Neem deze misvattingen bij beleggen goed door!Misvattingen bij beleggen

Er is sprake van een aantal misvattingen bij beleggen, waardoor het interessant is om deze de wereld uit te helpen. Wist u bijvoorbeeld dat een onderneming niet zomaar volledig in handen komt van een aandeelhouder met een meerderheidsbelang en dat u zowel de markt kunt verslaan als deze kunt volgen? Vandaag de dag kunt u ook met een beperkt kapitaal beleggen en is het allang niet meer nodig om enorme bedragen in aandelen te steken. Wat dat betreft kunnen we een aantal misvattingen bij beleggen uit de wereld helpen, door eens goed na te gaan hoe deze wereld in elkaar zit en hoe deze precies werkt.

 

Eigendom en belangen

Een van de misvattingen bij beleggen heeft betrekking op het eigendom en de belangen die een onderneming zal dienen. Op het moment dat een bepaalde partij meer dan 50% van de aandelen in het bezit heeft is het in theorie voor een groot deel eigenaar van de onderneming en kan het bepaalde beslissingen laten nemen, door hiervoor te stemmen. Dat neemt aan de andere kant echter niet weg dat een onderneming altijd de belangen van alle aandeelhouders zal proberen moeten dienen. Ook als kleinere belegger kunt u zich daarom goed verstaanbaar maken, op het moment dat u een relevant punt aan de orde stelt. Dit is natuurlijk vooral van toepassing op het beleggen op de lange termijn, door middel van aandelen. In dat geval krijgt u namelijk zeggenschap tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van de onderneming waarin u aandelen heeft.

 

De markt verslaan of volgen

Daarnaast bestaan er misvattingen over het doel van beleggen. Het is mogelijk om te beleggen en te proberen de markt te verslaan, maar het is aan de andere kant minstens zo goed mogelijk om te proberen de markt in ieder geval te volgen. In dit tweede geval probeert u een rendement te maken dat gelijk is aan dat van de markt. U kunt dit doen door gebruik te maken van aandelen, van aandelenfondsen of bijvoorbeeld de trackers van indices die er beschikbaar zijn.

Wilt u de markt verslaan? Dan zal u actief moeten beleggen. U kunt in dit geval gebruik maken van aandelen, maar ook van bijvoorbeeld opties, futures en turbo’s. U handelt meer in derivaten, in producten die snel tot een koerswinst kunnen leiden. Houd er rekening mee dat het verslaan van de markt binnen het beleggen meer risico met zich meebrengt dan het volgen hiervan.

 

Beperkt kapitaal beleggen

Tenslotte bestaat er een belangrijk misverstand over het kapitaal dat u nodig heeft om te kunnen beleggen. Waar u voorheen een aanzienlijk vermogen nodig had kunt u nu al vanaf zelfs een paar tientjes tot honderd euro beleggen. U kunt dan gebruik maken van de online brokers, waar u toegang heeft tot derivaten als turbo’s. Dankzij de hefboomwerking kunt u toch grotere bedragen beleggen, maar let ook goed op het risico. Aan de andere kant kunt u bij steeds meer brokers kleinere bedragen inleggen, waardoor ook u een beleggersrekening kunt openen en u kunt profiteren van de voordelen van beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *