Passief beleggen

Lees hier alles over passief beleggen!Passief beleggen

Wilt u passief beleggen? U kiest ervoor om niet te proberen de markt te verslaan. In plaats daarvan kunt u de markt volgen, aangezien dat in veel van de gevallen een voldoende aantrekkelijk rendement op zal leveren. U kunt zelf aan de slag gaan met het passief beleggen en er op die manier zelf tijd en moeite in steken, al kost dit doorgaans minder dan bij het actief beleggen. U kiest ervoor om aandelen of posities in fondsen langer aan te houden en de bewegingen van de markt te volgen.

 

De markt volgen

Met name het volgen van de markt is van groot belang binnen het passief beleggen. Veel van de passieve beleggers besluiten bijvoorbeeld een index als de AEX of de Dow Jones te volgen. Dit zijn indices op basis van de grootste bedrijven die binnen die markten aanwezig zijn. De verschillende bedrijven laten diverse ontwikkelingen zien, waardoor de winsten en verliezen tegen elkaar weggestreept kunnen worden.

Dat betekent dat de markt zich over het algemeen op een stabiele manier zal ontwikkelen en er niet veel sprake zal zijn van uitschieters. In vergelijking met specifieke bedrijven ontwikkelt de markt zich op een meer logge manier. De rendementen vallen er vaak wat lager uit, maar u loopt minder risico dat er sprake zal zijn van een enorme beweging omlaag.

 

Weinig tijd en moeite

Bovendien kost het passief beleggen u maar relatief weinig tijd en moeite, vooral wanneer u ervoor kiest om dit uit handen te geven aan een van de verschillende fondsen. U kunt een positie nemen in de fondsen, zodat u daar de komende maanden of jaren geen omkijken meer naar heeft. Kies in dit geval voor een fonds dat de markt probeert te volgen, bijvoorbeeld door te beleggen in alle bedrijven die actief zijn aan de AEX of Dow Jones. Het voordeel hiervan is dat u de ontwikkelingen goed in de gaten kunt houden en het niet nodig is om hier dagelijks mee aan de slag te gaan.

 

Lange termijn

Het passief beleggen is over het algemeen het best geschikt voor een ieder die hier over een langere termijn mee aan  de slag wenst te gaan. Heeft u de komende 10 – 20 jaar voor u en wilt u die graag gebruiken om een stabiele belegging te doen? Het is in dat geval verstandig om gebruik te maken van het passief beleggen, of hier in ieder geval een keer goed naar te kijken.

U heeft dan voldoende de tijd om een aantrekkelijk rendement te maken. Bovendien hebben de markten in de historie laten zien dat ze zich op de lange termijn inderdaad gestaag positief zullen ontwikkelen, ook al geeft dit natuurlijk geen garantie voor de toekomst.

 

Geef een reactie