Plichten bij beleggen

Neem deze plichten bij beleggen goed door!

U heeft zowel rechten als plichten bij het beleggen, waardoor het van belang is om daar rekening mee te houden. De plichten zijn vooral van toepassing op het beleggen in aandelen, wanneer er sprake is van een aanzienlijk belang in een bepaalde onderneming. Belegt u door middel van obligaties of derivaten als opties en futures? Dan is er nauwelijks sprake van plichten. Des te meer u speculeert ten opzichte van het beleggen, des te minder u rekening hoeft te houden met de plichten en des te meer u zich kunt richten op het realiseren van een aantrekkelijk rendement.

Plichten bij beleggen

 

Minimaal 5% van de aandelen

Heeft u minimaal 5% van de aandelen van een onderneming in handen? Dan ontstaan er verschillende plichten bij het beleggen. Het is in dat geval bijvoorbeeld niet langer mogelijk om anoniem te blijven, u dient zich kenbaar te maken. U krijgt daar aan de andere kant medezeggenschap voor terug tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Dat betekent dat u mede kunt bepalen wat de koers van de onderneming zal zijn, door mee te stemmen tijdens kwesties. Heeft u minder dan 5% van de aandelen van een onderneming in uw bezit? Dan bestaan er weinig plichten bij het beleggen en kunt u hier anoniem mee handelen.

 

Dividendbelasting betalen

Voor een ieder met aandelen of andere beleggingen geldt dat we daar in Nederland belasting over dienen te betalen. Het gaat in dit geval om kapitaal in box 3, of om kapitaal in box 2 wanneer er sprake is van een aanmerkelijk belang. Bovendien dient u bijvoorbeeld dividendbelasting te betalen over het dividend dat u op basis van uw bezit in aandelen ontvangt. Dit vormt een van de meest belangrijke plichten bij het beleggen, omdat deze gelden voor een ieder die een belegging heeft in een onderneming of door middel van een bepaald ander effect.

 

30% van de aandelen in bezit

Heeft u meer dan 30% van de aandelen van een bepaalde onderneming in handen? Dit is normaal gesproken niet iets waar particulieren mee te maken hebben, al is het dan toch van belang om uw plichten goed te kennen. In dat geval dient u bijvoorbeeld een bod op de rest van de aandelen van de onderneming uit te brengen, in de openbaarheid. Op die manier weten de andere aandeelhouders goed waar ze aan toe zijn en kunnen ze daar hun conclusies uit trekken. Deze plichten bij het beleggen bestaan vooral om de ondernemingen te beschermen, bijvoorbeeld tegen hedge fondsen.

 

Beleggen in derivaten

Wilt u beleggen in derivaten? Dan is er nauwelijks sprake van plichten. U kunt bijvoorbeeld beleggen door gebruik te maken van opties en futures, van beleggingsfondsen of van trackers die een bepaalde index volgen. In al die gevallen bent u alleen verplicht netjes belasting over uw inkomsten en vermogen af te dragen, maar heeft u verder geen lasten van plichten bij het beleggen. Ook op het moment dat u een kapitaal in obligaties steekt is er nauwelijks sprake van verplichtingen, waardoor dit vooral betrekking heeft op de handel in aandelen die er plaatsvindt.

 

Geef een reactie