Moestuin

Investeer in uw eigen moestuin!

MoestuinierenAandelen kopen is niet voor iedereen weggelegd, maar dat geeft niet want er zijn zoveel verschillende manieren om uw geld te investeren. Denk bijvoorbeeld aan beleggen in zonnepanelen, kunst of vastgoed. Sommigen kiezen er ook voor om een moestuin aan te leggen. Steeds meer Nederlanders hebben een moestuin en zien de voordelen van deze vorm van “beleggen”.

Het hebben van een moestuin is natuurlijk vooral een hobby en kan niet altijd als belegging worden beschouwd, maar als u het groot aanpakt en als u groene vingers heeft, is het mogelijk om toch een mooi winst uit uw moestuin te halen. In dit artikel laten we u zien hoe u het moet aanpakken en wat voor kosten en opbrengsten hieraan verbonden zijn.

 

Zo begint u een moestuin!

Een moestuin beginnen is eigenlijk niet heel moeilijk. Bepaal eerst hoeveel ruimte u beschikbaar heeft/wilt hebben om uw groenten en fruit op te verbouwen. Zorg ervoor dat deze ruimte over de juiste grond beschikt. Zand is geen goede bodem waar zaadjes in kunnen groeien, koop dus de juiste grond. Bedenk ook wat u voor groenten en fruit wilt gaan verbouwen. Heel simpel: vindt u radijs niet lekker? zaai dan ook geen radijs. Zorg ervoor dat u alleen maar zaait wat u ook daadwerkelijk wilt gaan opeten of gaan verkopen.

Zaaien is makkelijk, maar zorg er wel voor dat u rekening houdt met de wensen van de plant. Sommige planten vinden het fijn om in februari te worden gezaaid, terwijl andere planten niet tegen de kou kunnen en dus in april/juni moeten worden gezaaid. Kijk achterop de verpakkingen voor de verdere instructies. Na enkele dagen of weken (ligt aan welke plant) ziet u de plant opkomen. Verdiep u in welke zorg de plant nodig heeft, zo zorgt u ervoor dat u de hoogste opbrengst realiseert.

 

Wat kunt u het beste in uw moestuin zetten?

Sommige groente en fruit doen het beter dan andere. Het is daarom slim om alleen groente en fruit te telen dat het goed doet en waar weinig onderhoud aan is. Komkommers en courgettes kunt u beter niet doen. Enkele aanraders zijn:

  • Romeinse kropjes minisla: redelijk snel klaar, heeft weinig ruimte nodig
  • Rucola: redelijk snel klaar, heeft weinig ruimte nodig
  • Uien: weinig ziektes, duurt wel wat langer
  • Wortels: weinig ziektes, weinig ruimte nodig
  • Tomaten: produceren veel, houden van warmte (zet ze op het zuiden)
 

Kosten en opbrengsten van een moestuin?

De kosten van een moestuin heeft u zelf in de hand. U kunt uw moestuin zo groot of klein maken als u zelf wilt. Het is een aanrader om eerst klein te beginnen en dan steeds verder uit te breiden. In uw eerste jaar heeft u over het algemeen de meeste kosten. Het aanschaffen van bakken, grond, mest, zaden en gereedschap kan ongeveer €300,- kosten. Het leeuwendeel van deze kosten zitten hem in de grond en het gereedschap. De zaadjes zelf zijn helemaal niet zo duur. In de jaren die volgen bent u helemaal niet zoveel kwijt als in het eerste jaar. Het is dus eigenlijk maar een kleine investering.

De opbrengsten van een moestuin zijn afhankelijk van de uiteindelijke oogst die je kunt realiseren. Het is waarschijnlijk dat u in het eerste jaar verlies maakt en de €300,- niet volledig terugverdiend. In de jaren die volgen zult u dit gaan inlopen en kan uw moestuin toch flink wat geld gaan opleveren. Een zakje rucola kost in de winkel toch al snel €1,- en al deze kleine uitgaven kunt u met uw eigen moestuin gaan besparen. Een moestuin kan dus erg rendabel zijn!

Rucola en brocoli

 

Geef een reactie