Risico bij beleggen

Hoe zit het met de risico’s bij beleggen?risico bij beleggen

Neemt u graag veel risico bij het beleggen, of wenst u aan de andere kant wat meer zeker van uw zaak te zijn? Een hoger risico zal in de meeste gevallen leiden tot een hoger rendement, waardoor het op de langere termijn de moeite waard is om u hier meer voor open te stellen.

Bepaal de horizon met het oog op beleggen en in hoeverre een grote mate van risico daar bij aansluit. Het is per persoon afhankelijk hoeveel risico er wordt genomen. Zorg er dan ook voor dat u individueel uw risicoprofiel bepaald.

 

Vormen van risico

Het risico bij beleggen kunt u onderverdelen in twee verschillende onderdelen. Iedereen binnen de markt loopt het marktrisico, of het algemene risico. Dit is het risico dat de markt zich als geheel op een negatieve wijze zal ontwikkelen, zoals tijdens een financiële crisis. Aan de andere kant loopt u het specifieke risico, of het bedrijfsrisico. Dit is het risico dat u loopt op het moment dat u belegt in een bepaalde onderneming. Krijgen ze te maken met een tegenslag of is het bestuur van slechte kwaliteit? Dan kunt u te maken krijgen met een koersdaling, terwijl de rest van de markt daar geen last van heeft.

Het is dus belangrijk om te beseffen dat deze twee vormen van risico’s spelen op de beurs. Zorg ervoor dat u hier ook op de hoogte van bent en dat u hier dus ook vooraf al rekening mee houdt. Wanneer u de risico’s 100% wilt uitsluiten, is het niet verstandig om te gaan beleggen op de beurs.

 

Spreiden van aandelen

Het is in ieder geval de kunst om het risico bij beleggen zo klein mogelijk te maken, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat u belegt in een aantal verschillende ondernemingen en geografische gebieden. Gaat het minder in een bepaald deel van de wereld, maar gaat het elders juist erg goed? Dan kunnen de specifieke risico’s elkaar opheffen en loopt u alleen nog maar het marktrisico. Probeer dit ook binnen de ondernemingen waarin u belegt voor elkaar te krijgen, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat u actief bent binnen een aantal verschillende branches. Professionele beleggers spreiden hun risico’s. Zorg er dan ook voor dat u hier ook aan denkt en blijft kijken naar andere markten, die wellicht een goed rendement kunnen gaan behalen.

 

Fondsen en spreiding

Daarnaast heeft u de mogelijkheid om in fondsen te beleggen, iets dat het een stuk gemakkelijker maakt om voldoende spreiding aan te brengen. Dit laatste is van groot belang, aangezien u er daarmee voor zorgt dat u zo min mogelijk afhankelijk bent van het specifieke (bedrijfs)risico. In plaats daarvan heeft u alleen nog maar te maken met het marktrisico.

Een beleggingsfonds is eigenlijk niets anders dan een verzameling aandelen en eventueel obligaties. Het zijn de fondsbeheerders die zorgen voor een unieke mix, die past bij de hoeveelheid risico die u wenst te nemen. Dit zorgt ervoor dat u zelf niet op zoek hoeft te gaan naar de verschillende aandelen of obligaties die u aanspreken. In plaats daarvan betaalt u een bepaalde fee voor het beheer van het fonds en heeft u daar vervolgens zelf minder omkijken naar. Het beleggen in fondsen zorgt voor een goede spreiding en zorgt aan de andere kant voor een relatief passieve manier van beleggen. Heeft u hier weinig ervaring mee, of wenst u er niet direct veel tijd in te steken? Dan is dit vaak een interessante optie die het risico bij beleggen kan beperken.

 

Geef een reactie

Google

Direct CFD’s kopen of verkopen?

Broker Plus500 logo

*Voorwaarden van toepassing

  • Rating: 9,2
  • Binnen 5 minuten geregeld!
Open gratis demo account en ontvang €40.000!  

CFD's zijn complexe producten met een hoog risico om geld te verliezen vanwege de hefboom. Tussen 74-89% van de particuliere beleggers verliest geld met het handelen in CFD's. Bedenk daarom of je het hoge risico om geld te verliezen kunt dragen.