Hoeveel tijd kost beleggen nou precies?Timemanagement

Hoeveel tijd beleggen kost hangt sterk af van de manier waarop u hier zelf mee om wilt gaan. Dat klinkt wellicht abstract, maar het heeft te maken met de verschillende vormen die er beschikbaar zijn.

Maakt u gebruik van beleggingsfondsen en doet u een investering voor op de lange termijn? Dan kost dat nog niet een tiende van de tijd die u nodig heeft om dagelijks de koersen te volgen en het nieuws in de gaten te houden om een aantrekkelijk rendement te maken met een snelle koersstijging. Ga uit van de tijd die u ervoor heeft en de tijd die u ervoor vrij wilt maken, zodat u zelf kunt bepalen hoe lang u hier voor nodig heeft.

 

Inleg en risico

De tijd die het u kost om te beleggen is onder andere afhankelijk van het risico dat u wenst te nemen, net als van de inleg die u doet. Wilt u veel risico lopen en daarmee op zoek gaan naar een zo hoog mogelijk rendement? Dan is het verstandig om hier in ieder geval iedere avond even een half uur aan te besteden, om de keuzes voor de volgende dag samen te stellen. Besteed hier in het weekend een paar uur aan, om na te gaan of uw portefeuille nog klopt met het rendement en risico dat u voor ogen had.

 

Type belegger

Daarnaast hangt de hoeveelheid tijd die u nodig heeft voor het beleggen sterk af van het type belegger dat u bent. Bent u bijvoorbeeld een intraday belegger? Dan kunt u er dagelijks uren van uw tijd aan besteden, om altijd gebruik te maken van de beschikbare koersstijgingen en direct in te spelen op eventuele veranderingen die er plaatsvinden. U zorgt er daarmee voor dat u bovenop veranderingen zit, om een maximaal rendement te halen uit de investeringen die u doet.

Als daytrader kijkt u aan het eind van de dag naar de resultaten en kunt u op basis daarvan de orders voor de komende dag doorgeven. U spendeert er dan ongeveer een half uur per dag aan, maar u gaat daarmee aan de andere kant wel op zoek naar een hoog rendement op basis van een beperkte investering qua tijd.

Wilt u juist zo min mogelijk tijd besteden aan het beleggen en is het voor u vooral van belang dat uw kapitaal op de lange termijn wat zal groeien? Dan bent u een meer traditionele belegger. Het verschil met de traders is groot, aangezien u niet bovenop de koersen hoeft te zitten en u maar eens in de paar weken of een maand een transactie hoeft te doen.

 

Actualiteiten volgen

Houd er daarnaast rekening mee dat u veel tijd kunt steken in het volgen van de actualiteiten, wanneer u deze gegevens wilt gebruiken om uw beleggingen vorm te geven. U bent tijdens het volgen van het nieuws wellicht niet bezig met het daadwerkelijk plaatsen van orders, maar het is wel tijd die u steekt in het beleggen op zich. U kunt wat dat betreft dagelijks bezig zijn met de aandelen, maar aan de andere kant ook wat meer rust en afstand nemen en over de lange termijn rekenen op een interessant rendement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *