven ze de koper het recht om binnen een bepaalde periode beleggingsproducten aan te schaffen. Het grootste verschil tussen beide is echter dat de uitgifte van een optie op de beurs plaatsvind en dat een warrant enkel door een financiële instelling kan worden uitgegeven.

Eén reactie

  1. Hallo,

    Heb veel gehad aan je uitleg, alhoewel spellingsfouten leidde me nogal af.
    (kopje optie) wat word er bedoeld met 100x de onderliggende waarde van een aandeel of?

    Groetjes,

    J. Job

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *