Welke nadelen bij beleggen zijn er?Nadelen bij beleggen

Profiteer maximaal van de voordelen bij beleggen, maar wees u aan de andere kant goed bewust van de nadelen bij beleggen waar u mee te maken kunt krijgen. U loopt het risico een negatief rendement te maken, wat betekent dat u geld verliest. Daarnaast is er vandaag de dag sprake van een groot aantal complexe derivaten, waar u alleen in kunt handelen wanener u hier voldoende kennis van heeft. Probeer zoveel mogelijk risico te mijden en er op die manier voor te zorgen dat u zo min mogelijk last heeft van de nadelen bij beleggen.

 

Risico van aandelen

Met het oog op de nadelen bij beleggen is het vooral van belang om rekening te houden met het risico dat u loopt. Het is verstandig om verschillende vormen van beleggen op een rij te zetten en daar een bepaald risico aan te koppelen. Kiest u er bijvoorbeeld voor om geld te steken in nieuwe bedrijven, in de vorm van durfkapitaal? Dat brengt veel risico met zich mee, maar kan daardoor ook een aantrekkelijk rendement met zich meebrengen. Dit geldt ook voor het handelen in bijvoorbeeld aandelen in opkomende economieën. Het is lastig te voorspellen welke ondernemingen het goed gaan doen en hoe het land zich verder ontwikkelt, waardoor er sprake is van een relatief hoog risico. Deze nadelen bij aandelen worden aan de andere kant gecompenseerd door een hoger rendement.

Aan de andere kant kunt u deze nadelen bij beleggen vermijden door bijvoorbeeld gebruik te maken van obligaties van stabiele bedrijven of landen die geld proberen op te halen. U zorgt er op die manier voor dat u minder risico loopt, al zal het rendement ook lager zijn. Schat de nadelen bij beleggen goed in, door de beleggingsvormen te kiezen waarmee u zoveel risico loopt als u wenst.

 

Complexe derivaten

Andere nadelen van beleggen zijn bijvoorbeeld de toegenomen complexiteit. Voorheen kon u uitsluitend handelen in aandelen. Tegenwoordig kunt u gebruik maken van opties, trackers, futures en turbo’s, die het er bepaald niet duidelijker op maken. Kijk bijvoorbeeld goed naar het risico die de hefboomwerking van een turbo met zich meebrengt en houd er rekening mee dat een future een derivaat is op basis van een bepaald onderliggend effect. Probeer de nadelen bij beleggen zo duidelijk mogelijk onder ogen te zien en ervoor te zorgen dat u hier goed van op de hoogte bent. Op die manier kunt u zoveel mogelijk risico mijden.

 

Risico mijden

Enkele nadelen van beleggen kunt u zelf beperken, door bijvoorbeeld uw belegging te spreiden. Wilt u niet teveel risico lopen, maar toch kans maken op een aantrekkelijk rendement? Gebruik dan bijvoorbeeld een combinatie van aandelen en obligaties, eventueel in combinatie met enkele meer risicovolle producten als opties of futures. Daarnaast kunt u zorgen voor een goede geografische spreiding, om een eventuele algehele daling van de koersen in een bepaald deel van de wereld op te kunnen vangen. Op die manier kunt u de nadelen van beleggen zoveel mogelijk beperken en ervoor zorgen dat u aan de andere kant van de voordelen bij beleggen kunt profiteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *