Ponzi Scheme

Wat is een ponzi scheme?

Ponzi piramide

Een ponzi scheme is een begrip dat regelmatig in de beleggingswereld wordt genoemd. Een ponzi scheme is een piramidespel dat als opzet heeft om zoveel mogelijk geld van investeerders af te troggelen. Oude investeerders krijgen het geld van nieuwe investeerders en om deze manier kan de financiële fraude soms best lang op een goede manier worden voortgezet. Uiteindelijk stort het hele verhaal in elkaar en zijn investeerders vaak al hun geld kwijt.

Het is slim om de beurswijsheid ‘there’s no free lunch‘ te onthouden. Als iets te mooi is om waar te zijn, kunt u het maar beter vermijden, want dan zou het zomaar eens een zware tegenvaller kunnen worden. Gegarandeerde rendementen zonder risico bestaan niet in deze wereld en het is dus verstandig om altijd op uw hoede te zijn als u een aanbod krijgt dat ongeloofwaardig overkomt.

 

Voorbeelden ponzi scheme

  • Een voorbeeld van een frauduleuze praktijk is gecreëerd door de oprichters van Centurion Vastgoed. Deze Arnhemse fraudeursbende kwam met een aanbieding die te mooi bleek om waar te zijn. Beleggers konden obligaties kopen en in ruil daarvoor een rendement van 8,4% per jaar scoren. Het rendement van 8,4% werd gegarandeerd uitbetaald. In eerste instantie verliep alles zonder problemen, omdat oude investeerders het geld van nieuwe investeerders kregen uitbetaald. Het overgrote gedeelte van het geld van de beleggers werd echt vooral gebruikt om de bedenkers van het piramidespel te verrijken. In totaal wisten de oprichters van Centurion Vastgoed ruim €33 miljoen van 707 verschillende beleggers af te troggelen.
 
  • Eén van de grootste ponzi scheme’s ooit is bedacht door Bernie Madoff. Hij richtte een beleggingsfonds op dat structureel zo’n 10% rendement per jaar wist te realiseren. Het beleggingsfonds publiceerde regelmatig rapportages met alle aan- en verkooptransacties. Alles zag er uitstekend uit en iedereen wilde meedoen. Beleggers dachten dat er aandelen met het geïnvesteerde geld werden gekocht. Het tegendeel bleek waar te zijn. Madoff sluisde het geld direct door naar zijn eigen rekening. Uiteindelijk is het Madoff gelukt om beleggers voor ruim 65 miljard dollar op te lichten. Het bizarre van alles is dat het Bernie 30 jaar lang gelukt is om stand te houden. Fijne geruststelling, Madoff heeft een gevangenisstraf van 150 jaar gekregen.

Hoe herken je een ponzi scheme?

Ook vandaag de dag bestaan er nog talloze ponzi schema’s waarbij veel mensen worden verleid om op een ‘eenvoudige manier’ geld te verdienen. Hoe herken je zulke financiële oplichtingen?

  • In een ponzi scheme wordt altijd gesproken van hoge gegarandeerde rendementen
  • Er wordt vaak gesproken over onrealistisch hoge rendementen
  • Het idee/bedrijf staat niet onder controle van een accountant of van een overheidsinstelling zoals de AFM
  • Er wordt weinig inzicht gegeven in de bedrijfsvoering
  • Gladde verkooppraatjes en een mooi marketingverhaal
 

Tips!

We willen er echt voor waken dat u geen geld verliest door een ponzi scheme, piramidespel over andere oplichtingspraktijk. Als het om geld gaat is het sowieso verstandig om niemand te vertrouwen. Geld uitlenen is geen goed plan. Geld beleggen via andere bedrijven of instellingen kan ook dramatisch aflopen.

Zorg ervoor dat u het volgende altijd onthoudt: als iets te mooi is om waar te zijn, is het dat vaak ook. ‘There’s no free lunch’.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google

Direct CFD’s kopen of verkopen?

Broker Plus500 logo

*Voorwaarden van toepassing

  • Rating: 9,2
  • Binnen 5 minuten geregeld!
Open gratis demo account en ontvang €40.000!  

CFD's zijn complexe producten met een hoog risico om geld te verliezen vanwege de hefboom. Tussen 74-89% van de particuliere beleggers verliest geld met het handelen in CFD's. Bedenk daarom of je het hoge risico om geld te verliezen kunt dragen.