Aandelen kopen via Beursplein 5Starten met beleggen? Voorkom dan dat u in de meest voorkomende valkuilen stapt. Een van die valkuilen is om te starten zonder enige kennis. Of er ontbreekt een realistische verwachting.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om te gaan beleggen. Logisch, want sparen bij de bank is financieel gezien niet echt interessant op dit moment. Gelukkig is het overgrote deel zich wel bewust van de risico’s bij beleggen. Desalniettemin trappen veel mensen in bepaalde valkuilen. Het zijn redenen waarom onnodig verlies sneller voorkomt. In dit artikel gaan we in op de belangrijkste valkuilen bij het beleggen. Het is handig wanneer u weet welke het zijn, zodat u ze kunt voorkomen.

 

Beleggen zonder kennis

Een van de belangrijkste valkuilen is om te gaan beleggen zonder enige kennis. Heeft de buurman een mooi rendement opgebouwd met beleggen, dan betekent dat niet dat u ook zomaar moet beginnen. Dit klinkt natuurlijk logisch. Wat we er echter mee bedoelen is dat veel mensen toch beleggen zonder kennis. Ze weten niet zo goed waar ze mee bezig zijn. Het is de groep mensen die zonder analyse gaat kopen of verkopen.

 

Beleggingsbril opzetten

Beleggen is een vaardigheid waarbij het vereist is om te weten waar u mee bezig bent. Is goed beleggen een talent? Niet per se, beleggen is gelukkig prima te leren. Welke kennis u exact nodig heeft, hangt echter af van de beleggingsbril die u opzet. Met andere woorden, op wat voor manier wilt u beleggen? Waar kijkt u naar?

 

Fundamenteel vs. technisch

Zo kan de ene persoon de voorkeur hebben om te beleggen op basis van nieuws en gegevens uit de markt. In dit geval is het essentieel om de beginselen van een fundamentele analyse te begrijpen. De andere persoon voelt zich meer op het gemak door naar grafieken en indicatoren te kijken. Er wordt dan belegd op basis van patronen. In een dergelijk geval is het essentieel om technische analyse tools te begrijpen.

 

Vooraf nadenken

Kennis hebben van vergroot de kans dat een belegging ook goed is. Evenals het overslaan van een minder goede belegging. Besef echter ook dat niemand 100% van de beleggingskeuzes goed maakt. Dat is gewoonweg niet realistisch. Van fouten kunt u leren. Bij beleggen geldt dat ook. Nou dat is dan een duur grapje, horen wij u denken. Dat kan inderdaad kloppen, toch bepaalt u zelf met hoeveel geld u wilt beleggen. Door er van tevoren goed over na te denken, kunt u het risico op verlies beter afdekken.

 

Verhouding risico/rendement weten

Weet dat een conservatief beleggen slimmer is wanneer u weinig risico wilt lopen. Rendement is dan weliswaar lager. Meer rendement maken? In dat geval zal u meer risico moeten nemen. Hoeveel risico wilt u zelf lopen? Dat hangt af van de persoonlijke situatie. Beleg te alle tijden met geld wat u kunt missen.

 

Niet realistisch zijn

Vooral nieuwe beleggers vergeten het bovenstaande nogal eens. Zo denken ze dat ze binnen een kort termijn van 200 euro twee ton kunnen maken. Realistisch gezien kunt u daar beter niet van uitgaan. Waar de ene persoon tevreden is met een rendement van 3% per jaar, is de ander daar niet tevreden mee. Die laatste persoon wil vaak ook sneller resultaat zien. Het zijn de daytraders die eerder gaan voor 20% per maand. Meer rendement willen staat ook direct in verband met het verhoogde risico dat wordt gelopen. Wees daar ten alle tijden bewust van.

 

Niet bewust van eigen zwaktes

U heeft gelezen dat beleggen voor een deel het hebben van kennis is. Toch is het voor een groot deel ook psychologie. Bent u zich bewust van de eigen zwaktes? Wanneer u dat niet bent, dan zult u nooit een goede belegger worden. Dat klinkt misschien hard, toch is het echt waar. Veel voorkomende zwaktes van mensen kunnen zijn: weinig of geen discipline, teveel willen en hebzucht. Hieronder zullen we ze alle drie nog even toelichten.

 

Weinig of geen discipline

Beleggen betekent gefocust zijn op wat u wilt bereiken. Zomaar wat doen zonder daarbij gebruik te hebben gemaakt van een goede analyse, leidt gegarandeerd tot problemen. In dit geval dus grote verliezen. Tegelijkertijd houdt discipline in deze context in dat u niet te veel dingen tegelijkertijd doet. Fouten worden sneller gemaakt, wanneer de focus verloren gaat.

 

Teveel willen

Er zijn beleggers die direct willen starten en direct groene cijfers willen zien. Het liefst willen we dat allemaal. Het gaat hierbij om ongeduld. Het kan gerust zijn dat een markt op een bepaald moment geen kansen biedt. En dat het dus soms beter is om niet te traden. Waar u die momenten beter aan kunt spenderen? Denk bijvoorbeeld aan het vergaren van kennis over beleggen. Ga oefenen en leer nieuwe belegstrategieën.

 

Hebzucht

Op een dag een paar goede trades gedaan en 12% winst gemaakt? Voor veel mensen reden genoeg om te stoppen, aangezien er een mooi rendement behaald is. Toch zijn sommige beleggers dol op de kick van het winnen. Ze zijn op zoek naar een nieuwe adrenalinestoot. Doorgaan met traden en overmoedig raken, zal ertoe leiden dat er verliezen worden gemaakt.

 

Niet oefenen

Nog een valkuil van mensen bij beleggen is om helemaal niet te oefenen. Direct geld storten bij een broker en zonder enige voorbereiding aan de slag gaan, is een prima manier wanneer u snel geld wilt verliezen. Dat wilt u uiteraard niet. Daarom is het raadzaam om te oefenen met een gratis demo account. Zo oefent u het beleggen in een veilige en betrouwbare omgeving. Bovendien kan er gebruik worden gemaakt van allerlei grafieken en indicatoren. Ideaal om handig te worden met technische analyse.

 

Waarom ervaring opdoen?

Terugkomend op het bovenstaande, het opdoen van ervaring is erg belangrijk. Wanneer u een bepaalde techniek of strategie vaker oefent, wordt u daar handiger in. U weet beter of een techniek werkt en hoe u zelf omgaat met het maken van winst en verlies. Nu u zich bewust bent van deze en alle bovenstaande valkuilen en tips, kunt u de kansen vergroten om een succesvolle belegger te worden.